ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Нашенка готви за български туристи в гръцки курорт
Автор: Екип Sofia24.bg 13:19 / 08.09.2022Коментари (0)392
©
Клиентите на таверната от България предпочитат да хапват прясна риба, тиквички по гръцки, калмари и скара. В една от таверните в гръцкия курорт Офринио главен готвач е нашенката Иванка Трендафилова от Сандански. Тя е въвела в менюто и български ястия, а колегата ѝ сервитьор - гъркът Константинос Палазис, учи родния ни език, за да посреща увеличаващите се всяка година туристи от България. 

Иванка Трендафилова - вече 20 години, откакто е напуснала родното място, е намерила щастието за семейството си в съседката ни. Заменила е голямата кухня на "Интерхотел Сандански" с малката таверна, където работи от 13 години като главен готвач. Тя разказа за БТА, че причината да напусне със своя съпруг България е била икономическа.

"През 1999 г. напуснахме България и се установихме тук в Офринио, защото там останахме без работа, без дом, без нищо и просто трябваше да се спасяваме по някакъв начин. Избрахме най-близката дестинация - често да пътуваме до България и в същото време да работим в чужбина. Дъщеря ни се роди тук. Тя вече е на 20 години, студентка в Солун. Просто животът се завъртя, докато се установиш, да си изгледаш детето и годините отминаха. Сега вече живеем заради нея", посочи Трендафилова. Гордее се с дъщеря си, която въпреки че учи и живее в Гърция, се състезава с карате клуб в България. Била е световен шампион.

Трендафилова споделя, че не ѝ е било лесно да свикне с работата и живота в чуждата държава. Любовта ѝ към професията, желанието ѝ да се докаже и да се установи в Паралия Офринио са помогнали на българката. Огромен стимул е било и доброто заплащане. Днес тя и семейството ѝ са изградили дом в гръцкия курорт, но връзката с България остава непрекъсната, както и срещите ѝ със сънародници, тъй като, особено през лятото, курортът се изпълва с българи. Много наши сънародници са си закупили и имоти там.

"В началото, когато дойдохме, имаше много малко българи, но с годините стават все повече. Има и руснаци, румънци, но по-малко. За българите Офринио е близка дестинация", разказа Трендафилова. Туристическото селище, разположено на залива Орфано, област Кавала, се намира само на час и половина от Контролно-пропускателния пункт "Кулата" и на 290 км от София. Това го прави достъпна и предпочитана дестинация за почивка на море от нашите сънародници.

Предпочели да се насладят на вкусните морски деликатеси, салати и разядки, любувайки се на красивите залези край морето, малцина от клиентите на таверна "Питари" знаят, че насладата за небцето им идва от ръцете на сънародничка. По думите ѝ клиентите на таверната от България предпочитат да хапват прясна риба, тиквички по гръцки, калмари и скара. Доста от поръчките са и пълнените чушки (бюрек), както и патладжан, които тя приготвя по български рецепти, наложила ги в менюто на ресторанта.

"Правихме ги навремето в хотела и сега ги правя тук", добавя главният готвач.

Ако тя остава незабелязана за българските клиенти на таверната, тъй като е в кухнята, то сервитьорът Константинос Палазис, със своята усмивка, шеги и добър български език, е истинска атракция за туристите.

В таверна "Питари" той работи от седем години. Семейството му живее в близкия на Офринио Серес. Има две дъщери - на 22 и 17 години.

По думите на Коста, както всички го наричат, 90 процента от летуващите в курорта и клиентите на таверната са българи.

"Всяка година туристите в Офринио се увеличават с по 20-30 процента. Някои българи са си закупили къщи тук. Преди седем години имаше три ресторанта и бяхме шестима сервитьори. Сега са повече от десет ресторанта и сме 50 сервитьори", разказа за БТА Палазис.

Таверната работи и през зимата, тъй като дори тогава Офринио е добре посещаван.

Коста привлича симпатиите на българските клиенти и с факта, че говори български език, а за целта е ходил на уроци.

"Необходимо е, защото повечето клиенти са българи. Когато те идват в ресторанта, са на ваканция и обслужването им трябва да е приятно, да ги усмихва - да се забавляват, хранят и платят. За мен е лесно да говоря с тях и да ги забавлявам. Българите са много добри клиенти. Моят съвет към всички, които идват да работят в Офринио, е да знаят малко български, за да им е лесно да си намерят работа", посочи Палазис.

Тъй като през лятото има много работа, Коста почива през зимата, а ваканциите прекарва със семейството си в нашите зимни курорти Банско, Пампорово и Боровец.

Връзката с България не къса и Иванка Трендафилова, която не изключва възможността един ден да се върне в родината си, въпреки че животът ѝ е в чуждата държава.

"Интересувам се какво се случва в България, гледам новини, но не гласувам. Нямам право да взимам решение за хората, живеещи в България", коментира българката и съветва своите сънародници "да погледнат как живее светът и да не съдят тези, които живеят навън - те също обичат България".


Още по темата: общо новини по темата: 895
14.08.2023 »
08.08.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
20.02.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията