ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Десните с решителна победа на изборите в Италия, Джорджия Мелони се готви да е премиер
Автор: Иван Христов 08:45 / 26.09.2022Коментари (0)98
©
Дясната партия "Италиански братя“ на Джорджия Мелони води на проведените в неделя общи избори в Италия, събирайки около 24,6% от гласовете според предварителното преброяване, обявено от телевизионния канал Rai News 24.

Нейният съюз, който включва също Лигата на Матео Салвини и Форца Италия на Силвио Берлускони, спечели около 43% от гласовете, според прогнозите на обществената телевизия. Това ще даде на блока най-малко 114 места в Сената, където са необходими 104 гласа за мнозинство.

Според резултатите от обработката на 5% от бюлетините партията на Мелони печели 26% в горната камара (Сената) и 27% в долната камара. Така “Италиански братя“ е партията с най-много гласове, а Мелони получава реален шанс да стане първата жена премиер в Италия. На второ място е нейният основен съперник - Демократическата партия, която набира около 19,4%, следвана от "Движение 5 звезди“ с 16,5%. Партиите Лига и Форца Италия, които са част от дясноцентристката коалиция с "Братята“, печелят по около 8%.

Десноцентристите ще получат почти два пъти повече места в италианския Сенат от лявоцентристите, водени от Демократическата партия (42,2% срещу 26,4%).

В същото време е регистрирана рекордно ниска избирателна активност. По актуализирани данни в настоящите избори са участвали 63,81%, което е с 9% по-малко от предишните избори преди пет години, заяви вътрешният министър Лучана Ламоргезе.

"Не сме си свършили работата“, каза Мелони на привържениците в малките часове на понеделник в трезва реч в хотел в центъра на Рим. "Това е отправна точка. И утре ще трябва да покажем какво струваме“.

След като излязат окончателните резултати, следващата стъпка в конституционния процес ще доведе до консултации на президента Серджо Матарела с партийните лидери, преди почти сигурно да номинира Мелони за съставяне на следващото правителство. Този процес може да продължи седмици. Новият парламент, който беше намален до 200 сенатори и 400 депутати от долната камара, ще се събере за първи път на 13 октомври.

Мелони влезе в политиката като крайнодесен активист през 90-те години и кампанията й все още е белязана от яростни атаки срещу Европейския съюз, имигрантите и ЛГБТК групите. Но тя също така се опита да увери гласоподавателите и инвеститорите, че ще държи под контрол огромния дълг на Италия и няма да поставя под съмнение външните съюзи на страната или подкрепата за Украйна.

"Въпросът е дали те ще се отклонят от плана за реформи на Драги, което ще повлияе дали парите ще продължат да изтичат от ЕС“, посочва Джефри Ю, старши валутен стратег в Bank of New York Mellon в Лондон.

Мелони вероятно ще се опита да отмени някои от реформите, които Драги въведе в опит да стимулира растежа. Търсенето на значителни ревизии може да изложи на риск план за разходи за около 200 милиарда евро средства за възстановяване от пандемия от Европейския съюз.

Резултатът бележи голям възход за групата на Мелони, "Италиански братя“. Партията получи над 25% от гласовете в сравнение с 4% на последните избори през 2018 г.

Демократическата партия на Енрико Лета, основният опонент на Мелони в кампанията, се нареди на второ място с 19% от гласовете и се очаква да води опозицията. Движението Пет звезди на Джузепе Конте, настроено срещу властта, регистрира късен скок до около 16% и вероятно ще бъде друга важна сила в опозицията.

"Няма да мине много време, преди правителството да бъде подложено на изпитание от вътрешни напрежения“, отбелязва Джорджия Серугети, професор по политика в Миланския университет. "Слабата подкрепа за Лигата не беше очаквана. Трябва да се подготвим за правителство, водено от Мелони, но с висока степен на вътрешни сътресения“.

По време на кампанията Салвини зае по-агресивна линия за увеличаване на заемите, за да помогне на италианците да преминат през енергийната криза, и постави под въпрос ефективността на санкциите срещу Русия.

В речта си в предизборната нощ Мелони благодари както на него, така и на Берлускони за тяхната подкрепа и духа, в който водеха кампанията, докато отдаваше почит на своя екип.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет на София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бомби в училищата
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията