ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (6) | Вчера (6)
Спортният журналист Донислав Донев: Да не тръгваме за олимпиадата в Париж с голямата кошница, Шотландия – скритият фаворит за Европейското по футбол
Автор: Харитина Агопян 12:03 / 05.01.2024Коментари (0)1908
©
Да не тръгваме с голямата кошница от очаквания към българските спортисти за лятната олимпиада в Париж. За мен Шотландия може да се окаже скритият фаворит в Европейското първенство по футбол през 2024 г“. Това каза в предаването "Денят на фокус" по Радио "Фокус“ Донислав Донев, спортен журналист. "Досега нямам спомен Франция да има някакъв провал в организирането на такива събития – интересът към парижките игри е много по-голям от този към игрите в Токио“, отчете той. "Спомнете си световното първенство през 1998, европейското през 2016 – поредица от успехи“, добави Донев. Лятната олимпиада продължава от 26 юли до 11 август.

По традиция парижани са изключително подготвени – това е трето домакинство, първото им е през 1900-та година, каза още Донев. "От програмата отпадат бейзбол, софтбол и карате – лоша новина за Ивет Горанова, нашият герой в тази дисциплина. Имаме дебют обаче в брейк танците. Всичко зависи от Томас Бах – президентът на Международния олимпийски комитет. Най-силните ни спортове – борба и вдигане на тежести, оцеляха олимпийската селекция“, даде още подробности по темата Донев.

Имаме няколко класирани български спортисти за тези олимпийски игри – в борбата, но предстоят още квалификации, припомни той. "Симеон Новиков е сред класиралите се, Боряна Калейн и Стилияна Николова получиха олимпийски квоти, Кевин Пенев ще участва в игрите по спортната гимнастика, Йоана Георгиева ще ни представя в кану-каяка. Важно е не колко спортисти са се класирали, а какво е качеството на представянето им“, припомни Донев.

Предстои европейското първенство по футбол от 14 юни до 13 юли в Германия. Относно организацията германците не отстъпват на французите за нищо, категоричен е Донев. "Стадионите там са бижута- ще приютят 32 отбора, като няколко града са домакини, сред които Берлин, Кьолн и Щутгард. "Олимпия Щадиум“ например е с уникална история, включително олимпийска, стадион, който е като паметник на културата и спорта в Германия“, припомни журналистът.

Белгия не е в добра форма за това европейско, защото отборът застарява, отчете той. "Германия, Франция, Испания и Англия са задължителни фаворити – интересното е кой ще бъде скритият изненадващ отбор като исланците през 2016 г, които стигнаха до четвъртфинал и Португалия се класира за по-напред с огромен късмет. На това европейско може отново да има подобна изненада“, каза още спортният журналист.

"Италия е актуален носител на европейската титла и за нещастие най-вероятно няма да я защитят, защото бяха изключително колебливи в квалификациите. Скрит фаворит за мен е Шотландия с много силни квалификации. Норвегия няма силите да се класира. България ще бъде в група Д – "диван пред телевизора“. Предстоят Купата на Азия и Купата на африканските нации – аналози на Европейското първенство за тези континенти“, припомни Донев.

За любителите на тениса предстоят два важни турнира в близките месеци- Australian open 14-28 януари е следван от Ролан Гарос – 20 май- 9 юни. "Уимбълдън“ пък е планиратн за 1-14 юли. US Open (26 август – 8 септември) пък е свързан с хубави спомени за българската аудитория във връзка с Григор Димитров, отчете журналистът.

Световното първенство по водни спортове в голям басейн също е очаквано събитие. "Много наши плувци се отличиха през 2023 г. – малко не им достигна да се хванат и за медалите. Надеждите са, че на това първенство в Доха от 2 до 18 февруари ще бъде плацдарм за техни успехи – заявките за участие тепърва се дават“, заяви Донислав Донев.

Superbowl в САЩ приковава погледите вече и на българската аудитория. Финалът ще бъде за пръв път в Лас Вегас. "Чакам и сезона във "Формула 1“ – да разберем дали Макс Верстапен отново ще стане номер 1. Той няма грешка. Напоследък ветераните като Фитипалди и Прост коментират, че в последно време болидите оказват твърде голяма значение и засенчват човешкия фактор. Колоезденето тази година ще ни направи свидетели на Tour de France, Vuelta и Giro d’Italia – обиколките на Франция, Испания и Италия“, завърши спортния обзор за 2024 г Донислав Донев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Олимпийската ни шампионка Ивет Горанова е на прага да прекъсне кариерата си и то заради пари
Стамен Белчев ще говори пред медиите преди последните мачове на ЦСКА за сезона
Левски срази Марица и е новият волейболен шампион при 18- годишните
Страхотно! Григор Димитров ще е сред Топ 10 на Ролан Гарос
Зона София спечели четвъртото издание на "Турнир на талантите"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията