ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Проверка: Омбудсманът установи сериозни нарушения при задържането на децата, писали върху паметника на Съветската армия
Автор: Екип Sofia24.bg 17:02 / 01.03.2022Коментари (1)749
©
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, във връзка с извършена проверка по повод задържането в структура на МВР на трима десетокласници, писали върху паметника на Съветската армия. Това съобщават от пресцентъра на омбудсмана. 

В съобщението се припомня, че на 25 февруари тримата ученици - две момчета и едно момиче, които са на възраст между 15 и 16 години, са задържани заради надпис "Save Ukraine" върху паметника на Съветската армия. По-късно същия ден две от децата са били освободени, но третото е задържано за 24 часа, като по случая е образувано досъдебно производство. То е освободено в 10:02 часа на 26 февруари, се припомня в съобщението.

"Когато става дума за деца, лишаването им от основни права по време на полицейско задържане е абсолютно недопустимо и задължително следва да се осигурява адвокатска защита на задържания непълнолетен“, заявява Ковачева.

Друго нарушение, което е констатирано по време на проверката е, че останалите две деца са разпитани в качеството си на свидетели, единствено в присъствието на представител на детска педагогическа стая. За престоя им в районното управление не са уведомени техните родители или попечители, както и не им е осигурена адвокатска защита.

Омбудсманът обръща внимание и на това, че съществуващите специални правила за задържане на непълнолетни се отнасят и за трите вида задържане на непълнолетен – полицейско, прокурорско и съдебно. Тя посочва, че първото и най-важно условие е, че задържане на непълнолетен е допустимо само в изключителни случаи. В закона тази възможност е предвидена на последно място след няколко други по-леки мерки, които не включват поставяне на ограничения в свободата на непълнолетния и които следва да се прилагат по отношение на непълнолетни.

Ковачева припомня, че трябва да се имат предвид и делата, заведени и спечелени срещу България пред Европейския съд по правата на човека, отнасящи се до свободата на изразяване, неоснователното осъждане и глоба за рисуване със спрей върху паметник (Хаджийски срещу България – жалба 10783/17 и Генов и Сърбинска – жалба 52358/15).

"Становището ми като омбудсман е, че характерът и тежестта на извършеното от непълнолетния деяние не съответства с наложената му мярка – задържане в структура на МВР за 24 часа", пише Ковачева.

Тя заявява, че от книгата за задържани лица в Първо районно управление е видно, че момчето е настанено в помещение за задържане на непълнолетни лица в 17:45 часа. Дадена му е възможност лично да уведоми своята майка за задържането си. Младежът е запознат със своите права посредством попълване на декларация за пълнолетни лица, в която е посочил, че не желае адвокатска защита.

"Когато става дума за деца, лишаването им от основни права, каквото е правото на защита, по време на полицейско задържане, е абсолютно недопустимо. Като омбудсман, категоричното ми мнение е, че задължително следва да се осигурява адвокатска защита на задържания непълнолетен и попълването на декларация за отказ от защита сериозно нарушава неговите права“, заявява Диана Ковачева.

Омбудсманът предлага изрично регламентиране на задължителна адвокатска защита при задържане на деца чрез промени  в законите, които имат отношение към този въпрос - законите за МВР, за митниците и за ДАНС. Подобна промяна ще осигури и привеждане на националното законодателство в съответствие с европейската директива за процесуалните гаранции за деца, отбелязва тя.

Ковачева настоява при задържане на непълнолетни да бъде осигурено стриктно прилагане на Закона за закрила на детето, както и при прилагане на Инструкция 8121з-78 да не се допуска попълване на декларация за отказ от право на защита от страна на непълнолетно лице.

Омбудсманът подчертава, че съгласно разпоредбите на действащото законодателство за задържането на детето незабавно трябва да бъде уведомен неговият родител или настойник, както и директорът на учебното заведение, в което задържаният е ученик. Основната цел на уведомяването на родителя или настойника е той да упълномощи адвокат - защитник на детето, тъй като то не може да го упълномощи само, посочва Диана Ковачева.

Тя отбелязва, че съгласно Закона за закрила на детето, "дете“ е всяко физическо лице до навършването на 18 години и тези лица извършват правни действия със съгласието на своите родители или попечители.

Следователно непълнолетният не е могъл сам да вземе информирано решение за нуждата си от адвокатска помощ, както и да извършва правни действия, свързани със своята защита или отказ от такава, посочва тя. 

В писмото се обръща внимание върху това, че въпросната декларация, попълнена от десетокласника, засяга само и единствено пълнолетните задържани лица.

Според Ковачева е недопустимо непълнолетен да попълва декларация. Омбудсманът казва същото така, че не стана ясно и разпитът на задържаното дете в присъствието на кои лица е проведен.

Диана Ковачева добавя, че при задържането на непълнолетно лице следва да се вземат предвид и разпоредбите на правото на ЕС.

Омбудсманът изпраща резултатите от извършената проверка на министър Бойко Рашков, така че те да подпомогнат започналата проверка по случая и отправя шест препоръки, се посочва в съобщението.

Сред тях са оперативните работници в местата за 24-часово задържане да уведомяват задължително и своевременно родител или настойник, както и директора на учебното заведение, в което задържаният е ученик, а не тази възможност да бъде давана на задържания непълнолетен, както и да бъде осигурявана задължителна адвокатска защита на задържаните непълнолетни лица, което да бъде изрично регламентирано в законодателството.

Другите препоръки са: още при задържането на непълнолетно лице да се спазват стриктно разпоредбите на чл. 2 от Закона за закрила на детето, а при прилагане на Инструкция 8121з-78 да не се допуска попълване на декларация за отказ от право на защита от страна на непълнолетно лице.

Също така да бъдат взети предвид решенията на Европейския съд по правата на човека по две дела, в които България е осъдена за нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, касаещи свободата на изразяване, неоснователното осъждане и глоба за рисуване със спрей върху паметник, препоръчва още тя. Омбудсманът смята, че е необходимо служителите в районните полицейски управления, работещи с деца, да преминават задължително обучение, съобразено с контактите им с децата.

Припомняме, че директорът на СДВР Калоян Милтенов също нареди дисциплинарна проверка, която да изясни "обстоятелствата, свързани с довеждането на тримата младежи в районното управление".


Още по темата: общо новини по темата: 188
23.04.2024 »
22.04.2024 »
21.04.2024 »
10.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.03.2022 г.
0
 
 
Защо тези деца не изразят протеста си КАТО СЕ ХВЪРЛЯТ В ИСКЪРА а това е нарушаване на обществения ред и родителите трябва да понесат санкции за техните действия .
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лоша инфраструктура в София
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията