ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
МТСП ще продължи да разчита на партньорството на УНИЦЕФ в политиките за подкрепа на децата и семействата, заяви министър Иванов
Автор: Екип Sofia24.bg 14:42 / 23.05.2024Коментари (0)752
©
Деинституционализацията на грижата за деца, реформата в сферата на социалните услуги, политиките за ранно детско развитие и изпълнението на Европейската гаранция за детето ще продължат да бъдат сред приоритетите в партньорството между правителството на България и УНИЦЕФ. Това обсъдиха министър Ивайло Иванов и представителят на Детския фонд на ООН за страната ни Кристина де Бройн по време на днешната си среща в Министерството на труда и социалната политика (МТСП). В дискусията участва и заместник-министър Наталия Ефремова.

"Едно от основните направления на съвместните ни действия с УНИЦЕФ България е активната подкрепа, която организацията оказва при реализирането на процеса на деинституционализация на грижата за деца в страната. От началото на реформата са закрити общо 133 специализирани институции за деца от функциониращите през 2010 г. 137 институции“, каза министър Иванов. Той обясни, че предстои закриването и на последните 4 дома за медико-социални грижи за деца. Основна роля при реализиране на процеса имат мерките за превенция на изоставянето, реинтеграция в семейна среда, осиновяване и приемна грижа.

Акцент в разговора бяха и политиките за ранно детско развитие, които имат комплексен характер и се реализират чрез осигуряване на достъп до услуги в здравната, образователната и социалната сфера. Основният фокус в усилията на МТСП е насочен към прилагането на комплексен подход в грижите за децата и развитието на междусекторни услуги за подкрепа на родителите и децата, за наблюдение на детското развитие, ранно установяване на затруднения, насочване към услуги за ранна интервенция и други. "МТСП ще продължи да разчита на дългогодишното и ефективно партньорство с УНИЦЕФ при изпълнение на политиките за подкрепа на децата и семействата. Гарантирането на най-добрия интерес на децата, повишаване на тяхното

благосъстояние, със специален фокус върху децата в риск и в уязвимо положение, са в основата на нашето сътрудничество“, каза Ивайло Иванов.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че изпълнението на инициативата на Европейската комисия – Европейската гаранция за детето ще продължи да бъде сред основните направления в партньорството между България и УНИЦЕФ като ключова инициатива за намаляване на детската бедност и социално изключване на европейско ниво. "Все още има много работа по Гаранцията за детето, основно с това да обвържем местната власт с инициативата. В общините има много добри практики в тази насока, но те се нуждаят от подкрепа. Затова на последното заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 обсъдихме концепция да насочим фокуса си върху междусекторното сътрудничество и използването на пилотните модели, разработени от УНИЦЕФ“, каза заместник-министър Наталия Ефремова.

Кристина де Бройн даде висока оценка за лидерската роля на България по отношение на реформата за деинституционализацията на деца и преодоляването на детската бедност, както и по линия на Европейската гаранция за детето. Тя увери, че страната ни може да разчита на пълна подкрепа от страна на УНИЦЕФ и изрази готовност за съдействие в насока предлагане на услуги, базирани в общността.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мюсюлманите честват Курбан байрам
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията