ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Чужди медии: Изборите в България ще са съдбовни за Европа
Автор: Екип Sofia24.bg 12:22 / 07.09.2022Коментари (0)361
©
Последиците за Европа ще са тежки, ако новият кабинет загърби усилията на Петков и върне България под влиянието на "Газпром“, пише германският "Ди Велт“, подчертавайки, че вотът в България е съдбовен за ЕС. И швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг“ нищи темата.

 

Напрежение и протести срещу решението на служебното правителство на България да преговаря отново с "Газпром“: това са често срещани сцени в българската столица, откакто реформаторското правителство на Кирил Петков беше свалено с вот на недоверие. Така авторът на статията Филип Фолкман-Шлук описва атмосферата в София. "В момента управлява служебен кабинет на проруския президент Румен Радев“, обяснява той.

"В началото на октомври България ще гласува отново, за четвърти път в рамките на по-малко от две години“, пише още в статията, цитирана от DW. И ще трябва да избира "между върховенство на закона и шуробаджанащина, между прозападна и проруска“ ориентация. "И залогът за ЕС е много голям“, пише авторът.

По традиция България е културно тясно свързана с Русия, а Кремъл залива страната с агресивна пропаганда. Същевременно от години българските граждани протестират срещу шуробаджанащината и проблемите в правосъдието, които държат страната на последното място в класациите за икономическите показатели в ЕС, обобщава изданието. Според различни изследвания, България е разделена поравно между прозападно и проруски настроените граждани и затова резултатът от изборите е определящ.

Правителството на Кирил Петков огласи случаи, които показват как парични потоци от Москва са повлияли на политици в България през годините. Руски дипломати бяха изгонени заради подозрения в шпионаж, а през април Москва спря газа за България, припомня "Ди Велт“.

"Последиците за Европа ще са тежки, ако следващото правителство загърби усилията на Петков и върне България под влиянието на "Газпром“, казва пред "Ди Велт“ експертът по българска политика и балкански въпроси Якуб Биеламович, анализатор в Institut of New Europe. Той смята, че в ЕС съществува риск от оста София-Будапеща, която би могла да блокира санкции срещу Москва. "Вероятно България няма да бъде толкова открито проруски настроена, колкото е Унгария в момента. Но правителството в София със сигурност ще намери начин да отлага и да протака мерките. А Европа и Украйна нямат никаква нужда от нещо подобно“, казва Биеламович.

В последните години България задоволяваше три четвърти от газовите си нужди с внос от Русия, припомня и швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ). Въпреки това, когато "Газпром“ реши да спре доставките на синьо гориво за София, правителството, вместо да демонстрира несигурност, започна да търси алтернативи - бързо започна разговори за удвояване на доставките от Азербайджан и завършване на газовата връзка с Гърция. С рекордното експулсиране на седемдесет руски дипломати Петков също така подчерта на символично ниво, че преувеличаваната, но все пак неоспорима традиционна близост на България с Русия е история, пише още изданието.

 Но след като правителството на Петков падна, много неща се промениха. Служебният кабинет изпраща донякъде стряскащи предупреждения за снабдяването с необходимия газ през зимата. "Единственото хранилище в България е запълнено едва на 60 процента - много по-малко, отколкото в други страни в Европа“, посочва изданието. "Въпросът с какви средства най-бедната страна в ЕС ще се справи със следващи покачвания на цените на газа е напълно основан. И дали въобще ще успее“. Авторът подчертава, че без съмнение България се намира в трудна енергийно-политическа ситуация. "Вярно е, че откакто се смени правителството, не бе направено почти нищо за осигуряването на алтернативни доставки. Точно обратното. Лицензът на тръбата с Гърция беше забавен в последния момент (...), а от седемте поръчани танкера с втечнен газ от САЩ шест бяха отказани“.

Прозападните гласове в България се опасяват, че чрез енергийната политика се осъществява геостратегическо преориентиране на страната, пише швейцарското издание, а дебатите за газа ще доминират политическата кампания. 

Дали до изборите въобще ще се стигне до нови преговори с "Газпром“ обаче не е ясно. Според енергийния експерт Васко Начев, държавната компания "Газпром“ няма да започне разговори с България, за да увеличи натиска върху страната. В сряда руският вестник "Комерсант“ написа, че заради договорените наскоро по-големи доставки за Унгария, "Турски поток“ няма достатъчен капацитет за доставки за България, обобщава НЦЦ.


Още по темата: общо новини по темата: 914
31.03.2023 »
22.02.2023 »
26.01.2023 »
19.01.2023 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
предишна страница [ 1/153 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията