ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Създава се Държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони"
Автор: Цвети Христова 18:04 / 13.10.2021Коментари (0)336
© Sofia24.bg
В Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде въведена реформа за създаване на Държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони". Това каза служебният заместник министър председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг пред журналисти в Министерския съвет след срещата на Стефан Янев с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Служебният вицепремиер уточни, че периодът на извеждане на въглищните централи в бъдеще ще изисква сериозна рекултивация и подготовка на терени, която е свързана с много нови работни места. Той смята, че едно такова държавно предприятие ще даде възможността на работници и служители, чиито договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават в това предприятие. По този начин държавата ще може да управлява този процес и ще даде сигурност на хората. "Това е една реформа, която вкарваме в Плана за възстановяване и устойчивост, който ще подадем в петък към Брюксел", добави Пеканов.

България ще се стреми индикативната дата, на която ще затворят въглищните централи, да бъде най-далеч във времето, но трябва да се говори за нея. Причината е, че това дава възможността на страната ни да планира, да изгради навреме това, което ще даде нови възможности на регионите, както и нови работни места. "Ако продължаваме да мълчим по темата и да не взимаме решения, ще изгубим възможност да получим значително много пари от европейските средства, които да използваме именно за този преход, който ще се случи, а той най-вероятно е неизбежен", изтъкна служебният вицепремиер. Според Пеканов поставянето на такава дата ще помогне "да се отключат" пари по Фонда за справедлив преход, които са 2,4 млрд. лева, от които 1,7 млрд. лева трябва да се използват за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще може да се открият нови работни места.

Атанас Пеканов допълни, че в този процес участието на синдикатите е ключово, защото те дават "преговорна сила" на своите членове. Всички бъдещи решения трябва да бъдат разглеждани и взети именно с участието на синдикатите.

А от КНСБ коментираха следното след срещата: 

Протестните действия на работещите във въгледобива няма да бъдат последните, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти в Министерския съвет след срещата на националните синдикални организации в България със служебния премиер и служебни министри. По думите му протестът много скоро ще бъде повторен.

Това се очаква да стане, когато Народното събрание се "сглоби" и се видят новите депутати и очакванията за новите министри. Според него всичко, което днес се е казало на срещата със служебното правителство, всяко едно редовно правителство може да го ревизира и отрече. Освен това парламентът може трябва също да го потвърди.

Според Димитров намеренията на служебния кабинет, докато той управлява, е да изпълни първата точка от декларацията на двете най-големи национални синдикални организации - тя е да се търси дата за затваряне на въглищните централи, която да не е по-рано от 20 години, считано отсега. Дали ще е 2040 г. или 2043 г., както искат протестиращите пред сградата на Министерски съвет миньори, е въпрос на преговори.

България трябва да настоява и за замразяване на цените на въглеродните емисии на това ниво, на което са в момента, изтъкна още Димитров. Освен това трябва да се доведе докрай опцията за улавяне и използване на въглеродния диоксид, специално за Марица-Изток.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че си "тръгва по-малко песимист, отколкото е влязъл". По думите му разговорът със служебното правителство е бил добър и конструктивен.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (566) 53%
Не (393) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията