ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Как да се предпазим от грипа и с какво може да засилим имунитета си - съветите на д-р Атанас Михайлов
Автор: Екип Sofia24.bg 20:50 / 24.01.2024Коментари (0)386
©
Интервю на "Фокус" с д-р Атанас Михайлов. Съвети и рецепти от природната медицина за грипните състояния, как да се лекуваме и какво да направим, за да се погрижим за имунната си система.

Здравейте, д-р Михайлов, разбрахме вече доста градове страдат от грипната ситуация в страната. Затова се обръщаме към вас с малко практически въпроси. Какво бихте ни посъветвали? Какво да правим, как да се лекуваме? Например, има ли неща, които грешим докато се лекуваме от грип? Какво правим, какво не правим?

Здравейте. Да, има грешки, но да започнем с предпазването, да бъдем конкретни. Ако вирусите нахлуят в лигавицата на носа, горните дихателни пътища и проникнат в нашите клетки и започнат да се размножават, ще обсъждаме усложненията, пораженията, епидемията от грип. И една бариера, за да не проникват вирусите не само грипни, а и на Корона вирус и всякакви други патогенни микроорганизми, ще помогнат витамин А, който се продава в аптеките, примерно 30 000-50 000 единици доза за възрастни, за деца по-малко, но това вече лекарят ще уточни или ще се прочете в листовките. С него може да се постигне предозиране, но пак в аптеките се продава и каротин, който се превръща в тялото във витамин А. И така при него и по-големи дози да се вземат, няма никакъв проблем дори и да пооранжевее кожата. Има и естествени източници на каротин в изобилие морковен сок, тиква и тъмно зелени зеленчуци, какъвто е спанакът. Какъв е механизмът на действие? Витамин А помага в тялото да се изработят имуноглобулини тип А, които са по повърхността на нашите клетки и те са като едни строги охранители, не пропускащи патогенните микроорганизми в тялото. И допълнителните ползи за хубава кожа, по-добро зрение, защото кокошата слепота е известна и е свързана пак с дефицита на витамин А. Второ, кога  се развиват епидемиите от грип? Беше преди време около Нова година, сега е след Нова година. И какво е характерно за този период? Характерен е недостигът на дневна светлина. Ето ви втората рецепта - един час на открито извън стъклата, за стимулиране на имунната система. И тук има едни каламбури, при представителите на т.нар. Официална медицина, дължа да отбележа, че медицината е една и съща и противопоставянето е некоректно - алтернативна, китайска, университетска медицина. Но това е отделен въпрос. Препоръката е ясна, разходки, игра на открито, пързаляне с шейни на ледени пързалки, където има открити, всичко това е добро за здравето.

Тоест, не само на дневна светлина, но и активност, движение.  

Това е третата препоръка, ще кажа за нея, за движението, за което има стандарти също, определени от специалистите. Но само тук да вметна, че когато бяхме малки ученици и предстоеше разгъване на грипна епидемия, ни сваляха във физкултурния салон, той обикновено е на първия етаж на училищата и там ни облъчваха с ултра виолетови лампи. И така, разширени, когато има време, за София например, може да се излезе на планина и там да се използва максимално слънчевата активност и да се диша въздух наситен с фитонциди, които пречистват белите дробове. За третата препоръка - движение. Определена е от специалистите за поддържане на здравето, че е необходимо да се осигуряват 5 км двигателна активност ежедневно. Като казвам доза, тя се отнася и за децата от 1 клас.  И са изчислили, че само 14% от децата имат тази двигателна активност 5 км дневно. 2 км движение трябва да се осигури в училище и 3 км вкъщи.

То при тези минусови температури е малко невъзможно и опасно да ги правим тези 5 км на открито. Може би все пак спортната дейност в зала също би допринесла? Малко скептично ме гледате.

Ами трябва да са хубави обувките, с удобни грайфери, да се ходи внимателно. А пък сега и за такива случаи, имах една пациентка, която много била заета със своя бизнес, и така и иначе с поражения от ревматизъм. И така, затова е също важно движението да се поддържат ставите в добра форма да не се деформират, и препоръчах да си купи или велотренажор или пътека върху която да си осигурява тези 5 км. Възможности много има сега, като започнем с това, че е студено, че е мъгливо, че няма време, това са едни оправдания. Иначе, може който иска да покрие норматива ще намери начин.

Така е. А как да се храним, например? Каква храна е по-добра, докато сме болни от грип? Или да не се храним, не знам.

Ако позволите, и да не се храним ще кажа, но само да допълня вече, което казахме защо движението е полезно. Дали са Нобелова награда 1998 г. на трима учени, които обясняват ефекта на физическата активност. Тогава се отделят по-големи количества, образува се в тялото азотен оксид, който подобрява циркулацията на кръвта и на кислорода и по този начин доброто снабдяване на кислород с тъканите осигурява по-добра функция на имунната система. И сега, направо на въпроса за не храненето. Нобелова награда 2016 г. е дадена на японския учен Йошинори  Осуми, който обяснява как с дозиран глад може тялото да унищожи клетки, нападнати от вируси и рак, да ги разглоби на съставните части, които използва за поправки в тялото и по този начин тялото да се пречисти. И без това, когато се разболее човек сериозно не му се яде. Защо трябва да го насилваме, примерно с пилешка супа, защото това е една препоръка при настинка, грип и температура, която смятам за безумна. Но всеки си има лично мнение.

Въпросът все пак в мярката, защото имаме една поговорка за магарето, което тъкмо свикнало да не яде. Може да ни кажете как да не ядем, как да гладуваме?

Аз казах за дозирания глад, 3--4-5 дена и да не се приема храна, няма нищо катастрофално да се случи в тялото. Няма да се стигне до дистрофични промени, но ще се активират процеси за подобряване на имунния статус и обратно. Когато се насилва тялото или изнасилва по-точно със “силна храна", обременяваме системите, които детоксикират тези храни. Имам предвид водещи наши лекари, които гледаме, слушаме по радиа и телевизии, съветват за подкрепа на имунната система пържоли, кюфтета. Ето тези храни не са добри за хора, които в момента имат проблем. Работят в общества с много хора, при което рискът за заразяване е по-голям или вече са започнали да се разболяват. И така, като натоварим черния дроб, който трябва да обработи токсините от “силната храна" и бъбреците, които трябва да излъчат аминосъединенията, всъщност ние претоварваме имунната система и тя не си върши добре работата. Нека да бъда по-точен, заедно с прочистването без храна, ако подсилим детоксикиращият процес с една лъжица английска сол, може това да е достатъчно, за да не се боледува. И който иска може да си отбележи или просто да запомни, не е никак сложно - супена лъжица английска сол се приема с малко вода, 50 г, примерно, колкото да се преглътне. След това се изчаква половин час и се започва наливане с билкови чайове, които сигурно ще споменем до края на нашия разговор кои е добре да бъдат. И така, за 24 часа няма да се приема никаква храна, а може да е пият много чайове, желателно топли разбира се, да не са така горещи, че да увреждаме лигавицата на устата, но достатъчно топли. Да кажем  50 градуса, на Централна баня температурата на водата е 40 градуса, които са наливали от там знаят, там някъде около тази температура е добре да се пие чая, който ще помогне за изпотяване на тялото и пречистване, когато сме болни.

Тоест, вашият съвет е да започнем още от първия ден на грипа да си направим един лечебен глас с английска сол. Можем след това да продължим с витамините, които ни казахте

Да, и това казах, че е достатъчно в много случаи да прекъсне болестта и да се тръгне към оздравяване. Ще добавя още - камфор. Винаги съветвам да има камфоров спирт вкъщи, може и друго някакво мазило или елемент на водоразтворима основа, в която е сложен камфор, ама да е много. Обтрива се тялото от шията до където има ребра, целият гръден кош - отпред, отзад. Пациентът се завива до шия, като мумия с 2-3 одеяла, обикновено след половин час започва изпотяване и някога е достатъчно и само това. Ако комбинираме с прочистването, станаха две в едно полезни неща за бързо излизане от неприятната ситуация разболяване.

И след всички тези много интересни съвети, още по-конкретен въпрос задавам, например ако имаме проблеми с уши, нос и гърло, чести ангини или пък синузит? Какво бихме могли да направим в тази ситуация?

Целият проблем на съвременната медицина, оглавявана от учени глави е това, че се отричат доказани във времето и в историческото развитие на хората неща за сметка на други. Ето сега, вие попитахте  какви грешки правим? Грешно е да се сваля температурата, според времето ще обясня и защо. Коментираме материал, който е от учебника по Патофизиология 3-ти курс медицина и грубо се пренебрегва от тези, които сега ни поучават какво да правим при грип и нищо не предлагат, за да се опазим. А има още много неща, ще видите, като етеричните масла и едно от тях на първо място.

Бих искала да споделите с нас, ако имате някакво готово решение и билки за уши, нос и гърло. Защото е често срещано в момента, сезонът предполага.

Да, след грипната инвазия или някакъв друг вирус, а те са поне 200.

Да, въобще и кашлици, хората страдат от такива едни респираторни оплаквания, които понякога продължават със седмици, след като е отминал грипа.

Сега, ако се напише лечебник.нет и на български, това е сайта ми с биопрогнозите. Под биопрогнозата за деня, нещата за които говорим съм ги описал, за по-любознателните може това да е полезно. Като за усложненията имах предвид като казах, че се отричат неща с висока ефективност и доказан ефект - изварените компреси. Извара може да се купи от магазина, загръща се в тензух или хасе, налага се на възпаленото място, ако е болно гърло върху гърлото, покрива се с хартия за печене, целофан или найлон. С един шал се закрепва и така на 6-8 часа този компрес се сменя. Ако е болно ухото, може да се сложи върху него по същия начин с един шал се укрепва, с една шапка за скиори, за минути обикновено дава много добър ефект, например обезболяващ, ако говорим за уши. Ако е възпаление на белия дроб, пневмония, налагаме, където снимката покаже, че имаме възпалителен участък. И при тромбофлебит може да се използва извареният компрес. Да кажа и как се пресича мляко за извара, има малко особености. Добре е киселината, която се добавя да бъде на студено мляко. 2-3 супени лъжици оцет, примерно или 1 лимон изцеден да се добави в млякото, загрява се и като започне пресичане, ако не стане добро пресичане, да бъде бистра суроватката, тогава да се добави киселина допълнително в прясното мляко. Изцежда се в гевгир хубаво, за да не е много мокро да тече и се прави този компрес. Да е плътен, защото, ако е халтав ще стане охлаждане, което не е желателно. Гаргара за профилактика на болните гърла е също едно много просто средство със солена вода - чаена лъжичка сол, чаша вода. И това може да се прави на всеки час.

Само със сол обикновена или морска?

За предпочитане е морската сол, но всякаква върши работа да е изотоничен разтвора да не се много дразни лигавицата, ако е прекомерно солен разтвора, защото тя и без това е възпалена, ако говорим за ангина, фарингит или ларингит. Фарингитът е усещане за насипано с черен пипер гърло, силно дразнене, ларингитът е възпаление на гласни връзки, спада гласа, но всичко по съседство може да реагира. Още нещо искам да кажа за ушите много просто за изпълнение. Със сок от алое може да се накапе в ухото. Отрязва се един лист, изстисква се капка и се капва в ухото. Колко казват капки? Ами колкото и да се сложат, няма значение, защото то ще изтече излишното. Само да няма  перфора на мембраната пънчева, това е единствено противопоказание за тази проста схема.

Продължаваме с нашите практични съвети из устата на д-р Михайлов. Много интересни неща ни разказвате, а дали бихте могли да споделите и още някакви практични съвети, също така интересно е тези рецепти, които ни давате, примерно стават ли за бременни жени и мами, които чакат бебета. Знам, че при тях е много сложно и като ги нападне болежка не знаят какво...

А тази химия, която се произвежда от паренето, масово в рекламите участваща, да не казвам марка за какво имам предвид, ама най-масово прилаганото й и единственото едва ли не противотемпературно средство за сваляне на температура и при болки, се произвежда от отпадък в багрилната индустрия. Щом е фенол, сещате се за какво става дума , при зъболекарите миришеше на това нещо. До тук, всичко това споменато може да се използва и при бременни, и при деца, и при бебета.

Това е важно уточнение.

Да. Като попитат тук колеги, водещи личности за хранителните добавки, “О, това са глупости", “Пръсни пара", “Да затваряме сергията", цитирам буквално изказвания. Ами явно, че не ги познават, защото веднага тук за подкрепа на имунитета ще предложа бирена мая, която е богата на минерали и микроелементи и с великолепен, укрепващ имунната система ефект. Веднага до нея ще сложа витамин С, не знам защо купуват ампули.

Аз купувам ампули, признавам си.

Ами няма смисъл, има и напрах, който е много удобен витамин С на прах, който може да се добавя в чая, в сок, който казахме моркови, нали съчетан моркови и ябълки, в салата от зеле и моркови, която носи оцет или лимонов сок. Така че витамин С в големи дози е добра подкрепа на нашата имунна система в по-сложни периоди. И не само за вирусите, за много други неща, за укрепване на съдовата ни система, но това е отделен въпрос, отделна тема. Естествени източници на витамин С - в зелето, в разни други зеленчуци се съдържа малко по-малко отколкото в цитрусите. Ако в цитрусите са 60 милиграма на 100 грама продукт, в зелето е 40. В киселото зеле остават 20 милиграма на 100 грама продукт и въпреки това Джеймс Кук спасява британските моряци, качвайки на борда на корабите кисело зеле 1790 г. Значи цитрусите са приятна добавка към ежедневното хранително меню , хубаво е да се ядат портокали, мандарини, грейпфрути са на първи план като имуноукрепващ цитрусов плод. Но искам да обърна внимание на шипките. Те са в много пъти по-богати на витамин С, отколкото цитрусовите плодове. 100-200 грама шипки да се счукат, поставят се в 3-литров буркан.

За сушени шипки говорим?

За сушени, ами то пресни сега няма отъкде да се намерят. Заливат се с вода до горе, след 3-4 дни се получава приятен безалкохолен чай. Шипково вино го наричат, и това с удоволствие може да се приема от децата. И преди да приключим нашата беседа, много държа да не пропуснем клеевата тинктура, защото ако трябва да се фокусираме върху едно нещо в нашия разговор, което много надеждно предпазва, това е клеевата тинктура. И се продава по аптеките, може да се купи от пазара пчелен клей и да се приготви във всеки дом, като се нарежат 30 грама от него, залеят се със 100 милилитра спирт 95%. Може да се използва от първия-втория ден, но добро разтваряне става след една седмица. Долу се получава една светла утайка като фин пясък. Използваме течността над тази утайка. Доза, пише в плановете по 20 капки всеки ден, ама по-добре е не веднъж, а два пъти да се взема, това за възрастни. Може и 30-40, но поне 20 капки. За деца дозата е на 2 капки на прием за всяка година живот. И за илюстрация, без да отегчавам слушателите, връщам вашия въпрос, може ели бременни,  деца, бебета да го пият? Имах случай преди години с едно бебе ешерихия коли, това е една неприятна инфекция още при раждането. От първия месец приложихме по 2 капки 2 пъти на ден и я срещнах на 16-та година в планината добре, с това нещо само изчистена. Така че цяла зима до април месец да се пие клеева тинктура.

Много ви благодаря за безкрайно ценните съвети и за гостуването, с което ни уважихте, д-р Михайлов.


Още по темата: общо новини по темата: 4363
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/728 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията