ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Български самолети започват борба със сушата в Румъния
Автор: Екип Sofia24.bg 20:40 / 27.04.2022Коментари (1)429
©
Български самолети започват борба със сушата в Румъния. Става дума за уникален проект между България и Румъния, който ще продължи 20 дни в района на Молдова, Северна Румъния и след това над полетата около Крайова. 

В първите десет дни нашите самолети ще излитат и обработват облаци, така че да се изваляват в района на град Яш. Не случайно е избрана тази област, защото в нея има много засушавания и много по-малко градушки. Основните насаждения са черешови градини и лозя. Българските екипи за първи път ще изваляват облаци, досега са засявали със самолетен способ само срещу градушки. 

Принципът на работа е подобен на този при засяване на облаците срещу градушки. Първо дъждовните облаци отблизо се третират с палки, които съдържат освен сребърен йодит и други реагенти, така че да се ограничи разрастването им. След това отгоре се обработват с патрони със сходно съдържание. Облакът се извалява, но по пътя си, когато мине над водни басейни, отново се пълни с вода. 

Проектът се финансира от румънското правителство, а самолетите, веществата, с които ще се засяват облаците, пилоти и метеоролози са български. Българска е и технологията, начинът, по който са монтирани патроните и палките на самолета и изстрелването им. Това разказа пред "Телеграф“ Христо Крушарски, производител на палките и патроните, с които ще се третират облаците, както и на самолетите, с които ще се извършват полетите.

Българският екип е от 12 души пилоти, сред които има една жена, техници и метеоролози. Ще участват и румънски експерти. За нас проектът е много важен, ще видим какъв ще е резултатът и след това да го прилагаме в модифициране на времето, допълни той. 

След като приключи проектът и се види ефектът от него, румънското правителство ще отпусне 8 млн. евро за самолет, последен вик на техниката, каза пред "Телеграф“ шефът на Агенция по извалявания и борба с градушките в Румъния Георги Кауней Флореску. Той обясни, че за да отпусне държавата пари, е ходил при всички министри поотделно.

На финансовия министър пък е обяснил, че всяка вложена леа в борба със сушата ще донесе печалба от 14 леи. Той допълни, че за да започнат работа българските авиатори, Румъния е поискала разрешение да ползва бг честотите от всичките си съседи. Също така и гражданска и военна авиация проявяват разбиране и дават приоритет във въздуха на експеримента.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.04.2022 г.
0
 
 
Те са опра'иха със сушата у България чи отидоха у Румъния да ги е*а
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Прием в детски градини и училища в София
Лоша инфраструктура в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията