ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Хлябът ще поевтинее с 20%
Автор: Екип Sofia24.bg 09:53 / 27.05.2022Коментари (2)579
© Фейсбук
Хлябът в търговските вериги ще поевтинее с 20% с падането на ДДС от 1 юли. Това заяви за "Стандарт" Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите /НБСХС/. 

"Проведох разговори с веригите. Те, като социално отговорни, с огромна грижа към своите клиенти, потвърдиха, че това ще се случи. Трябва да се сложи край на спекулациите, че нулевият ДДС на хляба няма да доведе до поевтиняване, а ще предизвика икономически проблеми. Тази е най-социалната мярка, която е приета за първи път в България от социално отговорно правителство. Тя засяга всеки български потребител и гарантира повече пари в портфейла на българите", заяви Кукушева.

И допълни, че това е нейният отговор на различните коментари по въпроса, че премахването на ДДС за хляба няма да доведе до понижение с 20% на крайната цена. "Заявявам го и на бившия финансов министър Милен Велчев, и на председателя на КНСБ Пламен Димитров, който забрави за социалната насоченост на синдикатите и каза, че това няма да бъде работеща мярка. И на още куп икономисти, които се опитват да откажат коалицията от въвеждане на такава мярка. Тя  работи в целия Евросъюз. Въпросът е на кого пречи у нас?", заяви Кукушева.

На различни коментари, че нулевият ДДС ще е в полза на богатите, които ще си купуват по-евтино луксозни хлябове, шефът на НБСХС отговори: "Скъпите хлябове са едва около 1,5% от продуктовата гама в България. Глупаво разсъждение е, че хлябът на богатите щял да поевтинее. Ние като производители познаваме уязвимата част на населението - те са нашите клиенти. И сме убедени, че те ще останат доволни. Тези минус 20% са от крайната цена на хляба и ще задържат цената минимум за 3 месеца. Защото ние сме пред жътва". 

Кукушева посочи, че прибирането на пшеницата започва в Южна България на 20 юни. По думите й, очаква се изключително добра и богата реколта, а житото ще е с много добри хлебопекарни качества. "Всичко това се случва благодарение на неуморния труд на т. нар. "зърнари", които всъщност подсигуриха България да няма продоволствена криза", категорична е председателката на браншовия съюз.

Тя очаква цената на пшеницата да се успокои. "Винаги по време на жътва и през следващите 2-3 месеца цената на пшеницата пада и се задържа по-ниска. И отново увери, че падането на крайната цена на хляба с 20% е гарантирано от търговските вериги. "А ако някой си позволи да намали цената на хляба с по-малко от 20%, това ще бъде пример за нелоялна търговска практика и контролните органи неминуемо ще го засекат", увери Кукушева. Тя призова да се сложи край на спекулата в коментарите на хора, които не са произвели и един хляб в живота си, както и не са платили дори една работна заплата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.05.2022 г.
0
 
 
Нищо няма да поевтинее, в Англия хляба започва от цена 45 п за 800 грама което е по ниско от България.Зърното, електричеството,транспорта и труда са по скъпи от българските.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията