ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Спортният журналист на "Фокус" Донислав Донев: България няма повод да спре руски спортисти да участват в квалификациите за Олимпиадата
Автор: Георги Иванов 15:07 / 12.03.2024Коментари (0)1197
© Фокус
България няма повод да спре руски и беларуски спортисти за предквалификации за Олимпиадата под наш флаг. Те участваха и в турнир преди 2 месеца, по време на войната неведнъж са се изявявали в различни състезания. Това каза Донислав Донев, спортен журналист във “Фокус", в “Денят на Фокус". Трябва да се играе по политическите правила днес, за да бъдеш допуснат до състезание като Олимпийските игри, сподели наблюденията си той.

“Всяка информация за присъствието на руски спортисти на Олимпийските игри е предпоследна. На 18 март предстои събиране на Международния олимпийски комитет и на заседанието се очаква да се реши съдбата на участието на общо 11 руски спортисти в предстоящата Олимпиада. Истинска мистерия е кои са те? Появиха се правила на МОК за спортистите - не трябва да са свързани с войната в Украйна, нито да имат отношение към нея", разказа Донев.

“Четирима спортисти от Русия, които ще се състезават на българските олимпийски квалификации, скандално са коментирали военния конфликт, даже са участвали в него. Един е хванат за това, че просто е харесал видео на руски политик и МОК му е вдигнал мерника. Дори има казус дали те ще имат право да присъстват на откриването на Олимпиадата - руснаци и белоруси", даде подробности по темата Донислав Донев.

“Политиката, както винаги, е непряко свързана със спорта. Историята помни, че войни са спирани заради Олимпийските игри. Тук МОК малко си противоречи с приципите си - преди хората, които са воювали, са прекратявали временно конфликтите и са участвали в Игрите. Днес се питаме ще имат ли право да участват, или не? Под каква форма? Има руско спортисти, които, когато разбраха, че трябва да се състезават под неутрален флаг и ако спечелят златен медал, няма да чуят руския химн, се отказаха от участие. Чувстват се обидени, с накърнено достойнство. Става дума например за руските гимнастички - руската школа в този спорт традиционно е много силна. Те отказаха към момента - това е предпоследно решение. Това бе последният коментар на председателя на тяхната Федерация по художествена гимнастика Ирина Винер. Според нея руските гимнастички трябва да бойкотират тези Олимпийски игри, защото за участие им се налагат унизителни условия", разказа журналистът.

Освен въпросните условия, които руските спортисти трябва да спазват, те биват проверявани непрекъснато, дори ежечасно, включително за активността им онлайн, подчерта Донев. “Нищо чудно някой от МОК да види публикация от 2011 г., в която руски спортист подкрепя даден политик, който днес не трябва да подкрепя. Това може да доведе до санкции. Щом става дума за следене в социалните мрежи, докъде сме стигнали? Ситуацията е много чувствителна, темата е деликатна", каза още спортният журналист от “Фокус".

“Олимпиадата, символ на чистотата на спорта, на обединението, със сегашните санкции се опитва да намали напрежението, което може да възникне по време на провеждането й. Помним Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. и атентата тогава. Отново ставаше дума за източна държава - може би страхът историята да не се повтори провокира тези мерки", заключи Донев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров започва участие на Мастърс 1000 в Мадрид днес
Левски дочака 20-ата си титла след триумф над ЦСКА
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Септември представи новия си треньорски щаб
СДВР показа устройството, с което са изстрелвани ракети на мачовете Левски - ЦСКА
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията