ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Болници от ББА прегледаха с 40% повече хора в малки населени места спрямо 2021 г.
Автор: ИА Фокус 11:05 / 19.12.2022Коментари (0)149
© ББА
Болници от Българска болнична асоциация (ББА) прегледаха 1992 души в малки населени места през 2022 г. или с 40% повече спрямо предходната година. Това става ясно от оценката и резултатите на програмата за социална отговорност "Забавно лято, грижовна есен“ на фондация bCause в сътрудничество с ББА и финансовата подкрепа на Филип Морис България.

През есента на 2022 г. бяха организирани прегледи от болници от ББА за възрастни хора в 26 населени места от тютюнопроизводителни региони. Прегледите в област Русе, Пазарджик и Благоевград се проведоха в периода 10 октомври – 3 ноември.

1202 от прегледаните хора са ходили на лекар специалист през последната година, което са 60% от случаите. Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите са 63%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 588 – близо 30%. Това е значително нарастване в сравнение с предходната година, когато отчетените подобни случаи от лекарите са били 8%. Установени са 343 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите.

"Благодарение на възможността да се включим в проекта "Забавно лято, грижовна есен" ББА и болници членове на организацията работят по един от приоритетите, заложени в Националната здравна стратегия, макар тя да не се прилага все още на практика. Това е повишаване на здравната култура на населението и развитие на профилактиката и превенцията.

Именно областите, в които има дефицити в здравеопазването, са важни за ББА и мисията, която следваме е да работим на всички възможни нива за по-добра здравна система в България“, коментира адв. Свилена Димитрова, председател на ББА. Тя благодари на всички лекари, включили се в инициативата за достигане до възрастни хора, които имат затруднен достъп до медицинска помощ.

Екипи от лекари специалисти по гастроентерология, ортопедия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, съдова хирургия, вътрешни болести проведоха прегледи по места според заявените нужди. Прегледите се осъществиха от медици от болниците МБАЛ "Хигия“, Пазарджик, МБАЛ "Света София“, София и УМБАЛ "Медика“, Русе – които са членове на ББА, в следните населени места: Бенковски, Чорбаджийско, Крумовград, Странджево, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Чакаларево, Абланица,

Вълкосел, Кочан, Сатовча, Слащен, Хаджи Димово, Цар Самуил, Ясенково, Браничево, Никола Козлево, Черник, Нова Черна, Правда, Искра, Кубрат, Дулово и Окорш.

Предписани мерки за превенция от лекарите включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация, профилактика, лабораторни изследвания. Сред предписани мерки за лечение са стационарно лечение, оперативно лечение, редовно приемане на предписаните лекарства от лекуващия лекар, корекция на досегашна терапия.

В село Черник лекарите са регистрирали остър инфаркт. Пациентката е била насочена за спешна хоспитализация с реанимационен екип. В населеното място е отчетено, че често се неглижират по-сериозни здравословни състояния.

В Кубрат е констатирано, че има много неосигурени млади хора, които не се лекуват своевременно. В Окорш пациенти са споделяли, че нямат финансова възможност да посещават болница.

“Забавно лято, грижовна есен" се осъществява в тютюнопроизводителните региони на страната - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен от 2015 г. насам. Програмата се осъществява от Фондация BCause и е изцяло финансирана от Филип Морис България като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и глобалната й стратегия за устойчиво развитие. Освен здравни грижи програмата обхваща още и областите образование и предприемачество.

От старта на програмата “Забавно лято, грижовна есен" през 2015 г. тя се развива в 26 малки населени места, в 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. Над 3 250 деца между 7 и 14 г. се включиха в образователно-приключенските академии и 117 учители бяха обучени в иновативни преподавателски методи. Проведени са повече от 7 800 медицински прегледа на възрастни хора, а над 300 екипа млади предприемачи получиха обучение и подкрепа за своите бизнес идеи. Досега в програмата са инвестирани общо около 1,3 милиона лева.

“Забавно лято, грижовна есен" е носител на редица престижни награди за цялостна корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, както и за принос в сферите на образованието, медицинската грижа и насърчаване на предприемачеството в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията