ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Неда Малчева: Аз съм голям емпат и попивам от енергията на хората
Автор: Йоланда Пелова 16:57 / 08.09.2022Коментари (0)272
Неда Малчева, една от най-известните майки у нас, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Точно когато си мислите, че в интернет сте видели вече всичко попадате на нея – една жена, майка вече на три деца, създадена, за да ни разсмива. Илюстрациите на Неда Малчева светкавично събират погледа в социалните мрежи, а героинята й – щура майка с още по-щури деца и явно доста търпелив баща, ще разберем в следващите минути. Тази жена си има вече доста заклети фенове и последователи в социалните мрежи. Слънчево момиче – откъде имате тази енергия да размивате така натовареното ежедневие на майките?


Не знам. Предполагам ми е ген някакъв, защото баща ми е с много хубаво чувство за хумор, и може би защото аз лично съм човек, който се опитва да се надсмее винаги над себе си, за да мога така по-лесно да премина през тези трудни моменти, особено децата.

Особено децата. Така е, те вече са три на брой. На каква възраст са вашите деца?

На 13, 7 и 3, почти на 3 е последното, най-малкото.

Как се справяте с ежедневието и кога ви остава време да правите тези илюстрации, които всички могат да видят във вашите страници в социалните мрежи?

Ами как? Трудно, но то за мен човек се нагажда за всичко и се свиква с всичко. Сега, най-трудният период винаги е бил когато са били бебета, и това всяка майка го знае. Но когато вече поотрастнат, дали са 2, 3 или 5, те вече стават по-самостоятелни и човек си поема по нормалния режим. И общо взето да, намирам време, но примерно когато бяха мънички, когато спят най-вече, сега то така или иначе рисуването на мен си ми е основна работа, и намирам, трудно, но намирам.

За да запознаем нашите слушатели, които не са чували за вас, можете ли да разкажете, ако има такава възможност в радиоефира, за вашите илюстрации?

Няма нищо специално самата история, защото аз започнах да рисувам, всъщност да поддържам страницата на Неда Малчева с различни карикатури, илюстрации преди 10 години може би, тоест, доста време, като в последствие тези карикатури започнаха главно да се развиват около децата ми.

Около вашето ежедневие.

Ами то започна всъщност преди 10 години, аз бях само с едно дете, и темата не беше само около него, даже бих казала, че изобщо не беше около него. Но с раждането вече на второто единствено и само се оказа, че почнах да рисувам за тях, за несгодите ми като майка, като родител. За децата в последствие вече като се роди третото, станаха още по-интензивни и интересни. Опитвам се да кача някои по-специфични теми относно майчинството, някои доста по-деликатни. Доста често засягам теми за раждането, за родилната грижа. Но като цяло гледам да са по-отпускащи, по-хумористични.

Вие сте от Русенския край на България и също така възхвалявате в илюстрации вашето населено място. Разкажете ни малко повече.

Да, аз съм родом от Русе, но живея в град Мартен, което за мен си е чисто село, аз тук съм снаха и те така ми се обиждат като го кажа, защото то е град, но за мен си е село, защото е със селска инфраструктура. Отвсякъде може да чуете кокошки, имаме дори едно магаре с каруца. Но аз го възхвалявам, защото за мен това е първо много голяма промяна в живота ми, идвайки тук, и за мен е абсолютен благодат да живея извън града на спокойствие, на тишина, на широко, на свободно. Децата тук се чувстват много по-добре.

Да, може би и децата се чувстват доста добре в такава среда. 

Но някак си е по-леко да им отвориш вратата и да ги изпратиш навън, на двора, отколкото аз се облека, да извикам да асансьора или по стълбите да ги замъкна и да ги завлача на някоя детска площадка, които аз пък едвам понасям.

Защо?

Защо? Аз затова, между другото, имам цяла глава в книгата за детската площадка, така че майките могат да го прочетат това нещо. Защо? Защото там е една голяма купчина от много майки, много деца, сблъсък на интереси, твърде е шумно.

На препоръки може би от майки?

Препоръки за какво?

За отглеждането на вашите деца.

О, аз считам, че много трудно всяка майка, не само аз, понася, особено пък неискана препоръка. Вие знаете, когато получиш непоискан съвет е доста фрустриращо и напрягащо за всички. Лично аз гледам да не ги давам когато не ми ги искат, когато ги получа без да искам, просто ги приемем спокойно, но предпочитам когато го поискам, тогава да ми се даде съветът.

Неда, с какви хора е добре да комуникираме? Вярвате ли, че има енергийни вампири, хора, с които общуваме и черпят от енергията ни?

Да, това, между другото, аз лично доста често го обмислям, защото аз съм голям емпат, аз много попивам от енергията на хората и може би всъщност е важно ти какъв човек си, защото има хора, които не се влияят по този начин, по който се влияя примерно аз. Аз съм много чувствителен човек и много попивам от емоциите на хората и гледам да страня от хора, които ме товарят, които ме напрягат емоционално, психически. И може би да, определено е добре да се обграждаме само от хора, които са ни близки, които обичаме, с които ни е приятно да говорим, а не да се товарим с хора, с които не желаем да комуникираме, но пък ни се налага.

Освен че отглеждате децата си и със сигурност отделяте една много голяма част от ежедневието си за това, с какво друго се занимавате?

Преди може би няма и година в Русе отворих школа за рисуване за деца. Сега  бях почивка през лятото, но започвам скоро, след първия учебен ден. Общо взето през деня си работя вкъщи, тези битовизми, които няма как всъщност да избягам от тях, а следобед се занимавам с децата в школата. И още нещо, за което не съжалявам, че направих, защото си мислех, че ще съм изморена, ще съм натоварена, но напротив – децата много ме зареждат и някак си самото чувство, че наистина си ги научил на нещо, е много отблагодаряващо и се чувствам добре, когато се прибера вкъщи.

Какви съвети ще дадете на майките?



Ох, може би да следват собствената си интуиция за отглеждане на деца и всяка крачка, която правят за себе си и за децата, първо да мислят те как биха го направили, а не какво биха помислили хората за това какво ще направят. Просто да слушат себе си. И ако имат нужда от помощ, наистина да я поискат. За мен това е нещо, което с три деца осъзнах – че предпочитам наистина да си поискам помощта, когато имам нужда от нея, и да настоявам за нея, вместо аз да се изгърбя и да се счупя, но аз трябва да свърша всичко. Човек определено има нужда от помощ.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Бюджет на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията