ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Най-скъпи са имотите в София - около улиците "Съборна", "Московска" и "Велико Търново"
Автор: Екип Sofia24.bg 09:29 / 13.03.2022Коментари (0)570
©
Възходящ тренд на цените са тенденциите, които бележат пазар на луксозни имоти в София през 2021 г. Около 15% е поскъпването във високия сегмент жилища спрямо предходната 2020 г. Анализът е на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

Средната цена на луксозен апартамент в София е достигнала малко над 2000 евро/кв.м при около 1700 евро/кв.м година по-рано. Значително над тези нива се сключват сделки в центъра на града, както и в района на Докторски паметник. И в двете зони покачването на цените през 2021 г. е изпреварило средното за София, като средните нива около Докторски паметник надминават 3000 евро/кв.м.

Най-скъпи са имотите около улиците "Съборна“, "Московска“ и "Велико Търново“, като локацията е определяща, независимо от състоянието на имота.  В тази част на града завършен и луксозно обзаведен апартамент може да достигне и продажна цена от 5000 евро/кв.м.

Именно в този район е сключена и най-скъпата сделка от портфолиото на Unique Estates за 2021 г. – луксозен апартамент за 4650 евро/кв.м. Другите най-скъпи имоти са реализирани на улиците "Шишман“ и "Сан Стефано“, където тези нива се достигат, но за зъвършени и луксозно обзаведени апартаменти.

Намаляват продажбите на луксозни имоти с отстъпка. Ако през 2019 и 2020 г. при три от четири сделки е имало намаление на офертната цена, то през миналата година това се е случвало само при 30% от сделките. Над половината отстъпки са били в рамките на 5% от исканите от продавачите нива. 

"Търсенето е активно както при имотите ново строителство в бързо развиващите се южни райони, така и на висок клас жилища в стари, но добре поддържани сгради в централната част на града. Повечето от нашите клиенти, които търсят повече пространство, купуват къщи в покрайнините на София. Налице са и друг тип купувачи – като алтернатива на къщата те избират  пентхаус в новопостроени сгради", посочва Весела Илиева, изпълнителен директор на компанията. 

Статистиката показва, че през изминалата година е стартирало изграждането на 21% повече нови жилища в сравнение с 2020 г. Това концентрира сделките в квартали с активно строителство като Кръстова вада и Манастирски ливади. В традиционно предпочитани от купувачите райони като Лозенец, Изток, Изгрев и централната част на София пазарът също остава активен. Силно остава и търсенето в района на Докторски паметник, който запазва и най-високи средни цени в сравнение с останалите райони.

"През цялата изминала година бяхме свидетели на активно търсене на висок клас жилища, съпроводено с по-висока ценова толерантност от страна на купувачите и по-малък натиск за отстъпки от офертните цени. Тази активност продължава и в момента, докато предлагането изостава“, обобщава Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

По думите ѝ дисбалансът на пазара частично се компенсира от започнатите нови жилищни проекти, докато собствениците на съществуващи вече висок клас имоти по-рядко излизат на пазара.

Данните показват и висок интерес към покупки с цел инвестиция - 28% от сделките през изминалата година, предимно при новото строителство. Мотив за покупка е и смяната на жилището с по-голямо, по-функционално или такова с по-добра локация, което е следствие от повишаването на социалния статус на купувачите.

Пазарът на къщи също се ориентира към новото строителство, като по данни на Unique Estates около 20% от продадените къщи през 2021 г. са били в строеж. Към предпочитаните локации от купувачите, освен районите по Витошката яка, вече се причисляват и Панчарево, както и Банкя. Районът над Sofia Ring Mall и квартал Симеоново също се нареждат сред търсените за покупка на висок клас къщи.

В този сегмент от пазара на луксозни имоти търсенето все още трудно среща предлагането. Много купувачи търсят нови къщи с модерна архитектура и "умни“ системи, но се предлагат предимно такива с класическа архитектура. Потенциал за ръст при сделките с къщи има в затворени комплекси в престижните крайградски райони.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията