ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Задържаха руснака Аркадий, обвинен в пране на пари
Автор: Екип Sofia24.bg 10:07 / 22.06.2022Коментари (0)232
©
Варненският апелативен съд потвърди ареста, постановен от Окръжния съд във Варна, по отношение на обвиняем за пране на пари, придобити от престъпление. Деянието на постоянно пребиваващия в България руски гражданин Аркадий М. е извършено като продължавано престъпление и в съучастие с още двама мъже, съобщиха от пресслужбата на съда. 

Разследването установило, че тримата оперират с пари, придобити след измама чрез фишинг съобщения. Жертвите били литовски граждани. Генерираните чрез фишинг средства постъпвали по сметки, контролирани от обвиняемия, в последствие били преразпределяни в електронни портфейли на iCard и с помощта на т.нар. финансови "мулета“, били теглени. 34-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че между август миналата година и юни 2022 г. е извършвал операции чрез парични преводи на суми, за които знаел или предполагал, че са придобити от престъпление.

Представителят на Апелативната прокуратура изрази убеденост, че задържането под стража е единствената мярка за неотклонение, която ще постигне целите на закона. Всяка по-лека би предоставила достъп до интернет, който няма да препятства закононарушения. Реална е опасността Аркадий да извърши престъпление, тъй като миналата есен му е предявено сходно обвинение. За него той е с мярка "парична гаранция“ в размер на 25 хиляди лв., но явно тя не е постигнала целта – да го възпре от участие в нови деяния, включително в схема за пране на пари, мотивира се прокурорът .

Защитата твърди, че в документите по трите досъдебни производства в Литва, за които са сезирани българските власти, не се споменава името на този обвиняем. Няма доказателства той да е участвал в изпирането на пари. Това е престъпна дейност, за легализиране на средства, придобити по престъпен начин, което го прави вторично престъпление. Адвокатите отрекоха да има  деяние, довело до незаконното придобиване на облагата.

Обвиняемият заяви, че не е направил нищо, с което да ощети някого умишлено, и че не е престъпник. Хората доброволно му предоставяли електронните си портфейли, защото той имал бизнес с криптовалути.

Апелативен съд – Варна оцени като правилно решението на Окръжния съд да задържи под стража този обвиняем. Съдебният състав припомни, че при първоначалното вземане на мярка за процесуална принуда не е необходимо по безспорен начин да са установени всички елементи от състава на престъплението. Нужно е само да се обоснове предположението, с което прокуратурата подозира обвиняемия в съпричастност. В случая, такива основания има. Съществуват доказателства за връзка между фишинг измамите, постъпленията на парични средства и последвалото им разпределяне. Като изключи опасността от укриване, съдът потвърди, че има риск руският гражданин да извърши престъпление. Аргумент в тази насока е второто наказателно производство, по което той е привлечен. Постановената му от Апелативен съд – Варна през октомври миналата година парична гаранция не е постигнала една от целите си - да го мотивира да преустанови противоправното си поведение. Затова най-подходящата мярка сега е обвиненият в пране на пари Аркадий М. да бъде задържан под стража.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията