ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Иван Шаренков: Центровете на Агенцията за бежанците са вече над 53% заети
Автор: Йоланда Пелова 15:04 / 07.09.2022Коментари (0)229
©
Иван Шаренков, правен консултант по миграционните въпроси, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Г-н Шаренков, каква е ситуацията относно мигрантите в България?

Да, към този момент трябва да споделим, че има известно повишаване на интензитета на преминавания на държавната граница, както от групата на мигрантите, така и от групата на лицата, търсещи международна закрила. Може би е достатъчно само да се погледне общата статистика, че центровете на Агенцията за бежанците са вече над 53% заети, а в домовете на Дирекция "Миграция“, МВР този процент е значително по-висок, което категорично сочи към един завишен интензитет на миграционния поток към България.

Подготвена ли е държавата ни да се справи с този миграционен поток? Какво правим ние, какво прави България, за да се справи и за да няма злополуки?

Определено към настоящия момент държавата направи и има капацитет да поеме този интензитет, защото МВР изгради една значителна по големина инфраструктура както в района на Любимец, така и в района на Елхово, която на този етап покрива необходимостите. И същевременно, както ви споделих, центровете на Държавната агенция за бежанците са някъде около половината заети, така че на този етап при този интензитет няма никакво основание да се притесняваме, че миграционният поток би създал тези проблеми, които имахме 2013, 2014, 2015 г.

Така е, обаче вчера пред колегите от Plovdiv24.bg вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че ще има уволнения на гранични полицаи. Целта е да не се допуска влизане на наша територия. Присъствието на армията помага там, той отбеляза, но вълната – казва г-н Демерджиев, е безпрецедентна. Такава не е имало дори през 2014-2015 г. Той е на друго мнение.

Интензитетът, той като правило се диктува от вътрешнополитическата и икономическата ситуация на страните на произход. Към момента този интензитет е засилен и поради летния сезон. Трудно можем да прогнозираме дали ще се увеличи, но факт е, че нелегалните преминавания са значително по-големи, което предполагам, че е породило такива изводи, защото знаете, че т.нар. "зелена граница“ е обект на постоянни преминавания, и то значителни по брой хора, което при всички случаи формира едно притеснение от засилен интензитет.

Маршрути за трафик на мигранти през България се рекламират и обсъждат в специални групи в социалните мрежи. Вие чували ли сте това?

Аз специално не съм чувал, но т.нар. контрабанда на хора е една доста стара тема и хората, които се занимават с такъв престъпен бизнес, генерират огромни печалби. Поради тази причина каналите за преминавания през границата и каналджийската престъпна дейност е факт от много години.

А какво прави държавата по този въпрос?

Ами, основно ангажиментът за противодействие на контрабанда на хора е в правомощията на МВР и по-специално на структурите на "Гранична полиция“, а там, където се касае за организирана престъпност, това е ангажимент и на Дирекцията за борба с организираната престъпност, които имат и капацитета, и опита да работят в тази посока.

Преди няколко дни имаше инцидент – микробус с 47 мигранти катастрофира в Костинброд след гонка с полицията. Очевидно наистина е засилен този интензитет. Вие като правен консултант по миграционните въпроси какво препоръчвате да се направи?

В такава ситуация един от най-добрите подходи е да се засилят действията на оперативните и полицейските структури в т.нар. гранична зона, където може още непосредствено след влизане в страната тези групи да се установяват и да се задържат преди да са навлезли в страната. Тук няма да коментирам мрежата, там оградата на колко места е скъсана. "Гранична полиция“ има редица други технически средства, с които може да установява тези преминавания още в граничната зона, и всички пътища, естествено, в граничната зона, ако бъдат контролирани, този ефект ще бъде доста по-голям.

А каква част от мигрантите успяват да се интегрират у нас?

Интеграцията е много голяма тема и много широка, и по нея работят много правителствени и неправителствени организации. Ще ви споделя само, че по един от сегментите на интеграционния процес работи Международната организация по миграция и това е за преодоляване на езиковата бариера, защото съгласете се, че един мигрант, идвайки в друга държава, няма как да възприеме и да прави каквото и да било, ако той не разбира езика. Така че един от тези сегменти – езиковата бариера, е предмет на много активни действия за обучение на тези хора. Естествено, те получават възможности да продължат образованието си – тези, които са във възраст до 18 години. Оказва им се пълно съдействие, за да продължат да се учат. Там, където е възможно, им се помага да си намерят жилища. По отношение на квалификацията има възможност да преминават курсове за преквалификация, за да могат да се включат в пазара на труда. Но в общи линии, това е един огромен, широк пакет от дейности, в който участват както държавните институции, така и неправителствени и международни организации.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията