ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
УНСС с най-висока институционална акредитация сред българските университети
Автор: Екип Sofia24.bg 11:48 / 26.01.2024Коментари (0)224
©
Университетът за национално и световно стопанство е българският университет с най-висока институционална акредитация – 9.80. Председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) проф. д-р Елиза Стефанова официално връчи Свидетелство за институционална акредитация на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Оценката на НАОА е валидна до 14.12.2029 г. Институционалната акредитация заедно с рейтинга на висшите училища е най-важният атестат за качеството на образование в съответното висше училище.

"Това Свидетелство е изключително важно за нас. То е резултат от задълбочен анализ на изключително много количествени и качествени критерии и наистина показва, че ние сме добри в предлагането на качествено образование“, не скри гордостта си от високата институционална оценка ректорът на УНСС.

Председателят на НАОА проф. д-р Елиза Стефанова обясни, че институционалната акредитация показва качеството, което предлага съответното висше училище на студентите. Това е оценка не само на обучителния процес, а на всичко, което самата институция предлага от момента на започване на обучението до дипломирането. "Процесът в началото на адаптация понякога е труден и трябва специална менторска подкрепа. На по-късен етап става важно какви възможности за кариерна ориентация се предлагат, какви са връзките с бизнеса, как се привличат специалисти от практиката и от държавните предприятия в процеса на обсъждане на учебните планове и програми за съответните специалности. Всичко това трябва да бъде интегрирано в процеса на обучение. Самата среда, в която се развива студентът, също трябва да е на достатъчно високо ниво. Трябва да сме сигурни, че са създадени условия той да придобие най-доброто образование, за да може в последствие да се реализира на пазара на труда“, каза проф. д-р Елиза Стефанова и допълни, че провежданата политика на Университета е важна, но от изключително значение е и самият процес по реализация на политиката, който трябва да бъде контролиран от висшето училище и да се надгражда и усъвършенства.

"Институционалната акредитация е важна, защото разглежда процеса на обучение като една система“, обясни проф. Стефанова.

"Оценката на УНСС е 9.80 и всъщност в момента това е най-високата оценка за институционалната акредитация на висше училище. Разглеждаме този резултат като оценка на дейността на Университета в цялост. Открихме много добра връзка между отделните дейности. Може би едно от важните неща е, че УНСС е много силен в своите професионални направления и не допуска разфокусиране в неприсъщи сфери. Може би точно това фокусиране, което се наблюдава при вас, помага на Университета. Самото ръководство на УНСС с натрупания опит във всички тези направления с годините е разработило достатъчно добри политики, които се опитва да следва последователно. Това дава резултат. Поздравления!“.

Ректорът проф. Димитър Димитров благодари на всички, които са работили усърдно по събиране на първичните данни и изготвянето на доклада-самооценка за институционална акредитация (приет с Решение на АС №8/27-29.01.2022 г. и внесен в НАОА на 21 декември 2022 г.) – членовете на Комисията по акредитация, членовете на работните групи.

Специални благодарности изказа на проф. д-р Матилда Александрова за вещото ръководство и координация на цялостния процес по акредитация на качеството, на главния секретар по акредитацията (към момента на изготвяне на доклада-самооценка) и председателя на Комисията по акредитация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията