ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Експерти по киберсигурност: Внимавайте къде кликате
Автор: Екип Sofia24.bg 14:18 / 20.09.2022Коментари (0)266
© iStock
Нашите деца са интелигентни и дигитално грамотни, но родителите трябва да говорят с тях и да формират дигитална хигиена със същата сериозност, с която се отнасят и към другите елементи на възпитанието. Това коментира Ясен Танев, експерт по киберсигурност и основател на дигитално читалище пред bloombergtv.

"Ние често повтаряме на нашите деца да мият редовно ръцете си и да не разговарят с непознати. Тези умения се пренасят и в дигиталния свят, където трябва редовно да почистваме и обновяваме програмите, с които работим и да не кликаме безразборно върху линкове, които ни предлагат награди или пари, защото често това са измами. В допълнение, това, че някой е сложил име и снимка онлайн не означава, че го познаваш - познаваш само дигиталната му презентация“, подчертава той.

По този повод Танев предупреди за масивна фишинг атака, засечена в пощите на abv.bg. тази сутрин. "Това са съобщения, които изглеждат легитимни, и ви подтикнат да кликнете върху линк, за да придобият достъп върху устройството ви или личните ви профили. Обикновено текстът на съобщението е преведен автоматично от английски на български и това го издава. В момента вилнее дигитално торнадо, и всички трябва да внимават, защото ако бъдете хакнати можете да загубите достъпа до имейла си и до други профили, свързани с този имейл“, предупреждава той.

Според него тези умения трябва да бъдат предавани на децата от най-ранна детска възраст, за да могат да бъдат защитени, когато използват дигитални устройства. Това е и мисията на дигиталното читалище, основано от Танев.

"В началото бяхме 7 човека – експерти по киберсигурност, които в същото време са и родители. Ние осъзнахме, че нашите деца са дигитално грамотни и защитени, но другите са в огромен риск. Започнахме да търсим начини как можем да помогнем на децата, техните учители, както и баби и дядовци“, споделя експертът.

На базата на свободното си време доброволците в читалището инвестират в масовото образование. "Единственият начин да достигнеш до хора навсякъде е като намериш съратнци. В миналото това се е случвало в читалища, а сега организираме онлайн сесии, даряваме материали и окуражаваме децата да споделят наученото с учителите и семейството си, които също имат нужда от дигитална защита, особено възрастните хора“, казва той.

"Пуснахме филмче за кибер хулигани и свободни wi-fi мрежи в градския транспорт, може би видян от 200 000 души, посещаваме и училища и правим обучения. Ако има училища, които имат интерес, нека ни пишат“, призовава той.

По негови думи има няколко принципа, които трябва да се спазват онлайн. "Когато решите да кликате върху нещо, винаги трябва да внимавате къде ще ви отведе реално линкът. Трябва да бъдете много внимателни с кого общувате и върху какво кликате, защото има много опасни кътчета като например dark web, който дори професионалистите избягват“, казва той.

"Трябва да помним и че всичко, което се случва в интернет, остава там завинаги и винаги може да бъде открито“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Местни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията