ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Адвокат Варчев: Ако в София се изградят две детски болници, липсата на кадри ще е голяма, а дисбалансът сериозен
Автор: Йоланда Пелова 13:02 / 18.10.2022Коментари (0)322
© Sofia24.bg
Важна тема за страната ни ще обсъдим със следващия ми гост, а именно какво се случва с изграждането на Национална детска болница у нас и кога България ще има истинска детска болница. Адвокат на Веселин Варчев, който е председател на Съвета на директорите на "Здравна инвестиционна компания за детска болница", в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"  

Г-н Варчев, изграждането на Националната детска болница е важна тема за България. От изключително важно значение бих казала дори. Какво се случва? Проектът беше рестартиран.  

Точно така, проектът е рестартиран. Реално досегашният договор за инженеринг, който е сключен 2020 година, беше прекратен тази година, тъй като повече от 2 години не се издаде виза за проектиране за него. Установиха се много нередности, установи се също така, че е налице невъзможен предмет, според нас, по отношение на изграждането на детската болница в сградата, респективно реконструкцията на сградата, която е в двора на Александровска болница, и в момента сме започнали така с много сериозни темпове всички стъпки по рестартиране на този проект.  

Какви са тези стъпки по-конкретно да ни кажете?  

По-конкретно, на този етап се занимаваме със структура, анализ на нуждите и избор: с Министерство на здравеопазването се обсъждат 5 терена, където да се изгради детската болница.  

Колко време се предвижда да продължат тези преговори, това анализиране, имате ли поставен някакъв период?  

Значи, ще започна оттам: за структурата – идеята е да се използва структурата на Детската педиатрия "Проф. д-р Иван Митев“, като към тази структура се добавят допълнителни клиники. По отношение анализа на нуждите, това е изключително важен етап. За да го обясня с по-прости думи: идеята е какви ще са нуждите от детско здравеопазване сега и за в бъдеще, респективно за да може детската болница да отговаря на необходимостите да речем след 10, след 20 години. Това нещо не се решава толкова бързо. Необходими са изключително много знания, изключително много експерти, които да извършат този задълбочен анализ. В тази връзка ние срещаме абсолютно подкрепа както от Министерство на здравеопазването, така и от неправителствения сектор. По отношение на тези 5 терена, които се обсъждат на този етап, прави се проучване на тяхната характеристика доколко те биха задоволили нуждите за една бъдеща детска болница, като нашата визия е тази детска болница да е зелена, да е умна, да отговаря на най-високите технологични изисквания по отношение на медицина, на архитектура и строителство.  

Кой вариант от петте в момента, които се обсъждат, изглежда най-релевантен?  

Вижте, на този въпрос още не може да се отговори, тъй като за мен този въпрос предстои да се обсъди, да се направи едно обществено обсъждане, тъй като това нещо зависи и от много други фактори. Най-вече сега важно е да има добра комуникация, да има добра инфраструктура до тази детска болница, да има парк, да има занимания за децата, които ще се лекуват в нея. И това са въпроси, които подлежат да се обсъждат. Включително съм чувал и идея, че теренът, който е в Александровска болница, е най-подходящ. Но на този етап се обсъждат, пак казвам, 5 терена, като идеята е да се сведат до два, и да се избере един от тях, за да се започне следващата фаза, респективно издаване на виза за проектиране, като тук трябва да се извърши един правен анализ колко време би отнело, за да може документално всичко правно да е изрядно, за да могат да се започнат следващите фази по изграждането.  

Основното притеснение е обаче, че болницата няма да покрие всички специалности, а само добре финансираните, и държавните клиниките ще останат слабо заплатени клинични пътеки, което ще направи състоянието им още по-тежко.  

Основната идея е след като бъде завършена детската болница, Детската педиатрия "Проф. д-р Иван Митев“ да бъде скелетът, да бъде основната структура, и да се пренесе в нея, като нашето желание, включително и всичко, което по отношение на структурата на детската болница сме обсъждали, идеята е всички клиники да се пренесат в нея. Тя трябва да покрива възможно най-широкоспектърно доболнично лечение, болнично лечение, както и рехабилитация, като това трябва да е най-висока инстанция в детското здравеопазване на България. Респективно тя не може да покрие абсолютно цялата страна, тъй като виждате, в Бургас се изгражда детска болница, в Пловдив има детска болница, но идеята е тук да се извършват, да е налице най-висока компетентност на специалисти и на кадри и да се покриват най-широкоспектърни заболявания, пак казвам, доболнична, болнична и рехабилитационна дейност.  

Националната детска болница остава  за момента обещания, приоритет на хартия и политическа дъвка. Мнението се завъртя в социалните мрежи. Как ще го коментирате?  

Това е една много обсъждана тема. А истината е, че според мен, трябва да има детска болница. Настоящият Съвет на директорите е назначен от април месец. Ние срещаме пълна подкрепа от Министерство на здравеопазването, като това, което виждаме и от преките си наблюдения, оставаме с впечатления, че всички, както и неправителствения сектор, всички искат тази детска болница да бъде изградена. Не знам нормално ли е някой да е против изграждането на този проект, който е толкова релевантен и важен за България.  

Проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов се изказаха многократно в пленарна зала и в Комисията по здравеопазване относно опасността от издаване на разрешение за дейност на новия проект за мегаболница на Търговска лига в Казичене. Коментира се изграждането на частната детска болница в Казичене в момента, че може да изземе функцията на Националната детска болница. Каква е опасността? Какъв е вашият коментар за това?  

Според мен, детското здравеопазване, първо, трябва да е абсолютен приоритет на държавата, после, то не може да се подчинява на пазарни механизми, тъй като е възможно една частна болница, едни звена да са много търсени, а за други както се казва да няма финансиране. Аз смятам, че всяко дете трябва да получи медицинска помощ независимо дали съответната услуга е рентабилна и изгодна за лечебното заведение. От друга страна, не само в България, но и в цял свят е налице липса на кадри, липса на педиатри и специалисти, като аз смятам, че ако в София се изградят две детски болници, липсата на кадри ще е голяма. И според мен, това ще доведе до много сериозен дисбаланс.

Да, наистина изключително важни неща предстои да се обсъдят, включително и днес има и пресконференция на тема: Кога в България ще имаме наистина Национална детска болница? Възможно ли е според вас да представим, въпреки кадровия дефицит, най-високо ниво на компетентност?  

Аз смятам, че можем. Затова работим, това са нашите цели и включително отскоро се обсъжда и темата детската болница да е университетска такава с цел подготовка на кадри, на медицински персонал именно в тази насока – за да може да се подсигури адекватно детско здравеопазване. Защото представете си, може да се изгради една чудесна детска болница, но ако няма лекари, ако няма кой да лекува децата, всичко се обезсмисля. Именно в тази насока се правят всичките тези анализи, които отнемат толкова много време.  

Не смятате ли обаче, че нестабилната политическа обстановка в страната ни в момента ще повлияе на този проект, на този национален проект, и това ще отложи така във времето доста?  

Аз се надявам това да не влияе, както предходният министър на здравеопазването проф. Сарбезова, така и д-р Меджидиев, от двамата не виждам някаква промяна. Имаме пълна подкрепа и съдействие по отношение на дейностите, които се извършват. Съвместната работа върви много добре и се надявам да напреднем и занапред така.  

Адвокат Вaрчев, кои са важните и съществени точки за бъдещата детска болница? Вие набелязахте някои в самото начало, но какво друго е важно да се предприеме в момента?  

За мен най-важното в момента, което трябва да се направи, е именно нещата, които ви казах: да се направи една много добра структура на бъдещата детска болница, да се предвиди какви ще са нейните нужди, респективно да се избере най-подходящото място, което да отговаря наистина на всички потребности. И оттам нататък вече да се премине към проектиране на детската болница и респективно да се възложи нейното строителство, които са два много важни етапа за завършването, и които изискват изключително висока компетентност.  

А средства? Какви средства ще се необходими за всичко това?  

Капиталът, който е определен за изграждането на детската болница, е 100 милиона. Той е реално предвиден с учредяването на Здравната инвестиционна компания. При тези инфлационни темпове и при този ръст на цените на строителните материали просто не може да се прогнозира. Но вече когато се стигне до етапа на строителството, може да се направи една количествена сметка, за да се определи бъдещата обществена поръчка с какви параметри да е. Като финансиране може да се търси отвсякъде. Но важното е, пак казвам, детското здравеопазване не трябва да има цена. И дори да не покрие тези 100 милиона, аз мисля, че това е задължително за завършването на този проект.  

Оптимист ли сте за завършването на този проект?  

Честно да ви кажа, ако не съм аз, и Съветът на директорите, ако не сме оптимисти, нямаше да се захванем и да се занимаваме с тази дейност. Това е основното, че човек трябва да е оптимист и да се надява, че ще завърши започнатото. Затова работим всеки ден и се стремим да постигнем абсолютно максималното. Знам, че е минало страшно много време и че хората така губят търпение за изграждането на детска болница, но ние правим всичко по силите си, включително се опитваме някой от етапите да ги съчетаваме, просто за да можем да спечелим някакво време.  

На какъв етап сте в момента и кои сте съчетали?  

В момента съчетаваме избора на терен със структурата. Предстои извършване и анализ на нуждите на детската болница.


Още по темата: общо новини по темата: 25
25.01.2024 »
21.12.2023 »
21.12.2023 »
22.11.2023 »
18.07.2023 »
17.07.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет на София
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията