ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Отново сигнал от дома в Рояк: Майка ми беше в ужасен вид, насинена
Автор: Екип Sofia24.bg 09:23 / 05.04.2022Коментари (0)510
Пореден сигнал за лоша грижа за възрастни хора в дома в село Рояк. Преди време на същото място имаше и други оплаквания от това място, свързани със съмнителни смъртни случаи и наранявания на обитателите на старческия дом. 

Майката на Марияна Павлова е настанена в старческия дом в село Рояк в началото на септември миналата година с начална фаза на деменция. Напуска дома 2 месеца по-късно, на 22 ноември, часове преди избухналия пожар, който отнема живота на 9 човека.

"Майка се е спасила от този пожар. Това ме накара да си мисля, че е имала късмет да не се овъгли там", казва Марияна.

В същия ден от персонала се обаждат на Марияна и ѝ съобщават, че майка ѝ отказва да се храни, поради което се налага да я заведат в спешен център във Варна. Притеснена Марияна веднага отива в болницата.

"Влязох и като я видях просто не можах да я позная. Викам "Майко, това ти ли си?!". Сестрата ме пита: "Как така, не сте ли я виждали, не сте ли ходили?!" Викам, знаете ли колко пъти ходим, обаче беше ограничен достъпът. Мен другото ме впечатли – ужасният ѝ вид, насинена“, казва Марияна.

Семейството решава да повери възрастната жена на грижите на старческия дом само за няколко месеца, докато ремонтират апартамент, в който да я гледат. Престоят обаче се оказва фатален. Ремонтът е завършен, но вече няма кой да се нанесе там. "Нашата майка е обичана. Тя е обичана жена. За кратко я оставихме там. Щяхме да си я вземем. Даже вече беше почти готов, един климатик оставаше – всичко необходимо за мен и за нея, хубаво жилище и се обадиха, че тя не се храни", казва Марияна.

С мъка и сълзи на очи жената се сеща за случилото се. "Видях я, насинена беше, неузнаваема. Толкова много се шокирах. Беше облечена като клошар. Майка имаше много хубав антураж, тя беше много симпатична жена, ние сме си я обгрижвали, тя харесваше хубавото, отиваха ѝ дрехите. Бяхме ѝ оставили дрехи, нейните – хубавите. Тя беше с две различни чорапа, с мъжки анцуг, скъсан отзад, някакви чужди блузи, големи. Синът ми дойде, аз излязох, защото това беше нечовешка гледка", казва Марияна.

"Връзката им със сина ми е много силна. Той ходи няколко пъти с мотора до Рояк, настоятелен да я изведат. Последният път ми каза "Майко, нещо не ми хареса баба, изплашена беше", имаше съмнения, че са я дърпали. Каза “не беше баба като преди, когато съм ходил", разказва Марияна.

За състоянието на жената, от Рояк не дали обяснения, а лекарите в болницата предположили, че е падала.

"Те въобще не намекнаха, не споделиха, че майка е паднала, те казаха "вече не можем да се справим, тя отказва да яде". И аз си казвам "Ей, колко са загрижени, а то явно е другото нещо, те са се стъписали, вероятно са искали да го скрият". Това нещо няма да ми излезе от главата. Ортопедът вика това в никакъв случай не е от вечерта, травмите са най-малко на 4-5 дни. Това ме убеди лекарят. Лакътят беше измъкнат, лакътната става, а счупеното беше на китката“, казва Марияна.

Марияна не спира да мисли за случилото се и обвинява персонала на Рояк за липсата на адекватна грижа, предава bTV.

"След 10 дни, на 1 декември майка почина. Майка си е чувствителна, тя четеше емоцията и ако са я дърпали, защото иначе как да ѝ извадят ръката. Вероятно има някой, който дерибейства там, старшата ли е, коя е, има значение за мен. Има нещо, което ги е притеснило. Вероятно са очаквали да се заличат раните, да си мине. Това е допринесло – за да й се изкара ставата, да ѝ се счупи, явно са я дърпали. И да се мъчи да стане, няма как да ѝ се измъкне ръката", казва Марияна.

В телефонен разговор управителката на старческия дом в Рояк Милена Мазурик отказа коментар по темата, а от Агенцията за качество на социалните услуги припомнят, че домът е с преустановена дейност от 18 януари тази година.

За да разберем как функционират старческите домове и успешен бизнес ли е това, отиваме в Петрич. Това място не прилича на предишните. Собствениците му разкриват, че домът е създаден по европроект с не малка инвестиция и работи вече близо година. Управителят споделя, че зад идеята му за такъв бизнес стои личен мотив, след предишен лош опит.

"Имах много неприятен спомен в миналото с моите родители, което ме накара да създадем нещо, което е с доста по-висок стандарт от това, което се намира или се търгува на българския пазар. Инвестирали сме достатъчно пари, за да се получи това. Доколко е успешен, времето ще покаже", казва Нейко Младенов.

Първоначалните бизнес разчетите са за печалба на седмата година, но COVID пандемията обърква сметките.

Нейко твърди, че ако не спазваш правилата можеш да излезеш на плюс много по-бързо. "Може, ако се спестява от всичко, от което можете и не можете да се сетите. Това са храни, консумативи, памперси – нисък клас памперси, нискокачествена храна, недостатъчно като обем, да спести едно хранене, много са вариантите. Да не вземеш някой и друг лиценз, да не го обявиш официално. Да работиш на черно, на 100% черно, да заявяваш занижени такси", казва Нейко Младенов.

След като бизнесът излезе на печалба средно на пациент печалбата е от 100 до 250 лв. на клиент, а колкото повече са клиентите, толкова повече ще бъдат и приходите.

По думите на Нейко Младенов, ако всички европейски изисквания се спазват реално, старческите домове в страната рязко ще намалеят и ще останат не повече от 10. Затова съветът му е хората да бъдат активни и бдителни за грижата към своите близки.

По данни от контролиращата агенция през миналата 2021 година са извършени 143 проверки на социални услуги в цялата страна. 25 от тях са в домове за стари хора на територията на област Варна. За сравнение през първите 3 месеца на тази година проверките са вече 187, 27 от които във варненско.


Още по темата: общо новини по темата: 32
11.05.2022 »
11.05.2022 »
09.05.2022 »
09.05.2022 »
09.05.2022 »
08.05.2022 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията