ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Защо греяната ракия помага при простуда и висока температура?
Автор: Екип Sofia24.bg 10:04 / 24.01.2024Коментари (0)300
©
Сред считаните за чудодейни народни лекове ще срещнете чесъна, чая и със сигурност ракията. Ракията е свързана до такава степен с традициите ни, че няма заболяване, за което няма да чуете шеговитото "Пий една ракия и ще ти мине". Подобен съвет обаче може не само да не се окаже ефективен, но и да навреди. Ракията наистина сгрява тялото и е добър начин да разпуснете след мразовития работен ден, но лекува ли всяко неразположение и в частност вирусите и грипа? Помага ли греяната ракия при висока температура? Вижте мнението на специалистите.

Сред обществото ни битува митът, че при висока температура трябва да посегнем към антибиотик и ракия за разтривки. Антибиотиците не лекуват вирусни заболявания, а бактериални и нямат никакво полезно действие по отношение на грипа, а разтриването с ракия според лекарите може не само да не помогне на болния с температура, но и да доведе до по-тежко състояние, обезводняване, интоксикация. Те съветват да се разчита на студената вода и оцета при нужда от бабини и народни илачи за смъкване на високата температура, а не на ракията.

Много често се практикува особено в малките населени места – селата и от по-възрастните хора обтриване с ракия при висока температура. Реално това е обтриване със спирт, тъй като ракията е спиртна напитка, спиртът, когато се изпарява, охлажда, поради което болният може и да се почувства по-добре, но рискът не си заслужва и лекарите като д-р Кристина Херндон - инфекционист и педиаър - съветват да не се доверявате на подобни лекове.

Как стоят нещата по отношение на консумацията на греяната ракия при висока температура? Защо се счита, че помага, така ли е наистина? Ролята на греяната ракия при висока температура при консумация Известни лекари – лица от телевизионния екран, отново ни припомниха правилното поведение по време на грипна епидемия, за да се предпазим – проветряване, избягване на места, на които има масово струпване на хора, качествена храна, витамини, движение, много течности, чисти ръце.

Сред съветите им липсва греяната ракия, а някои изрично подчертават, че тя няма да ни спаси от грипа, но пък консумиращите я са на друго мнение и се кълнат в лечебните ѝ качества по отношение на вирусите и грипа. Наистина ли помага консумацията на греяната ракия при висока температура, или просто търсим повод за напълним чашите?

Греяната ракия се счита от мнозина за течното чудо на българите и това не е случайно – компрес с ракия ще ви избави от болното гърло, ако нямате под ръка с какво да облекчите паренето в нея и трудното преглъщане. Вероятно в детството ви са ви лекували именно така и от опит знаете, че помага. Освен компресът може и да си приготвите греяна ракия с любимите плодове и аромати и да се отпуснете на топло с чаша пред камината. Оказва се, че наистина може да ви помогне да свалите температурата, като тайната се състои в… изпотяването. Съчетанието от топли одеяла, топла стая и гореща греяна ракия ще ви изпоти, а със сигурност знаете, че изпотяването помага за понижаване на високата температура.

Ето къде се криела тайната на ракията – не в директно въздействие върху вирусите или върху температурата, а в сгряващите ѝ свойства, предизвикващи обилно изпотяване. Това обаче важи, ако сте на топло и сте завити. Както и ако не забравите да се преоблечете след това. Не разчитайте, че ракията, изпита в големи количества в нощните клубове в студа ще смъкне високата температура, уви, ракията не работи така, учтиняват от actualno.com


Още по темата: общо новини по темата: 4363
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/728 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията