ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Петя Иванова от сдружение "Ангели на пътя": Институциите нехаят за законовите промени относно инцидентите на пътя
Автор: Харитина Агопян 14:52 / 28.03.2024Коментари (0)812
© Фокус
На 10 април в 11:45 ч пред Съдебната палата родители на деца, загинали в катастрофи, затварят пътя в знак на протест. Те се борят срещу "срещу безумията, които позволяват законови гаври с паметта на нашите дец", каза Петя Иванова, родител на момче, загинало на пътя заради невнимателен шофьор. Тя е от сдружение "Ангели на пътя" и заедно с Цвети Капитанова гостува в рубриката на Радио "Фокус" за пътна безопасност "Визия 0". Сдружението е основано в памет на деца, загубили живота си на пътя. Мисията му е да предотврати пътно-транспортни произшествия.

"Искаме МВР, прокуратурата, политическите сили да се съберат на една маса и да направят нужните законови промени. Не можем да чакаме 3 години за автотехническа експертиза след инцидент! Тя трябва да посочи кой е виновен, какви обстоятелства на пътя са довели до инцидента. Виновният стои неосъден две, три години, чакаме и решаваме, че проблем няма. Има! Делата при такива ПТП се бавят между 5 и 10 години заради бавната експертиза! През това време тези шофьори продължават да карат, купуват си нови коли и са на пътя отново - пияни, дрогирани, опасни", предупреди Иванова.

По думите ѝ са се събрали в мъката и ужаса си, за да не остане нито едно дете повече някъде по пътищата на страната. "Родителите на загинали при ПТП деца искат, когато си пиян и надрусан на волана, това да се приеме за предумишлено убийство. Представете си какво е да не можеш да целунеш детето си за сбогом!", разказа Иванова.

Голяма част от родителите в сдружението в момента се борят с ракови заболявания вследствие загубата на децата си. "Искаме, когато настъпваш газта докрай, докато си пиян или надрусан, това да се наказва така, сякаш си застанал в центъра на София и стреляш безразборно с картечница", категорични са от "Ангели на пътя".

"Правим паметник в София в Северния парк в памет на всички загинали в пътни инциденти. Искаме да се създаде клинична пътека в психологическа помощ на родителите, загубили децата си на пътя. Голяма част от семействата не могат да се възстановят след такъв инцидент, нямат средства да се позволят психолог и терапия", разказа Петя Иванова.

Вчера сдружението е спечелило награда за усилията си. "Тя принадлежи на всички родители от цяла България, които затварят пътища и обясняват, че така повече не може! Не може децата ни да плащат с живота си за политическото безхаберие. Трябва да спрат да унижават обществото с това, което правят в момента в парламента. Не срещаме разбиране, а отвратително,унизително отношение. Единственият човек, който ни съдейства, това е Калин Стоянов - дано остане в служебно правителство, за да продължим борбата с негова помощ.

Чувстваме замазване на очите - "Да, ще Ви потърсим", казват депутатите, но не ни чуват, не ти се обаждат. Понякога дори нямаме отговор от политиците. Защо известни личности, родители, на които сме писали, отказват да застанат до нас? Много е странно това", изрази възмущения Петя Иванова.

"Няма да се откажем въпреки всичко - нашите деца си отидоха със съзнанието, че умират. Те станаха ангелчета, които не изживяха първата си любовна вечер, първата си работа - живота си", откровена бе Иванова.

"Доведеният ми син Васко на 18г. бе застигнат на пътя от Александър Ковачев, който убива Васко на място в автомобила, загиват още две деца, а две остават полуинвалиди. Този Ковачев остана още 2 г на свобода след това и се забърка в куп неприятности - купувал си е кола след кола и продължил да шофира. Инцидентът се случи през ноември 2022 г. На първа инстанция имаше 12 г. присъда, на втора - съдия Корнелия Колева реши, че това не е тежко престъпление и му даде 4 г. След обжалвания във Върховния касационен съд и множество срещи всички се убедиха, че той е системен нарушител, върнаха обратно делото в Апелативен съд, потвърди 12 г. на първа инстанция. Сега ще чакаме поне още година да се върнем на ВКС и да чуем окончателна присъда. Той остава на свобода за момента", разказа личната си история Петя Иванова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията