ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Лют скандал в парламента между Иван Тотев и премиера
Автор: Екип Sofia24.bg 14:10 / 11.02.2022Коментари (9)625
©
Темата за децентрализацията нажежи страстите в НС на днешния парламентарен контрол. Един срещу друг се изправиха депутатът от ГЕРБ-СДС Иван Тотев и премиерът Кирил Петков

"Вчера, г-н Петков, гледахме в тази зала бюджета на страната. Бюджетът, както вие най-вероятно знаете и както прозвуча и в залата, е може би най-важният закон, който се гледа в мандата на правителството всяка година и особено в първата година, защото в този законопроект могат да се видят най-ясно политиките, които ще следва правителството през целия живот на мандата си. Това, което стана ясно и това, което предизвика да ви задам този въпрос беше, че аз нямам спомен да сме гледали бюджет без програма на правителство. И много трудно можехме да се ориентираме в този бюджет без да видим приоритетите, които правителството си е заложило да следва през този мандат и респективно ги е приложило в проекта за Бюджет 2022 г. 

Тук ясно се видя и мога да кажа, че имаше твърде противоречиви изказвания, което означава, че най-малко сте внесли един много неясен бюджет, който дава възможност да бъде тълкуван по много начини, не се вижда ясно каква политика и философия ще следва правителството. Темата по която аз направих питането е тема, която изобщо не присъстваше във вчерашния дебат, за разликата от предизборния период,  когато много се коментираше и от вас, и от вашите коалиционните партньори.  

Това е темата за децентрализацията. Включително аз съм си направил труда да попрегледам и предизборните програми на вашите коалиционни партньори. Повярвайте ми, във всеки един от тях има залегнала тема, включително във вашето споразумение за управление, което най-вероятно ще бъде някакъв драфт, някаква основа на тази управленска програма, която аз смятам че няма да видим докато същество е това правителство. 

Аз мисля, че никога няма да имате управленска програма, поне това е моето мнение. Там има някакви откъслечни намеци за мерки, които човек може с една огромна фантазия и с доста голямо въображение да каже, че са насочени в сферата на децентрализацията. 

Та, питането ми беше, какво от политиките, които са прокламирани и промотирани от вашите коалиционни партньори, от вас като управляваща партия в предизборните програми, доколкото сте ги има ли изобщо разбира се, ги виждаме транспонирани в предложението за бюджет или перспективно ще ги видим във вашия период на управление на държавата.  Дали ще бъде два, три, четири месеца - колкото Господ ви даде. 

Та, какво трябва да намерим и какво не сме успели или аз поне не успях да видя в този бюджет, и какво ще чакаме да направите между първо и второ четене или евентуално ще се ангажирате за юнския бюджет, или какво трябва да очакваме за юнската актуализация", каза Иван Тотев в парламента.

Премиерът на Република България Кирил Петков отвърна на нападките:

"Първо искам да ви уверя, че мандатът, който в момента се изработва, е за следващите четири години. Надявам се, че това е добра новина и за вас, след като имахте по-негативи предвиждания. Така че 4 години, абсолютно сигурно. В децентрализацията има три основни форми - административна, политическа и финансова. Административната децентрализация - дефиницията й е по-високо равнище на териториално управление, прехвърля два вида права и отговорности към по-ниски нива на управление. Централната власт прехвърля права на общини да предоставят такива специфични местни услуги, отговорността да определя тяхното количество и качество, както всички останали въпроси свързани с тяхното управление и финансиране. 

Политическата децентрализация е вторият стълб. Представлява предоставяне на правомощия за взимане на решения и контролира тяхното изпълнение на по-широк кръг от заинтересовани институции или такива, които са по-близо до гражданите и потребителите на услугите, и третият стълб - финансова децентрализация: представлява предоставяне на ресурси и прехвърляне на източници на ресурси на права за определените на техния размер начин и ползване на отговорности за финансиране на публичните услуги. 

На база на тези 3 стълба ще стартира проект с предмет: разработване на децентрализиран модел на публични финанси и засилване на зеления и цифров преход на българските общини. По линия на инструмента за техническа подкрепа на Европейския съюз 2022-ра година. Едновременно с това бюджетът, който аз мисля ,че един от най-добрите отчети, които сме виждали в последните години - има по проекта на Закона за държавния бюджет на Република България 2022-ра година, в прогнозата за разходите на общините са разчетени 8.3 милиарда лева, които като вносителен дял достигат до 5.8%.

Едновременно с това стратегията, за която и вие попитахте, и в момента се изготвя, е на базата на точно това корекционно споразумение, което беше излъчено по най-прозрачния начин и децентрализацията на управлението ще бъде свързано с увеличаване на прозрачността за управлението и изразходването на средствата от общините.

Ето защо вицепремиерът Калина Константинова, която е с нас, ще продължи това което започнахме от първото служебно правителство и това е идеята прозрачни общини, общини без корупция, а на базата на това ние ще правим много детайлни и конкретни одити и ще подобрим техния административен капацитет, така че децентрализацията да върви с това увеличаване на капацитета. Това е основен приоритет за нашето правителство и в следващите четири години ще можем да ги реализираме, благодаря", каза премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
лумпени-тролове,и на вас ще ви намерим цаката,простаци!Целувайте задника на киро лъжеца за жълти стотинки - толкова ви са възможностите,лузери смотани!
-1
 
 
Респект! Този малоумник просто Кире трябва да бъде поставен на място! И е много, което му давате 2-3 месеца! Веднага на улицата и протести, докато си отидат промянаджиите и сие.
0
 
 
Поздрав за всички почитатели на Тотев с участъка на бул. Шести септември от Руски до В. Априлов и възкръсналия феникс Тютюнев град. Ще възроди държавата така, както възроди Тютюневия град през 2019 г. Респект за титана на местното самоуправление!
-2
 
 
селяндурчетата-гласоподаватели на кире лъжеца са прости и тъпи като него!Вече е време пак да попитам вас,лузери сополиви - БОЛИ ЛИ,БОЛИ ЛИ!
-4
 
 
вземи *тези три стълба* и си ги наври отзад,червено комунистическо българо-канадско мелезче!Същото важи и за всичките МАЛОУМНИ ПРОСТАЦИ гласували за вас!
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 11.02.2022 г.
+5
 
 
Досега се излагаше само настоящия кмет, сега започна и бившия. :) :) :)
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията