ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Светльо Иванов: Скъпо е. Ще става още по-скъпо и още по-сложно
Автор: Екип Sofia24.bg 11:41 / 09.05.2022Коментари (0)376
©
Коментара на журналиста Светослав Иванов от вчерашния брой  на предаването на bTV  "120 минути.

Още далеч преди войната в Украйна стана ясно, че в света започват икономически процеси, които ще доведат до постепенна, но сигурна промяна в начина, по който гледаме на парите.

С идването на епидемията от COVID-19 през февруари 2020 г., в САЩ започнаха да се печатат пари, които се изляха директно в американската икономика под формата на подкрепа за компаниите и населението. Така до наши дни доларите в обращение нараснаха с 40%. Това повиши цените в САЩ с почти 8%, което е най-бързият темп от 40 години насам.

Защото инфлацията невинаги е свързана със стагнация, тя идва и в резултат на гореща икономика - когато има много пари в обращение, хората харчат повече, на фона на по-слабо производство и нарушени вериги за доставки на суровини. Тогава производители и търговци вдигат цените заради по-високото търсене, поограниченото производство и по-бавния транспорт.

Когато светът се отърси от първоначалния COVID ступор и всички започнахме да харчим отново, за да отговори на внезапно повишилото се търсене, отново запушиха комините на китайските фабрики. Китай и Азия се нуждаеха от енергия, много енергия. Цените на петрол, газ и електричество полетяха нагоре, на фона на отказ на страните производителки на петрол като Саудитска Арабия да увеличат добива.

Това рефлектира моментално по бензиностанциите от Лондон до Лом и на цените от Лисабон до София. На този фон дойде 24 февруари 2022 г. Започна войната в Украйна.

Европейските страни, особено тези в Източна Европа, посрещнаха руското нахлуване със страх, че може да са следващите. Полша почти прекъсна търговските си връзки с Русия, може би завинаги, може би докато президент е Путин.

Германия и Италия, две от най-силните европейски икономики, планират да скъсат със зависимостта си от руския петрол и газ, в която сами се вкарваха все по-дълбоко през изминалите две десетилетия.

Енергийните доставки от Русия са особено чувствителна тема. Брюксел лесно ще се справи със спрения газ за България и Полша и правителството трябва да се пребори за компенсации от Европа. Петролно ембарго от всички европейски клиенти на Русия накуп обаче изглежда нереалистично.

Например Словакия може да е свързана със западните вериги за доставки на суровини и да изнася за Германия, но над 90% от петрола е руски. Това важи и за България.

Полша има ясен план за алтернативни доставки на газ от Норвегия, в България твърдим, че ще използваме спирането на доставките от "Газпром", за да се превърнем в разпределителен газов хъб в региона. Как това ще се отрази обаче на цените, предстои да разберем.

В почти всички източноевропейски страни цените на енергията са фиксирани от месеци, но това не може да продължава вечно и ще дойде момент за плащане на сметката.

Таблиците на списание "Икономист“ показват, че в момента има двуцифрена инфлация в почти цяла Централна и Източна Европа. 12.3% в Полша, 12.4% в България, 15% в Естония, където цените на храни и стоки са скочили почти с 20% за година!

В Чехия всичко е с 13% по-скъпо, в България и Словакия е 12%, в Полша и Румъния е 11%. И тези процеси са толкова свързани, че няма начин чрез действия само на една страна да се успокои цялата система. Ще става още по-скъпо и още по-сложно.

Централните банки ще трябва да вдигат лихвите, ще се затегнат кредитните изисквания и това не е никак далеч като перспектива. Правителствата ще трябва да прилагат още по-силни социални мерки.

Лошата новина е, че обективният анализ показва, че цените в Европа ще продължават да растат и ако някой на местно ниво твърди, че има магическо решение, това просто няма да е истина, защото ние сме част от глобална система, от която България е само брънка от веригата.

Само дано не са прави онези икономисти, които твърдят, че тази спирала може да бележи не тази или следващата година, а цялото десетилетие.

Защото в този забързан свят, изпълнен с неизвестни, вече дори и не можеш да прогнозираш утрешния ден.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията