ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Лекар за е-направленията: Боли те простатата - на гинеколог, кракът ти е счупен - на гинеколог
Автор: Екип Sofia24.bg 09:26 / 02.06.2022Коментари (0)339
©
"Вчера трябваше да се случи една от поредните и голяма стъпка в електронизацията на здравеопазването. Случи се по начин, описан в старата руска поговорка – искахме да стане по-добре, а стана както обикновено. Системата проработи трудно или въобще не проработи, не беше тествана, имаше много грешки, като цяло бяхме блокирани". Това заяви пред БНР д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар от Варна за началото на работата на личните лекари само с електронни направления.

"Резултат от това беше този описан комичен случай – колегите на една от програмите изпращаха всичките си пациенти на гинеколог, независимо какво точно ги боли. Боли те простатата - на гинеколог, кракът ти е счупен - на гинеколог."

Д-р Христов допълни, че "подобен род панаири е имало винаги при електронизация, това е стара традиция", но за няколко дни нещата се наместват. По думите му обаче проблемът е по-голям.

"Нито една от целите на електронното здравеопазване не беше постигната. Ние с нищо не сме облекчени, пациентите с нищо не са облекчени. Бюрокрацията си е точно същата. Ние пишем и печатаме точно същото, както преди, с това допълнение, че го и обработваме електронно."

Личният лекар разказа, че за средно 50 консултации на ден е пресметнал, че му трябва по още минута допълнително време за електронна обработка, което ще доведе до 50 минути по-малко за работа с пациентите – "час, който досега отиваше за работа, разговори и прегледи на пациентите, сега вече ще отива за електронна обработка на документация".

"Хартията си остава. Печатаме амбулаторни листи, печатаме направления, макар и в малко по-друг вид, съхраняваме хартията в папки, в кашони. Вече две мазета имам пълни не с компоти и с туршия, а с кашони с досиета."

"Интимната помисъл на авторите на цялата тази простотия всъщност е икономия на пари. Ние няма да можем да правим определено количество профилактични и диспансерни прегледи, които няма да ни бъдат заплатени. Крайният резултат ще бъде икономия за бюджета на Здравна каса. Резултатът ще бъде по цялата ос на извънболничната помощ", смята д-р Николай Христов.

"Съсловието е възрастно, болно, изтормозено, изтощено от 22 години подобни простотии", подчерта той. По думите му много от по-възрастните му колеги намират момента за много подходящ да приключат работата си със Здравната каса и "много хора ще изпаднат от системата", а на тяхно място няма да дойдат други.

"Млад човек, млад колега с тези глупости просто не можеш да го привлечеш в системата. Липсата на лекари означава липса на дейност. Липсата на дейност означава незаплащане на дейност и икономия – това е, всичко е пари."

Нещата не отиват на добре, обобщи общопрактикуващият лекар в предаването "Преди всички".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията