ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Антитерористи нахлуха в посолството на Иран в Албания
Автор: Иван Христов 15:43 / 08.09.2022Коментари (0)213
©
Албанската полиция за борба с тероризма претърси днес празното иранско посолство в Тирана, часове след като ирански дипломати изгориха документи след прекъсването на дипломатическите отношения заради кибератака, за която премиерът Еди Рама обвини Иран, съобщава Reuters.

Полицейски служители, въоръжени с автомати, с маски и каски, влязоха в сградата на посолството, което се намира на около 200 метра от кабинета на премиера Еди Рама, след като две коли с дипломатически номера напуснаха посолството.

Полицията пристига в сградата 30 минути по-късно.

Ирански дипломати изгориха документи рано тази сутрин в Тирана, преди да напуснат Албания, която реши да замрази дипломатическите отношения с Техеран поради скорошна кибератака.

Reuters съобщава, позовавайки се на очевидци, че служители на иранското посолство са хвърлили документи в ръждясал варел, като огънят е осветил стените на триетажната сграда на дипломатическата мисия.

Албанският премиер Еди Рама обяви в сряда във видео обръщение, че е наредил на иранския дипломатически персонал да затвори посолството и да напусне страната в рамките на 24 часа.

Рама отбеляза, че юлската кибератака е могла да парализирала обществените услуги, да унищожила цифровите системи и да проникне в правителствени записи, както и да е откраднала правителствени имейли, което е довело до хаос и е застрашило сигурността на страната.

САЩ обвиниха Иран в нападение над Албания, членка на НАТО, и обявиха "по-нататъшни действия за търсене на отговорност от Техеран за заплахите за сигурността на американски съюзник“.

Иран остро осъди решението на Албания да прекъсне дипломатическите връзки с Техеран, като отхвърли причините за този ход като неоснователни твърдения.

Хакерска атака миналия месец предизвика паника в албанските обществени служби, чиито интернет услуги бяха блокирани с дни.

Според някои експерти целта на атаката е била да се окаже натиск върху властите в страната и да се постигне отмяна на годишната конференция "Свободен Иран“. През юли събитието се провали след предупреждения за заплахи за сигурността от посолството на САЩ в Тирана.

Отношенията между Техеран и Тирана са обтегнати от години, тъй като Албания предостави убежище на организацията "Муджахидин-е-Калх“ (Народни муджахидини на Иран), която Иран смята за терористична група.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бум на коклюш в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията