ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Агенция "Митници" установи неплатени данъци за 1 млн. лв. при вноса на е-цигари
Автор: Екип Sofia24.bg 12:33 / 21.02.2022Коментари (1)255
© iStock
Избягване на заплащането на мита и ДДС в размер на 1 милион лева при вноса на електронни цигари за еднократна употреба, установи анализ на Агенция "Митници“ за периода 2019 - 2021 г.

До неначислените данъци се стига след като голяма част от вноса на еднократни електронни цигари (т.нар. електронни наргилета, вейпове) е деклариран от вносителите с неправилен тарифен код, което води до начисляване на мито с по-нисък процент и съответно заплащане на по-малка стойност на мито и ДДС при внос. Като неправилно класирани са установени продукти на стойност 28 млн. лв.

Спрямо общия внос на е-цигари и течности еднократните електронни цигари представляват близо 50% от внесените стоки. За тях са заплатени мита по ставка 3,7% в размер на около 1 млн. лева и ДДС при внос в размер на 5,8 млн. лева. Анализът обаче показва, че при вноса на еднократни електронни цигари трябва да се използва по-висока ставка за митото – 6,5%. Така, въз основа на разликата от 2,8% между двете ставки, следва да бъдат начислени и досъбрани още над 746 000 лева от мита и 178 000 лева ДДС от внос или общо 977 000 лева данъци.

По-ниският процент мито е свързан с посочването на неправилна тарифна позиция в митническите декларации. Според европейските митнически правила стоките се класират съгласно компонентата, която придава основния характер на продукта. В случая с електронните цигари за еднократна употреба, това е течността за пушене, тъй като самото устройство не подлежи на повторно използване и на презареждане, а след изчерпване на батерията и течността се превръща в отпадък.

За разлика от тях, устройствата за многократна употреба се презареждат и допълват с течност, като могат да бъдат внасяни и предлагани за продажба отделно от течността за пушене.

Заключенията от анализа на дирекция "Последващ контрол“ показват, че еднократните електронни цигари следва да бъдат облагани с мито 6,5%, а не с 3,7% - с каквато ставка се облагат устройствата за многократна употреба. Въпреки това голям брой от вносителите са декларирали еднократните електронни цигари в тарифната позиция с по-ниска ставка.

Като пряк резултат от анализа са предприети конкретни действия в няколко насоки.

Териториалните дирекции са започнали проверки на икономически оператори по реда на последващия контрол. Ще се проверяват митнически декларации, за които с анализа е установено неправилно тарифно класиране, с цел досъбиране на общо 977 000 лева неначислени мито и ДДС при внос на електронни цигари за еднократна употреба.

Най-голям брой проверки ще бъдат извършени в ТД Митница София поради големия брой пратки, пристигнали с въздушен транспорт.

Наред с това, с цел еднозначното определяне на митото, както и събиране на по-детайлна статистическа информация, от началото на 2022 г. са въведени промени в тарифните кодове за такъв род продукти както на европейско, така и на национално ниво.

В митническата декларация вече ще се вписва и количеството течност за пушене в "милилитри“ без значение дали става дума за еднократни електронни цигари, пълнители или течности в други разфасовки.

Повод за анализа на Агенция "Митници“ е нарастващата популярност на е-цигарите и продуктите за тях (с или без никотин).

Установен е значителен ръст на вноса на електронни цигари за многократна употреба, течности за пушене и еднократни електронни цигари (електронни наргилета).

Увеличава се и броят на фирмите вносители, като през 2021 г. те са над 1300.

Нараства и митническата стойност - от малко над 7 млн. лева общо за предшестващите две години до близо 47 млн. лева само за 2021 г. Най-голям обем от продуктите пристигат от Китай, Хонконг и Великобритания.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.02.2022 г.
0
 
 
Това е престъпление! Попълване на документи с невярно съдържание.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията