ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Защо София бе избрана за столица, а не Пловдив?
Автор: Георги Кирилов 16:49 / 22.05.2022Коментари (0)619
©
Определянето на българска столица след Освободжението е един от най-дискутираните проблеми в нашата история.

"Столицата не може да бъде друга, освен Средец, там, където е средата на българската земя." Тази реплика изрича Константин Иречек в писмо до Марин Дринов, на когото зщн се приписва основната заслуга София да стане столица.

Нека обаче да се абстрахираме от възгледите на проф. Марин Дринов и да поразсъждаваме върху друго - какво мислят Русия и Великите сили мислят за българска столица. Все пак ние  

Да започнем с Цариградската конференция. На нея се предвижда България да се раздели на две автономни области – Източна, с център Търново, и Западна – с център София. Тази конференция цели разрешаване на Източния въпрос по мирен път, което така и не се случва.

Следващият международен дебат за бъдещето на България и нова столица е Санстефанският прелиминарен договор. Там чл. 7 де факто предопределя българска столица:

"Едно събрание на първенците (нотабилите) на България, свикано във Филипопол (Пловдив) или Търново, ще изработи преди избирането на княза, под надзора на един руски императорски комисар и в присъствието на един турски комисар устав на бъдещото управление според правилата, установени през 1830 година след Одринския мир в духовните княжества."

"Факт е, че военностратегически интереси доминират над всякакви други фактор. За Русия е по-добре Пловдив да бъде столица на България. Като град, който е най-близо до Цариград и до остатъците от Османската империя. По време на самата Руско-Турско война София не е била спрягана изобщо за бъдеща столица на българската държавност", казва проф. Веселин Янчев в предаването "ИСТОРИЯ.BG".

Идва обаче конгресът в Берлин. Там България е разпарчетосана на няколко части с основната цел да не се създава голяма славянска държава на Балканския полуостров. Създава се Княжество България, което да бъде васално на Османската империя. Създава се и Източна Румелия със статут на автономна провинция на Османската империя. Това е и окончателният момент, в който Пловдив отпада автоматично от "надпреварата" за столица на България. 

Член 4 от Берлинския договор гласи:

Едно събрание от първенците (нотабилите) на България, което ще се свика в Търново, ще изработи преди избирането на княза органическия устав на Княжеството. 

Става ясно, че Търново е основният фаворит и се се предвижда да бъде българска столица. Така по един своеобразен начин ще се направи тази приемственост между Второто и Третото българско царство.

Това обаче не се случва и причината за това е на княз Дондуков. Така смята проф. Янчев.

"Той е назначен чрез императорски указ в България със задача, за да оглави Временното руско управление. Фактически първото българско управление се настанява в Пловдив. Там започва да се изгражда администрацията на новата българска държава. След конгреса в Берлин императорът нарежда на Дондуков да премести ВРУ в Търново. Той обаче не е съгласен с това. Пише един доклад до руския военен министър Милютин.

Причините му са рационални и геополитически. Търново не е удобен във военностратегическо значение град, в зимно време е много изолиран и трудно комуникативен - Дондуков няма да има контакт нито с Русия, нито с Цариград, нито дори с Маедония.

"Русия не се отказва да атакува Цариград. Тя започва да включва в своите планове и българската войка, която е започнала вече да се формира в Пловдив. Военното училище се измества в София по искане на княз Дондуков. Има и друго - по онова време основният съперник на Русия е Автро-Унгария. А София, от тази гледна точка, е прекрасно място - център, в който може да се съсредоточат войските и руските, и българските войски," допълва проф. Янчев.










Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията