ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Тодор Капитанов: Работното време в България е 56 часа седмично, а в Европа това не е разрешено
Автор: Екип Sofia24.bg 13:06 / 20.09.2022Коментари (0)239
©
Работното време в България е 56 часа, а в ЕС максималната разрешена продължителност е 52 часа седмично. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов на дискусионен форум, посветен на последните промени в Кодекса на труда. Дискусията е организирана от синдиката и Фондация "Фридрих Еберт" - България. 

В България не е приведена регламентация относно сумираното изчисляване на работното време съгласно европейските директиви, отбеляза Капитанов. По думите му, съгласно директивите и Конвенция на Международната организация на труда, то следва да се прилага само в производства с непрекъсваем режим на работа. 

КНСБ беше първата организация, която направи коментар в България на промените в КТ, посочи Капитанов и уточни, че коментарът е публикуван на страницата на синдиката в интернет. 

Капитанов припомни, че вчера КНСБ откри кампания за увеличаване на доходите и запазване на работните места. Едно от исканията е спазване на законодателството и прилагането на европейските рамки, с които България е обвързана, каза синдикалистът. Липсва ангажиментът на държавата за правната регламентация на сумираното изчисляване на работното време, смята Капитанов, цитиран от БТА. 

Вицепрезидентът на КНСБ, заедно с националния секретар на синдиката Величка Микова и главен експерт Михаела Тодорова, запознаха с промените в КТ. 

Една от новостите е, че при всяко изменение на трудовото правоотношение работодателят е длъжен най-късно до влизане в сила на изменението да предостави на работника или служителя необходимата писмена информация, съдържаща данни за извършените промени.  

Досегашната разпоредба беше категорична, че при сключване на трудов договор изпитателният срок е до шест месеца, отбеляза Капитанов. Добавено е, че ако договорът е със срок по-кратък от една година, срокът на изпитване е до един месец, допълни той.

Според КТ работодателят е длъжен да осигури на работника или служителя нормални условия за изпълнение на работата по трудовото правоотношение, за която се е уговорил. Новото е, че работодателят трябва да го запознае с вътрешните правила за работната заплата. Работодателят има ангажимент да го запознае с условията и реда за прекратяване на трудовия договор, както и да предоставя информация за осигуряваните обучения, свързани с поддържане и повишаване на професионалната квалификация и подобряване на професионални умения.

Работодателят при сключване на договор може да договори с работника или служителя забрана за полагане на труд при втори работодател, поради защита на търговска тайна или предотвратяване на конфликт на интереси. КНСБ многократно настояваше да се даде дефиниция в КТ на търговска тайна и предотвратяване на конфликт на интереси, припомниха от синдиката. 

Отпуската на баща (осиновител) за полагане на грижи за деца до 8-годишна възраст е в размер на два месеца и може да се ползва наведнъж или на части. Бащата трябва да уведоми работодателя най-малко десет работни дни предварително. Когато няма право на този отпуск, работодателят е длъжен да го уведоми писмено за това в 7-дневен срок, като мотивира отговора си. 

Работник или служител, който е родител (осиновител) на дете до 8-годишна възраст, има право писмено да предложи на работодателя изменение за определено време на продължителността и разпределението на работното му време, да премине към работа от разстояние и други изменения на трудовото правоотношение, които да улеснят съвместяването на трудовите и семейните задължения. Работодателят трябва да предостави мотивиран писмен отговор за отказ, ако не приеме предложението за промяна. 

Работниците или служителите, които полагат грижи за свои роднини поради сериозни медицински причини, имат право да предложат на работодателя изменения в трудовото отношение за определен период от време. 

Когато работодателят реши да включи работник и служител в курс за повишаване на неговата квалификация, посветеното на обучението време се отчита като работно време.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията