ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Кощунство!
Автор: Екип Sofia24.bg 21:07 / 29.08.2022Коментари (0)709
©
Храмове масово започнаха да продават светена вода в шишенца. На много места взимат и пари, за да четат имена за здраве и упокой.

Така, докато в част от Божите обители светената вода и четенето на молитви все още са безплатни, то на други са превърнати в средство за печелене на пари. Такъв е случаят в "Св. 40 мъченици“ в село Мерданя. Скандална монахиня обаче усилено превръща един от най-старите и добре уредени манастири във Великотърновската епархия в търговско предприятие, а жителите на селото са възмутени и готови за бунт, предава "Телеграф".

Недопустимо

В манастирската църква на 2-3 метра от олтара е поставена маса, на която се продават икони, гривнички, магнитчета и всякакви други стоки и сувенири с изображението на манастира върху тях. Неизвестно по какви причини в манастира се продават и живи цветя. Най-престъпното обаче е, че на тезгяха са извадени и шишенцата със светена вода. Според богословите това е абсолютно несъвместимо с истинското християнство. "Светената вода е осветена чрез потапянето на Кръста Господен. Тя е осенена от Светия Дух и е недопустимо с нея да се търгува и тя да служи за печелене на пари. Това да не е сирене или пържоли, да се продават на кило. Иконите могат да се продават, защото са дело на човешки ръце и е по-нормално за тяхната направа майсторът да получи някакво възнаграждение. Но за светената вода това е недопустимо“, категоричен е богословът Йордан Евстатиев.

Печалба

Наред с това както в този, така и в други манастири се изкарват печалби и от четенето на имена на живи за здраве и на покойници по време на църковните служби. "Бяхме в манастира преди няколко месеца и новата игуменка ни поиска за три имена 6 лв., за да бъдат четени от свещеника. Това си е живо обирджийство“, възмущава се Юлия. Хората от Мерданя са възмутени, тъй като никога досега по време на управлението на предишните игуменки светената вода не се е продавала, а четенето на имена е било безплатно. Те смятат, че новата старша сестра Серафима превръща Божия храм в търговско предприятие. "Била съм в този манастир над 20 пъти през последните десетина години. Сега дойдох с мои гости, българи, живеещи в Германия. Те искаха да си купят две малки икони общо за 8 лв., но сестрата, за която по-късно научих, че е Серафима, през цялото време упорито се опитваше да им пробута голяма икона за 35 лв. Те се отказаха да я купят и си тръгнаха. По-късно същата икона си я купихме от друг манастир двойно по-евтино, за 15 лв.“, разказва Станимира Иванова.

Тормоз

Скандалната сестра Серафима стои и в основата на жестокия църковен скандал, който тресе Мерданския манастир от седмица. Скандалът избухна, след като старата игуменка, майка Доротея, след 51 години вярна служба беше принудена да напусне Божията обител. Тя твърди, че от две години, след идването в манастира на Серафима, е била подложена на всекидневен физически и психически тормоз. По думите й Серафима забранявала да напуска територията на манастира и да се среща с хора от селото. Заплашила, че няма да плаща повече здравните осигуровки и няма да й купува лекарства. Заедно с другата монахиня Ефимия и с двете послушнички задигнали телефона на Доротея и я държали против волята й заключена в коридора на жилищната сграда. "Ако не бях напуснала манастира, сигурно щяха да ме удушат или да ме убият по друг начин“, категорична е Доротея. След като новината за отстраняването на старата игуменка стана известна, жители на Мерданя предприеха незабавно действия за нейното връщане обратно (виж карето). Те посетиха манастира, за да поискат обяснение от новите монахини за напускането на майка Доротея. Вместо да разговаря с тях обаче, Серафима извика полиция, която да изгони миряните от Божията обител.

Пишат писмо до Светия синод

Възмутени, хората в Мерданя проведоха общоселско събрание, на което взеха решение да бъдат изпратени открити писма до Светия синод и патриарх Неофит, Великотърновския митрополит Григорий, дирекция "Вероизповедание“ към МС, комисията по вероизповеданията и правата на човека към НС и всички светски институции в държавата. Ако до един месец търновският митрополит не обърне внимание и не отзове новите монахини в манастира, местните хора се заканват да предприемат ефективни протестни действия. Междувременно кметът на Мерданя - Марин Люцканов, е провел среща с владиката Григорий, който е обещал в скоро време да излезе със свое становище по случая.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията