ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Предприемач: Цената на готовите апартаменти е толкова висока, че тя е непосилна за клиентите. На зелено е с 20-30% по-евтино
Автор: Екип Sofia24.bg 09:00 / 29.12.2022Коментари (1)220
© Sofia24.bg
Охлаждане на пазара на недвижими имоти очакват експертите през следващата година. Тендецията вече се забелязва. Динамиката на цените и решенията, взимани от централните банкери, ще определят и размера на жилищните кредити. В строителния бранш пък се надяват инфлацията да бъде овладяна в следващите месеци, предава БНТ.

Намаленото търсене и изоставане на ръста на доходите от ръста на цените на имотите натискат цените надолу, но в същото време поскъпналата строителната продукция и разходите на труд тласкат цените нагоре. Но в голяма част от София средните цени не падат под 1000 евро на квардат, подобна е ситуацията и във Варна и Пловдив, макар цените да са малко по-ниски.

Спад в цените на жилищата с около 10% спрямо нивата от третото тримесечие на тази година очаква главният икономист в една от водещите банки.

"Ако това се случи в контекста на известно увеличаване на доходите на домакинствата, това означава, че жилищата ще станат малко по-малко недостъпни, през следващата година, което е добра новина", коментира Кристофор Павлов, главен икономист в банка.

Някои хора ще отложат закупуване на жилище с около година, прогнозират агенции за недвижими имоти. Това обаче няма да пренасочи тези хора към жилище под наем за постонянно.

"В дългосрочен план, ако кредитите се задържат на достъпни нива, 2.5% -3.5% годишно, ако доходите продължат да растат, за да догонват средноевропейските доходи, трайно ще преобладава покупката на имоти", заяви Антон Андонов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Това обаче е позитивният сценарий за пазара. В негативния има повишаване на лихвите, лошите кредити, рецесия и дори риск от преохлаждане на пазара.

"Една плитка и краткотрайна рецесия, към която изглежда се насочва и българската икономика, в контекста на случващото се в Европа, е добра новина за пазара на недвижими имоти, защото тя ще охлади пазара", каза Кристофор Павлов.

Възможно е банките да ограничат размера на заемите с инвестиционна цел до 50% от цената на имота, а за първо жилище до 75 на сто, обяснява още Павлов.

Запитванията за покупка на апартамент са се повишили с 15%, отчитат строителните предприемачи, но въпреки това сделките намаляват с 10-12%.

"Необходимост от жилища има, затова огледите и запитванията се увеличават, но възможността да се закупи жилище намалява", заяви инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Инфлацията на строителните материали варира между 50 и 150% за различните строителни материали, а повишените разходи за труд влияят и на крайните цени.

"За жилищно строителство говорими между 50 и 150% цените на строителните материали, което дава около 60-70% от стойността на продукта", коментира инж. Илиян Терзиев, предс. на Камарата на строителите в България.

Сделките на зелено се увеличават, но от строителния бранш предупреждават и за измами.

"Цената на готовите апартаменти е толкова висока, че тя е непосилна за клиентите, докато на зелено с между 20-30% по-евтино може да се купи", заяви инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

"Препоръчвам на всички, които ще ще започнат да строят, да използват регистър на строителната камара, в който всички строителни фирми, които работят и които могат да изпълняват строежи в нашата държава, да проверяват предварително що за фирми са, които ще им правят бъдещото жилищно строителство", заяви инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България.

Терзиев очаква тази тенденцията да продължи и през следващата година, но не със същите темпове.


Още по темата: общо новини по темата: 23
27.11.2023 »
03.11.2023 »
23.05.2023 »
10.04.2023 »
24.03.2023 »
15.02.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Треа си мноо кухъ, да купиш нещУ зъ иляду еуро и да го шитнешъ зъ 800.... ХАХАХА.... ХАХАХА..... Пък като знаем, че на 100 души 75 души купуват с КЕШ, а другите 25 са IT, хора на високи заплати....., остава, че само около 5 апартамента може да излязат на пазар на сума около СЪЩАТА, ЗА КОЯТО Е КУПЕН..... и как ще падне нещо, незнам..... Най много ако ми падне КЛАУДИЯ ШИФЪР..... ХАХАХА..... АМА И ЗА КОЙТО И ДА Е, НЕ СИ СТРУВА.. ЗА 100 КИНТА БИЧИШ 1 ЧАС И СИ ОК
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията