ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Д-р Елена Тодорова: Подпомагайки зеленото поведение на децата, правим най-добрата дългосрочна инвестиция за ангажираност сред цялото население
Автор: Екип Sofia24.bg 10:31 / 16.12.2022Коментари (0)107
©
Д-р Елена Тодорова - експерт от Института за гората при Българската академия на науките, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

На пряката ни телефонна линия е д-р Елена Тодорова – експерт от Института за гората при Българската академия на науките. Г-жо Тодорова, започна информиране и ангажиране на обществото за отговорно поведение при предотвратяване на риска от възникване на пожари. Каква е целта, която искате де постигнете по този проект? 

Точно така. Това е един проект по Оперативна програма "Околна среда“, който се изпълнява съвместно от Национален университетски център "Геопространствени изследвания и технологии“ и Института за гората към БАН. Целта на този проект е опазването на две местообитания на хвойната и на клека, които се намират в Рила и Осогово, и тъй като един от основните рискове за тяхното природозащитно състояние е именно рискът от пожари, нашите действия са насочени в тази посока – към предотвратяване на риска от възникване. И в момента тече тази информационна кампания за запознаване и ангажиране на населението. 

Защо е важно да се създаде ангажираност сред различни социални групи, особено сред децата? 

Ами важно е. Трябва да има ангажираност както от страна на институциите, така и от страна на обикновените хора, от собствениците на земи, от туристите. Но ключовото наистина е да се започне от децата. Зеленото мислене е нещо, което вече се внедрява в нашето общество и това е чудесно и ние трябва да подпомогнем този процес в ранно осъзната детска възраст. И затова поднасянето на информация по правилния начин в точния момент е много важно. Ангажирайки децата и подпомагайки тяхното зелено поведение в бъдеще е най-добрата дългосрочна инвестиция за ангажираност сред цялото население. 

Ето, и вие казахте, че е ключово да се започне от децата. Как ще ангажирате вниманието именно на децата? Очаквате ли сътрудничество в тази посока от учители и родители? 

О, да, очакваме сътрудничество, разбира се. Ние ще направим открити семинари, ще дадем информационни материали, които да са поднесени по подходящ и разбираем за всички начин. И всъщност мисля, че темата сама по себе си е много интересна. Тя ще ангажиран вниманието и на възрастните, и на децата. Ще бъде и за нас изключително интересно да комуникираме с тях и вярваме, че ще запалим интереса им и това ще бъде нещо, което ще остане като отпечатък в тяхното съзнание – поне така се надяваме, и очакваме с нетърпение тези срещи.  

В тази връзка, какво представлява разработеният Риск-регистър за превенция на горски пожари? Това също е важно. 

Да, наистина е много важно. Това е част от нашата методология и всъщност това е един практико-приложен инструмент, който вече е съставен и приложен на практика. Как да го обясня най-простичко? Можем да кажем, че това е един инструмент за оценка. Той оценява горските територии в най-малката им административна единица – горския подотдел, и подпомага да се създаде една цялостна оценка на тази територия каква е опасността там да възникне и да се развие пожар. Имайки тази оценка, ние ще знаем къде са териториите, които са в най-голяма опасност, и по този начин ще може и администрация, и институции, и заинтересовани страни да насочат своето внимание именно натам.   

Колко време продължава проектът и кои са приоритетните области, които ще обхване, и съответно защо именно тях? 

Проектът продължава 30 месеца и всъщност той е последователност от много на брой стъпки, които създават една добра, интегрирана система за борба с риска от пожари. Започваме от методология, която вече е разработена и в процес на научна рецензия. Част от тази методология е и съответният Риск-регистър, който също е разработен, приложен и на практика и обезпечен с огромно количество от данни. Тези данни ще влязат в последствие – това предстои като дейност, в една информационна система, която се състои от реален и от виртуален модул, и всъщност с нея целим ние да дадем, предоставим на всички една отворена актуална информация, която да подпомогне този процес на превенция както на всички, които активно се борят с горските пожари – институции, пожарни институции, така и на обикновените туристи и цялото население. 

Благодаря ви за отделеното време и за информацията, която дадохте на нашите слушатели. Пожелаваме ви успех! 

Благодаря ви много.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията