ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Лоши новини за най-вкусните български череши от кюстендилско - отражението ще е върху цената
Автор: Екип Sofia24.bg 15:15 / 19.06.2022Коментари (11)572
©
Тонове продукция с кюстендилски череши ще останат несъбрани, защото няма кой да ги изкупи. Освен по-слабата реколта заради бурите берачите тази година искат по-високи надници. Производители отчитат и повишение на всички разходи за препарати и торове.

По думите им трудно могат да излязат на печалба при обявените цени за изкупуване на черешите.

В Кюстендилския район се отглеждат основно череши за преработка. Прогнозите тази година са, че от около 17 хиляди декара черешови насаждения, една трета ще останат по дърветата. Една от причините е, че преработващите пунктове вече са запълнили капацитета си и връщат голяма част от производителите.

"Не може да продадем два дни черешите и ни излъгаха, че приемат и въобще никой, никакво внимание не обръща. Тази година имам над 10 тона череши и нямам къде да ги дам" - казва производител пред БНР.

В стремежа си да изкарат повече килограми череши, производителите чакат докато плодовете напълно узреят и наедреят, но преработващите предприятия изкупуват само дребни плодове.

"Казано е дребно, руйно - това трябва на пазара, това да се бере. Чакат килограми, чакат да узрее, след това я хвърлят." - разказва Ивайло Борисов, черешопроизводител.

И докато едни няма къде да продадат обраните плодове, друга част от овощарите са пресметнали, че изкупната цена не може да покрие разходите по производството на един килограм череши.

"При тази цена, която искат берачите - 70, дори 80 стотинки, при цена на реализация на пунктовете много малка част от по-дребните производители заявяват, че няма да прибират своята продукция, тъй като не им се изплащат разходите по самото прибиране. Да не говорим, че цената на препарати и торове поскъпнаха двойно, тройно при някои артикули, така себестойността на черешата е много висока при някои сортове." - казва доц. Димитър Сотиров, заместник- директор на института по земеделие в Кюстендил.

"Изкупната цена е може би 10% отгоре на фона на миналата година. Цената не е добра, но ако си приберем черешите, все пак ще е добре, ако не останат. Ние общо взето с това си гледаме семействата, ако приберем всичко - ще се справим някак." - пресмята Ивайло Борисов, черешопроизводител.

Заради липса на пазари за черешите и малката печалба, през последните години овощарите в кюстендилско масово продават парцелите си или изкореняват дърветата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В Приселци, Варна дават на берачите по 1 лев на килограм и всичко е изкупено. Тези в Кюстендил си правят криви сметки, после другите им виновни.
Aнонимен
на 20.06.2022 г.
-1
 
 
В белия развит свят стоката се отценява по качество. Изкопува е стоковото тържище и продава на търговци. Така контролират маржа на прекупвача. Има много механизми за контрол на цените. Тук са налице всички условия за спекула. Ако има и преработващи предприятия добавяме и стоиност.Ако има и износ още повече. Ние станахме консуматори затова един ден ще сме гладни.
Aнонимен
на 20.06.2022 г.
0
 
 
Производител 2 лв. цена ако може да продаде на толкова. Търговец на едро /спекулант/ 4 лв. Краен потребител 6 лв. Това е схемата. Прецаканите са производители и крайни потребители.
Aнонимен
на 20.06.2022 г.
0
 
 
Държавата е основен регулатор. Защо нашата продукция е евтина и производителя не е на сметка? Защото има внос. В Турция производителя заявява,че ще произведе 1000 кг и държавата му ги плаща, но всичко над това трябва да се изнесе и цената у нас пада и загубите са за нашите производители.
Aнонимен
на 20.06.2022 г.
0
 
 
Взимате по 5 лева на човек и ги пускате да берат колкото искат череши. Хем ще обират черешите, хем вие някой лев ще направите ама то акъл се иска за тая работа.
Aнонимен
на 20.06.2022 г.
0
 
 
Ми не сейте череши, бе! Като нямате сметка ,сейте нещо друго!
Aнонимен
на 20.06.2022 г.
0
 
 
Тази година само два пъти купих.. да опитаме все пак. Аз не мога да си позволя повече, на цена над 5 лв
Aнонимен
на 19.06.2022 г.
0
 
 
Да кажат 1.50лв килограма, който иска да отиде да си набере, има семейства, които ще отидат. А те предпочитат да ги изхвърлят, вместо да ги дадат на хората. А и така ще попречат на прекупвачите да вдигат цените. Защото ако черешите са по-евтини на пазара ще се купуват повече и спекулата ще намалее. Храна да се хвърля е срамота.
Aнонимен
на 19.06.2022 г.
0
 
 
А на пазара са шо 4,5,6 лв. За килохграм, а на производителя стотинки.
Aнонимен
на 19.06.2022 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Неправилно паркиране в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията