ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Д-р Лъчезар Милушев: Превенцията и подготовката за реагиране - ключови за противодействие на тероризма и екстремизма
Автор: Петя Кузева 18:33 / 26.03.2024Коментари (0)837
© Фокус
Д-р Лъчезар Милушев е експерт по сигурност и управление при кризи, оперативен помощник на главния секретар на МВР. Натрупал е знания и опит във въоръжените сили, Министерството на вътрешните работи и като ръководител на сигурността в Националния дворец на културата в София. Преподава във Военна Академия "Г. С. Раковски" и СУ "Св. Климент Охридски". Разговаряме д-р Милушев на 25 март, по-малко от 72 часа след терористичната атака в "Крокус Сити Хол" Москва.

Казвам добър ден на заместник-ръководителя на Центъра за изследване на екстремизма и тероризма д-р Лъчезар Милушев, който е и автор на книгата "Сигурност и защита на обекти с масово пребиваване на хора". По-малко известен факт за широката общественост е, че д-р Милушев е също оперативен помощник на главния секретар на МВР.  

Добър ден на вас и на вашите слушатели. Колкото и да е неприятен поводът, по който се чуваме, да ви поздравя първо с хубавия християнски празник Благовещение. Да пожелаем на нашите слушатели спокойствие и светлина и да изкажем съболезнования и да се помолим за упокой на загиналите при терористичния акт край Москва хора, за съжаление. 

Дай боже и оздравяване на ранените, повечето от тях са в, меко казано, тежко състояние. Над 130 души са разстреляни, мъртви в търговския център край Москва, трагедията се разигра преди началото на концерт. Не обичам да говоря за брой мъртви хора, но фактите са такива. Вие лично със сигурност може да напишете пет дисертации по тази тема и доста научни трудове. От Кремъл твърдят, че не са получавали предупреждение от САЩ за предстоящата терористична атака. Цитирам говорителя Дмитрий Песков, който казва, че разузнавателните данни никога не се предоставят на Кремъл директно, а те се предоставят по каналите на специални служби, от спецслужби на спецслужби. Става дума за чувствителна информация, която разбира се, не се разкрива. И това искам да коментираме – такава ли е наистина процедурата? И друго - забелязваме, че независимо, че се случва в Русия и по време на войната и нахлуването в Украйна, общото зло тероризмът се яви обединител, а световна общност изпрати съболезнования на страната за невинните жертви на терора. 

Информацията е, че на 8 март е получено предупреждение от специалните служби на Великобритания, САЩ за наличие на заплаха и риск от осъществяване на терористична дейност на територията на Русия – поне такива са данните. С тази уговорка ще си позволя коментари дотолкова, доколкото информацията, която върви в момента, е доста оскъдна, на моменти противоречива, но все пак такава информация за заплаха най-вероятно е имало. При това положение би следвало тя да се вземе предвид дотолкова, доколкото и вие казахте преди малко, че съвсем оперативни данни няма практика да се предоставят, тъй като се разкриват източници на информация. Но все пак, ако това е така, заплахата е била налична, т.е. била е обявена, така че всичките действия би следвало да се съобразят с нея. Практиката на всички развити държави е, че такава заплака не се подценява, дотолкова, доколкото терористичната дейност в своята същност съдържа изключително много риск от посегателство срещу мирни граждани. Знаем, че в близките 10-15 години се промени корено тактиката за осъществяване на терористична дейност. В нейната същност е всяване на страх и ужас в обществото и за да се постигне тази цел, се търсят както знакови такива събития, широко медийно отразяване. Естествено, за да стане това, се целят множество човешки жертви и разрушения. Така че и тенденцията, която се наблюдава, е, че все повече и все по-често се посяга на мирни граждани. За сметка на това и във връзка с това, като цел се определят именно сгради и места с масово пребиваване на хора, които са по своята същност слабозащитени и разбира се се цели максимум брой жертви. 

Слабо защитени – имате предвид, че неслучайно е избран точно този търговски, увеселителен център? Защото пък местни хора свидетелстват, че в самия център на Москва, а това е извън столицата, мерките били много по-добри от това място. Или не може така да се разделя? Вие самият имате труд по темата – "Сигурност и защита на обекти с масово пребиваване на хора". 

Да. Има данни, че във връзка с войната в Украйна, на територията на Москва в търговски центрове, метрополитена се прилагат сериозни мерки за сигурност – разбирайте металдетекторни рамки, по-сериозно наблюдение на хората, които пребивават в тези обекти. Това, което виждаме в тази зала като организация, и това, което имаме, пак казвам, като информация към момента, е, че такива мерки – странно защо – не са приложени. Дали това е поради някакъв пропуск на организаторите – не може да коментираме в момента, докато не приключат самото разследване, за да се изяснят всички факти и обстоятелства. Но все пак трябва да се има предвид, че това е една сериозно планирана терористична операция, и всеки един такъв акт, за разлика да речем от такива екстремистки изяви на насилие, каквито наблюдаваме в САЩ, е много добре планиран и цели мащабни разрушения. Това е типична ситуация на масов стрелец или масов убиец, която в интерес на истината, е една от най-сложните за реагиране и за противодействие, когато се осъществи.  

Но тук не виждаме самотния стрелец, не виждаме самотния вълк. Неотдавна с Вас коментирахме най-масовата стрелба в последно време в САЩ. Тук вече говорим за съвсем друг случай. Има го медийният елемент, всичко да бъде снимано. Показаха и кадрите, които самите стрелци са направили. 

Да. Отговорност поеха крилото на "Ислямска държава – Хоросан", които са основно бойци чеченци, таджики, които са автори или извършители и на двата големи терористични акта също в Русия – този на постановката "Норд-Ост" край метростанцията "Дубровка" в Москва 2002 г. и терористичния акт в Беслан 2004 г. Тук спецификата е, че това е именно динамиката на целите и тактиките на провеждане на терористична дейност. Знаете, че тогава и при двете ситуации имаше вземане на заложници, което също е една изключително сложна за провеждане операция, дори бих казал, че това е най-сложната операция дотолкова, доколкото обществото има очакванията все пак да бъдат спасени максимум брой хора, които са взети като заложници. Не по-малко сложно е и това, което се случи при настоящия терористичен акт, а именно – масово убийство с безразборна стрелба. Като тук е много характерно това, че е планирано и създаването на предпоставки и запалването на пожар, което изключително много усложнява ситуацията в една такава обстановка по отношение на службите за реагиране. Така че не бих толерирал и не бих споделял така повърхностни оценки за това кой как е реагирали и кой как е действал при такава ситуация, защото ситуация до ситуация винаги е различна. Не може да имаме матрица или модел на поведение и да сме сигурни, че като сме го усвоили, нещата ще се развият по начина, по който ние си представяме нещата. Но въпреки всичко, имаме информация, че изходите са били заключени. По принцип аварийните изходи имат някаква защита, но ако са били заключени по начин, който не позволява ползването им при евакуацията, това е много съществен и непростим пропуск. 

Престъпление. 

Да, може да се каже и престъпление по отношение на сигурността на гражданите, защото съм почти убеден, че при тази зала, която е около 6000 човека, евакуацията е изключително важно нещо и най-вероятно, след като свършат процеса по разследване на това ужасно престъпление, бих казал, ще се окажат доста загинали от задушаване и премачкване по време на евакуацията. Знаете, че аз съм бил и 5 години ръководител на сигурността на НДК и много добре си представям… 

И по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, когато бяха най-затегнати мерките...

… какво означава това – евакуация примерно на 3000 или 5000 човека от една зала. Така че има много предизвикателства, които разбира се, отиват в плоскостта на подготовката за реагиране при такива ситуации не само на органите по сигурност, а и на собствениците и ползвателите на такива обекти, т.нар. обекти с масово пребиваване на хора, при които практически е неоправдано да се прилагат мерки за сигурност като на летище или някакъв такъв обект, който е стратегически и много рисков, но пък трябва да се търси баланса между възможностите. 

Балансът… Къде е балансът – това беше въпросът ми? Как да направиш оценката на риска точно кога и къде може да се случи? Иначе с Вас и преди сме говорили колко важно е в едно училище, един в университет, аварийният изход да не е заключен, залостен, затлачен, ако щеш, например с една вендинг машина. Охраната там може и да не осъзнава важността, но тук хората разбират. И са в състояние на война, има предупреждение – като пропуск ли го отчитате, като немарливост? Страх ме е да кажа дори думата "съучастие" по някакъв начин на вътрешни служители.

Не, бих стигнал до такива теории, бих казал, че има съучастие от служители, което не е невъзможно, разбира се. Но все пак много е важна подготовката както на персонала, така и на органите по сигурност, за да могат да осъществят съвместно съответните мерки. Целта е да се осъществят марките по превенция, т.е. мерките, които се прилагат, да разколебаят, така да го наречем, един извършител да направи нещо в такъв обект. Сега нали си представяте, че да се изправите изведнъж срещу четирима човека, които стрелят по вас с автоматично оръжие, и то тежко армейското автоматично оръжие, е ситуация, в която не всеки може да се справи. Но все пак като мерки, които би следвало да не допуснат извършването на това нещо, да осигурят някаква адекватна реакция така, че да могат да бъдат спасени максимум брой хора, би следвало да е резултат на оценка на риска, на планиране, подготовка – нещо, което знаете много добре, че и ние ви учим и в нашата магистърска програма и в дейността си се опитваме това нещо да го правим. Но въпрос на разбиране. И пак казвам, ограниченото тълкуване на такива ситуации и поставяне на центъра тежестта върху едната или върху другата страна е малко според мен нерационално дотолкова, доколкото това е комплекс или ако искате процес от мерки и действия, които касаят както службите на Министерството на вътрешните работи в случая, службите за сигурност най-общо казано и собствениците, ползватели на такива обекти, тъй като при всяко положение има един период от време, при който собственикът на обекта… 

Как е поделена отговорността, така да го кажем, между властите, между службите, между МВР, собствениците? 

Отговорността е в мерките по превенция, разбира се. Реагирането при такава ситуация – знаете, има два момента. Едното е превенция или предотвратяване на терористична дейност, а другото е действия при осъществен вече терористичен акт. Естествено, че в действията по превенцията са еднакво отговорни, разбира се, съответните възможности, компетенции както на собствениците и ползвателите на обекти, така и на службите за сигурност. Но основно действията при предотвратяване на последствия от терористичен акт е в компетенциите, възможностите и ресурсите на службите за сигурност. Но въпросът е да не се достига до там, това е истината. 

Най-простичкият въпрос ви задавам – и за читателите на Агенция "Фокус", и за слушателите на Радио "Фокус": слушат ли собствениците, управителите на подобни обекти с масово пребиваване на хора, какво трябва да се прави? Аз знам, че се правят регулярно проверки, инструктаж има. Разбрах, че и миналата седмица имахте такъв сред директори на училища. Слушат ли, вслушват ли се във Вас?

Бих казал в срещите си, специално в близките една година, година и половина с директорите на училища в редица области в страната – Бургас, Пловдив, София, Ямбол, хората са ангажирани, осъзнават рисковете, склонни са и приемат това, което се говори по отношение, знаете, на заплахи за използване на импровизирани взривни устройства. Коментираме и темите по отношение на масов убиец или масов стрелец в такива училища. Те са ангажирани с това нещо. Въпросът е, че този процес би следвало да бъде постоянен и подготовката да се поддържа на необходимото ниво. За съжаление нещата се случват, знаете, и в Европа, съвсем близо до нас. Наскоро имаше, миналата година стрелба в училище от 14-годишен ученик. 

В Сърбия, който беше нарочил жертвите си предварително.   

В Сърбия, да. По списък. Изстрели в главата, търсил ги е, което е много притеснително и по отношение процесите на радикализация. Защото каквито и трактовки да има, всичките извършители на такива актове на насилие, ужасяващи актове на насилие по един и по друг начин са се радикализирали. Сега тази радикализация дали е на някаква личностна основа, дали е идеологическа, дали е на религиозна основа, в общи линии тя води до едно и също – до актове на насилие, които ужасяват обществото. И наистина е нещо, което е сериозна заплаха днес. 

Тук обаче, в случая с трагедията в Москва вече излязоха и суми, които са обещавани на четиримата, които ги видяхме днес колко да кажем "типично" изглеждат в съда. Като информация от последния час ще цитирам едно изказване на Дмитрий Медведев, който казва, че на такова насилие може да се отговори само с подобно. 

Да, той иска смъртни присъди на извършителите. 

Смърт иска, директно. Как да коментираме това, дори да не задълбочаваме чисто политически, освен ако Вие не искате? 

Не, не бих искал да влизаме в политически нюанси на една такава трагедия.

Защото освен това, че се тиражират прекалено много тези 5000 долара, които е взел единият от извършителите, някак си между другото минава фактът, че той е бил радикализиран през една от социалните мрежи и там е бил призован да осъществи този терористичен акт, което означава, че този човек е имал някаква база преди това да се случи. Тъй като съгласете се дали нас двамата някой може да ни радикализира по която и да е социална мрежа. Но това са хора, които са от държави, в които е осъществявано насилие може би срещу тях, срещу техни семейства, и те са крайно податливи на такива радикални идеи. В крайна сметка аз ги наблюдавах внимателно – много е вероятно те да са действали под въздействието на някакви психотропни вещества вероятно.

И аз си го помислих. Просто чак толкова да се радикализираш… Т.е. вие знаете в пъти по-добре, ето, и последните часове сте опитвали да изследвате и тяхното поведение, корена, откъде идва радикализацията, техния произход. Може ли човек в нормално състояние изобщо да тръгне с това голямо оръжие да стреля по хора? 

Аз лично не мога да си представи, но съм убеден, че е възможно, дотолкова, доколкото средата, в която съществуват тези хора, търсейки някакъв изход от средата си, са склони да приемат такива идеи. Знаете, че ислямската радикализация дава много добра база за такива действия и за такава психология, ако искате. И това всичко, съчетано и с финансови средства, съчетано с достатъчно добре организирани канали за радикализация – знаете, че сме си го говорили много пъти, че именно социални мрежи и интернет стават едни от най-достъпните източници за радикализация. Виждате, че дори след разпадането или ограничаването на действията на терористични организации като "Ал Кайда", като "Ислямска държава", все пак базисните им идеологии, подготовка и т.нар. протоислямски, прототерористични организации продължават да действат, включително и с ефекта на самотния вълк, на крайно радикализирал се човек. Имахме такива достатъчно примери в Европа. Но тук, когато говорим за това крило "Хорасан", виждаме, че са доста по-крайни. Тези терористични актове виждате, че си приличат с техния мащаб. 

Кажете на читателите ни повече за това крило. 

Наскоро в Кабул имаше такъв случай, 2022 г., пак срещу Руското посолство. Двама служители загинаха, но там беше извършено с камикадзе, със самоубиец, което също е характерно. В случая и при Беслан, и при "Норд-Ост" доста си приличат като мащаб и като… Това си е по същество една близка до военна операция на действие. Ами, знаете, че това крило "Хорасан" в общи линии бойците са от Пакистан, Иран, Азербайджан, Таджикистан, Узбекистан, които между другото – ние сме го говорили с вас, когато сме коментирали за "Ал Кайда" – едни от най-високопоставените командири са били именно чеченци. Така че има база това нещо да се случва. Знаете, че те обявиха САЩ и Русия като държави-врагове, срещу които трябва да се осъществяват терористични актове. Сега няма да влизаме в дълбочина на тази тема, защото сигурно нямаме и толкова време да си говорим, но по същество Русия си е цел за тях, както разбира се и развитите европейски държави, както разбира се и други държави, които по някакъв начин те са ги обявили за врагове. 

Франция днес въведе най-висока степен на терористична заплаха след атаката в "Крокус Сити хол". "Поради факта, че "Ислямска държава" пое отговорност за атаката и предвид заплахите, пред които е изправена нашата страна, ние решихме да повишим нивото на плана за борба с тероризма до най-висока спешна заплаха от атака“, написа в социалните мрежи премиерът Атал. Достатъчно затегнати ли са мерките и в Европа? Колко според вас колко още се е увеличила вероятността от терористични атаки и това предупреждение за нещо следващо в Европа ли е? 

Не. Според мен такива оценки колко се е увеличила терористичната заплаха са невъзможни. Но няма държава, включително и ние повишихме терористичната си… 

Сега ще излязат анализатори и точно това ще коментират. 

Увеличихме силите и средствата за противодействие на тероризма. Няма развита държава и демократична държава, която да си позволи да пренебрегне една такава заплаха, колкото и да не е непосредствено близко до нас. Знаете, че такива реакции сме имали при терористичните актове в Париж, и това е нормално, това е нормална реакция на едни служби за сигурност, които изпълняват функциите си. Така че и Франция, предвид това, което предстои там, не би могла да пропусне една такава заплаха. 

Трябва ли обикновеният турист, българинът, който обича да хваща самолети за уикенда към европейски столици, трябва ли да е по-бдителен, да отложи пътуванията си, или да не плашим хората?  

В момента няма нещо, което да има директна заплаха към момента по страната ни, поне няма такива данни, така че мерките, които се предприемат, са си превантивни. Така че не виждам необходимост да се създава някакво напрежение, което е излишно, разбира се, в момента. За съжаление това е тероризмът – заплаха, която стои, която я има. Пак подчертавам, че тероризмът и екстремизмът са си т.нар. "асиметрични заплахи", които съществуват и които трябва да се наблюдават, като ключовото при тези действия е именно превенцията, да е тихо и да не се допускат. 

Вие самият сте един от основните автори на Закона за противодействие на тероризма и Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма. Там съзирате ли някаква нужда от редакция или всичко е максимално изчерпателно и актуално? 

Не. Вие знаете, че февруари месец проведохме едно антитерористично учение на територията на страната, в което тествахме функционалността и на органите за управление на законовите разпоредби в Закона за противодействие на тероризма, Националния план за противодействие на тероризма. И това, което трябва и може да е направено от структурите в държавата по отношение на тази заплаха организационно, тактически и на управленско ниво, е достатъчно добро. Така че… 

Такова мащабно учение не беше правено много отдавна.

От 2016 г. не беше правено такова учение. Разбира се това е сложно, играе се върху ситуация, която е максимално приближена до това, което може да се очаква. Така че по отношение на законодателството, по отношение на подготовката лично моето мнение е, че нивото е добро. Пак казвам, тази заплаха е асиметрична, никой не знае къде ще стане, как ще стане, как ще се случи, но въпреки всичко имаме готовност, работят службите за сигурност, наблюдават се процесите, така че дай боже да не се случва. 

Има ли нещо, с което изпълнителната и законодателна власт да може да са ви и още в помощ? Давам пример, "Гранична полиция" чрез МВР поиска от властта 1264 гранични полицаи, за което знаем, че на практика ще трябват три-четири години обучение. Нещо подобно, което в спешен порядък може да помогне на МВР, да помогне на вас като експерти? 

Вижте, противодействието на тази асиметрична заплаха, каквато са тероризмът и екстремизмът, изисква постоянно надграждане, постоянно развиване и на комуникации, и връзка с партньорски служби, тренировка, обучение на специални сили. Това нещо се развива постоянно. И пак казвам, в държавата се развиван тези неща. Започваме следващите стъпки по Стратегията, да се актуализира Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма, така че там пак ще има план, ще се развиват мерки. Работи се по нещата и мисля, че се работи в правилната посока. 

Пари трябват ли още? За това говоря, ако трябва да го кажем в прав текст. 

Пари, ресурси, винаги трябват. Знаете много добре, че в кризисния мениджмънт или при такива ситуации никога не ви стигат ресурсите. Всеки би искал да има на всеки метър полицаи или добре подготвен антитерорист, но все пак ресурсите винаги са ограничени при такива ситуации. Пак казвам, такива мерки би трябвало да бъдат много балансирани в това, което обществото може да приеме, и това, което е рационално да се прилага, защото винаги съм казвал, че в противен случай ние влизаме в руслото и в… хайде в кавички да го кажем, в "играта" на терористите и екстремистите. Така че виждате, и в САЩ, и в редица европейски държави тези мерки винаги са балансирани. 

Давам пример, имаше дебат в Столичен общински съвет дали полицаи, дали антитерористи трябва да ходят с дълги оръжия в центъра на София, защото хората се притеснявали. След това имаше промени. Случи се след тези критични няколко часа, в които стотици български граждани се надигнаха на мирен протест с призив "Вън мигрантите от България" след няколкото инцидента, които пък бяха обявени от МВР като криминални случаи по-скоро.

Не, тук имаше едно според мен съвсем необосновано и бих казал манипулативно използване на два наистина даже не криминални, бих ги нарекъл битови инциденти, преекспониране на темата... Хората, които го направиха, трябва да са съвсем наясно, че това е игра с огъня. Тук се насаждат едни настроения, които могат да взривят мирното съществуване на всички и спокойствието в обществото. Доколко да се прилагат мерки – това все пак го решават компетентните структури, в зависимост от анализа на риска. Сега и двамата знаем, че ако такива мерки не са предприети, ще има после обратно говорене – защо пък не са предприети. Има си компетентни органи, които решават какви мерки точно да се приложат, в какви степени на готовност да преминем, когато знаем каква е заплахата. Има си и компетентни структури, които са разузнавателни и контраразузнавателни, които оценяват заплахата постоянно, така че това не се прави и самоцелно и просто необосновано. 

Знаем що е Дъблинско споразумение, обяснява се постоянно и през медиите. Знаем що е репатрация, коментира се. И все пак, въпреки че директорката на Държавната агенция за бежанците гарантира, че мигрантският натиск е спаднал, че всичко е под контрол, аз имах възможността да я попитам: но все пак краят на март идва, затопля се времето. Азбучна истина, че съответно ще започне и мигрантският натиск да става все по-голям. Какви са вашите очаквания за идващата пролет, така да го кажем? Голяма част от българите се притесняват от нелегалните мигранти. Всичко е свързано и с Шенген, разбира се.

Вие знаете, че в момента хората, които се допускат, нелегалната миграция е ограничена до най-ниските нива от 2015 г. насам. Така че тук са съвместни мерки, които ги прилага "Гранична полиция", структурите на МВР по територията, разбира се, в изключително добро партньорство с турската държава. Така че – да, натискът го има, да, не може да кажем, че не се очаква да се увеличи, но все пак мерките, които се предприемат… Ето, и тук, когато говорите за ресурси – сега, в момента започва доизграждане на съоръжения, както технически, така и преградни по границата. Заделят се много средства, с помощта, разбира се, и на партньорите от "Фронтекс".

И още служители на FRONTEX са тук от миналата седмица. Започва утрояването на охраната по границата. 

Така че мерки се предприемат. Пак казвам, това са заплахи, които стоят, които са ако искате дори и да ги кажем геостратегически. Това е една много дълга тема, но за съжаление дебалансираното развитие на отделни региони в света няма начин да не генерира такива миграционни потоци. От една страна – демографски проблеми в развитите държави, от друга страна – бум на населението в изключително бедни държави. Вие знаете в момента колко човека гладуват в Африка, държавите от Сахел, знаете какво се случва в Хаити, знаете какво се случва в Нигерия. Това са все едни рискове и това са генератори на миграционни потоци. 

Заради фрапантните неравенства - социалните, икономическите - скоро и климатични мигранти ще има. 

Разбира се, разбира се. Ограничаването на ресурсите на Земята – това са все рискове, които генерират такива процеси. Колкото до организацията, която има в България в момента по отношение на противодействието, мисля, че сме на много добри нива. Т.е. не че мисля, а съм сигурен, и фактите го потвърждават. 

Работите ли спокойно като професионалисти в Министерството на вътрешните работи? Как да го кажа, то вече се изчерпаха термините – въпреки турбулентната политическа обстановка? Колко е важна стабилността, това да има правителство, да има изпълнителна власт? Защото виждаме в какво живеем от седмица и повече – тука има, тука няма, ще има, няма да има правителство. В епицентъра на неразбирателството се оказа и точно и темата "МВР". Пречи ли това на Вашата работа и тази на колегите Ви? 

Вижте какво, каквото и да се случва в политически план, така го наречем, спокойствието и сигурността на гражданите си е една постоянна константа, която трябва да се поддържа от структурите на МВР. Така че – да, не е добре да има нестабилност и това го разбираме всички, но все пак мерките, които се прилагат, би следвало да си останат такива. И те са такива. Така че в това отношение служителите на Министерството си изпълняват функциите. 

И друг въпрос, изключително важен. Коментирали сме го в това студио и преди, но все пак започнахме от заключените врати в залата край Москва на тази трагедия с над сто жертви. Пак да преговорим. Цяла книга имате по темата имате– "Сигурност и защита на обекти с масово пребиваване на хора". Кои са трите, четирите уж елементарни, но всъщност животспасяващи неща, с които може да се защитим? Говорили сме, че дори за резето на вратата, в зависимост накъде се отваря тя при евентулно нападение може да спаси човешки живот. И какво правим при стрелба? Колко е грешно в този случай да се скриеш под бюрото, под чина, като са ни учили? 

Не, под бюрото и под чина са ви учили да се скривате, когато има земетресение. Тук говорим за случай на… 

Едва ли помнят в детайли всички деца кое при какъв случай, а е важно. Нека кажем. 

Тук говорим за случай на масов убиец. Дали това ще е някакъв психически нестабилен човек, дали ще е човек под въздействие на алкохол и наркотици, дали ще е екстремист, който влиза. Имахме наскоро, спомняте си, в едно училище влезе родител с брадва. Той в какво състояние е бил не мога да кажа, но все пак трябва да си в някакви крайни състояния, за да си позволиш да влезеш в училище с брадва. Но най-важното е това, което трябва и персоналът да знае – да се барикадират, да си изключат телефоните децата и на персоналът и да запазим и тишина, т.е. да не фрустрираме по някакъв начин извършителя. Това са елементарни неща. Това, което го казвам – че едно елементарно резе може да ни помогне изключително много да се барикадираме за много бързо време. Но това въпросът, че човек трябва да го знае, трябва да го е правил, за да може да бъде максимално ефективен в една такава ситуация. Същото се отнася и за заплахите от използване на импровизирани взривни устройства. Най-важно е да се разпознае заплахата, да се види къде се намира този пакет, раница, някакъв предмет, на който не може да се установи собственикът в момента. Не е необходимо да се пипа, в никакъв случай не трябва да се пипа, не трябва да се поглежда в близост. Прави се една зона за сигурност и започва извеждането на персонала и на посетителите или децата, или студентите, няма значение. Въпросът е, че това вече на петата-шестата минута става вече и във взаимодействие и със съдействието на структурите на Министерството на вътрешните работи. Така че тия първите пет, шест, седем, десет минути нека да го наречем персоналът би следвало да може да се справи с тези елементарни неща, които спасяват човешки животи. Същото нещо се отнася за поддържането в много добро състояние на аварийните изходи, които трябва да могат да бъдат отворени по най-бързия начин, за да не се допусне смачкване на хора. Пак ви казвам, евакуацията на една зала от 1000-2000 човека изобщо не е за подценяване. Никога не можеш да си позволиш или е престъпно да си позволиш да държиш такива изходи заключени така. 

Други грешки видяхте ли? Имаше спекулации в медиите, че са заключени от терористите.

Пак казвам, при информацията, която имаме в момента, най-вероятно е  подценена заплахата при пропускането на хората, допускането на влизането на извършителите. И другото нещо, което вероятно е допринесло за жертвите, това са заключените аварийни изходи и разбира се, бих казал… търся точната дума, но наистина ужасния замисъл след цялата тази стрелба да предизвикаш и пожар. Тук вече има много въпроси по отношение на пожароустойчивост на материали, спазване на пожаротехнически норми. Но това всичко е въпрос на разследване. Аз не обичам да говоря и не си позволявам да говоря за неща, които не са потвърдени, и да спекулираме със ситуацията. Така че всичко най-вероятно ще стане ясно, но това са неща, които винаги би следвало да ни подсказват, да ни навеждат на идеята и на мислите да бъдем внимателни, да бъдем отговорни към това, което правим, както собствениците на обекти и ползватели, така и структурите по сигурност. Разбира се и органите на местната власт, кметове – това е много широк спектър от действия и дейности, към които всички трябва да бъдат съпричастни и да ги разбираме. 

Има ли го в момента този синхрон между местната власт, изпълнителна и законодателна между вас? Работите ли добре и в синхрон? Няма да казвам онази дума "синергия". 

Моето виждане е, че се работи добре. Хората разбират проблемите. 

Виждаме разделение навсякъде. Пак опираме до политиката, всичко е политика. Хората пред телевизиора, пуснали си новините, си казват: Е, тези, само се карат. Кой ни осигурява тук сигурността? 

Вижте какво, не е въпрос на политика и не всичко е политика дотолкова, доколкото пак казах, проблемите на хората са ежедневие. Не можем да кажем: сега ще чакаме да видим какво ще стане и ще решаваме. Решават се нещата. Пак казах, органите на местната власт са съпричастни. Ето, в момента вървят или се провеждат срещи с всички кметове на общини, със структурите на полицията, обсъждат се мерките. Това се прави по разпореждане на министъра на вътрешните работи, на главния секретар. 

Той направи една своеобразна обиколка на страната. 

Да, имаше и се провеждат срещи и целта в крайна сметка на тия срещи е именно да се осигури сигурността и безопасността на хората, съвместно с органите на местната власт, съвместно ако щетите и с териториалните структури на други министерства и ведомства. Така че това е един постоянен процес, който върви. 

Без да притъпяваме чувството за отговорност и бдителност на самите хора, без да всяваме страх, но спокойно могат ли в момента да отидат на концерт, или до мола в София? Ясно  ми е, че няма как да си сложите главата и да кажете "Да, 100%". И моментът с паниката. Как да се обясни в такъв ужасен момент като в Москва сега, да не изпадат в паника в подобна ситуация?  

В никакъв случай не трябва да се всява. Разберете, всяването в момента и всякога на страх и паника е да вършим работата на терористите. Няма, няма никакви причини и предпоставки хората да бъдат притеснени от нещо или да бъдат напрегнати. И не е необходимо това нещо. 

Притесняват се, гледат новините. Такива са новините, доста често все по-лоши и черни новини. Това имам предвид. 

Това е ролята на медиите, на информацията. Но все пак, от гледна точка на сигурност в момента няма никакви притеснения по отношение на сигурността на гражданите и тяхната безопасност.  

Ето това е важно да го кажем. Как да завършим, д-р Милушев, този разговор? 

Както и да го завършим разговора, би следвало да кажем, че нещата са спокойни по отношение на сигурността в страната ни, да бъдем оптимисти и все пак да очакваме със светлина и надежда предстоящите светли християнски празници.

И наистина хората да са спокойни – не го казвам само защото в момента Вие сте наш събеседник, а заради това, че експерти работят във ведомствата, и в МВР конкретно, които си знаят работата.

Да, хората би следвало да бъдат спокойни и се надявам да бъдат спокойни.

Благодаря ви, д-р Милушев. Надявам се следващият ни разговор да не е свързана с такава трагична тема.

Нека да бъде по някоя по-хубава и по-светла тема, да. Благодаря и аз.


Още по темата: общо новини по темата: 51
06.04.2024 »
04.04.2024 »
01.04.2024 »
31.03.2024 »
31.03.2024 »
31.03.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията