ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Мутафчиев: Стартовата заплата на един актьор трябва да е поне 2000 лeва
Автор: Екип Sofia24.bg 11:27 / 01.06.2022Коментари (0)156
©
Артисти и сценични работници са в готовност за протести, ако при актуализацията на бюджета не бъдат предвидени повече средства за увеличение на заплатите им. 

"Министърът на културата не определя заплатите, тъй като според начина на финансиране на българския театър, тези права са делегирани на работодателите по места. Директорите са онези, които формират щата и определят възнагражденията в сферата на театрите. Но от министъра на културата зависи това, той да се пребори за повече средства, които трябва да влязат в министерството. Много по-лесна му е задачата на министъра, трябва да поиска разчет от директорите на всички театри и Министерството на културата да направи изчисления какви пари са необходими за допълнителни средства към субсидията", съобщи председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев в "България сутрин".

Той добави, че според него субсидията трябва да стане 9 лв. По думите му, когато се е срещнал с министъра на културата преди две седмици, е предложил стартовата заплата да започне от 1500 лв., но към днешна дата тя трябва да е поне 1700 или 2000 лв., защото цените растат. 

"Аз дадох срок на културния министър до актуализацията. Ако при актуализацията това не се случи, от октомври месец ние започваме театрални акции под формата на протести пред всички театри в цяла България, с които да обърнем много по-голямо внимание на обществеността, медиите и правителството. Ако не се постигне решение, можем да бъдем и още по-крайни. Аз лично ще имам срещи и разговори със синдикатите на таксиметровите шофьори, транспортните работници и миньорите да ни подкрепят и евентуално, ако ние тръгнем да протестираме, да излязат и те на протест в центъра на София заедно с нас", заяви Мутафчиев пред Bulgaria ON AIR.

Относно казуса с Младежкия театър, той изтъкна, че не си е помислял, че някой може да го вземе. Гостът поясни, че процесът е необратим в полза на Младежкия театър, защото има действия в посока министърът на регионалното развитие да откаже на молбата на КЕВР. Мутафчиев предполага, че управляващите няма да стигнат до момент, в който артистите да ги бият с камъни. 

"Артистите биват оценени всяка вечер в театралните зали. Недооценени са по отношение на заплащането, защото нашата гилдия позволи през годините отношението и уважението да намалее от страна на обществеността, управляващите и всички, които се занимават с политика. Допуснахме да ни се качат на главата. Голяма част от творците, тъй като са разпознаваеми лица, бяха много лесно използвани за политически и стратегически кампании. Това наля вода в кофата с негатива. Щом политиката има отношение към театъра, значи и театърът трябва да има отношение към политиката. Това, което предприемаме като действия, няма никакъв политически оттенък, има само социален смисъл", настоя той. 

Мутафчиев съобщи, че ще предложи в Комисията по култура да изготвят законопроект за неприкосновеност на театралните сгради в цяла България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Волейболен клуб Левски
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията