ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Модернизацията на Българската армия изисква приемственост
Автор: Екип Sofia24.bg 20:00 / 01.09.2022Коментари (0)461
©
"Българската армия е подценявана вече 30 години. Модернизацията й беше забавена. Затова с моя екип работим усилено, за да дадем тласък в развитието на този процес.“ Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 1 септември, в предаването "Още от деня“ на БНТ.

По думите му, в момента Министерството на отбраната разработва Инвестиционен план - програма, в която са заложени 12 инвестиционни проекта, оценени като приблизителни стойности. За този процес на превъоръжаване ще бъдат необходими между 6 и 8 млрд. лева. Работи се и по довършване на стартиралите  процедури за доставки на ново въоръжение.

Министър Стоянов посочи още, че модернизацията на Българската армия може да бъде осъществена със сключване на договори с разсрочено плащане през годините. Той ще настоява  още през 2023 г. бюджетът на Министерството на отбраната  да достигне 2% от БВП.

"Модернизацията на армията не е еднократен процес. Той трябва да продължи с приемственост между различните правителства“, категоричен беше министърът на отбраната.

В охраната на държавната граница участват над 350 военнослужещи от Българската армия, оборудвани с различни технически средства, посочи в отговор на въпрос министър Стоянов. Той припомни, че военнослужещи участват активно в помощ на Гранична полиция от 2016 г., а от 2018 г. има план, според който при необходимост могат да се включат до 1400 военнослужещи. "Няма отслабване в охраната на държавната граница от страна на Българската армия“, категоричен беше министър Стоянов. "Прави се всичко възможно да бъде ограничен нелегалният трафик и за тази цел сме готови а включим допълнителни сили и технически средства“, посочи още той.

Министърът на отбраната  съобщи в отговор на въпрос, че към средата на октомври се очаква бойната група с рамкова държава Италия, на която страната ни е домакин, да постигне първоначални оперативни способности. Очаква се към нея да се присъединят формирования от армиите на Гърция, Северна Македония, Албания, Черна гора, САЩ, като общият й състав да достигне над 1500 военнослужещи.

"Правим всичко възможно, за да удължим живота на МиГ-29 към момента. Водил съм разговори с министрите на отбраната на Словакия и Полша за закупуване на двигатели за българския изтребител“, съобщи още министър Стоянов. Работим и по друг вариант – придобиване на друга възможна платформа, която да запълни празнината след евентуалното спиране от полети на МиГ-29 като са изпратени допитвания за тази цел до Испания, Италия, САЩ, Швеция, Франция, Израел.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията