ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Еврокомисията одобри първото плащане от 2,6 млрд. евро за Румъния по Плана за възстановяване
Автор: Екип Sofia24.bg 08:47 / 16.09.2022Коментари (0)249
©
Европейската комисия одобри предварителна оценка на първото искане на Румъния за плащане в размер на 2,6 млрд. евро, от които 1,8 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и 0,8 млрд. евро под формата на заеми, в рамките на механизма за възстановяване и устойчивост, съобщиха от изпълнителния орган на ЕС.

На 31 май 2022 г. Румъния представи на Комисията искане за изплащане на средства въз основа на постигането на 21 основни етапа и цели, избрани в решението за изпълнение на Съвета за първия транш.

"Имам добри новини за Румъния. Постигнат е достатъчен напредък по Националния план за възстановяване и устойчивост и Румъния вече е готова да получи първото плащане по линия на програмата NextGenerationEU. След като държавите членки дадат зелена светлина, Румъния ще получи 2,6 млрд. евро в резултат на добрия и бърз напредък в изпълнението на първия набор от реформи и инвестиции по плана", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че много от 21-те основни етапа ще допринесат за екологичния преход на Румъния чрез мерки за декарбонизация на икономиката и насърчаване на устойчив транспорт, с акцент върху развитието на железопътната инфраструктура.

"Поздравления за Румъния за изпълнението на първите 21 основни етапа и цели, заложени в плана за възстановяване и устойчивост. Много от тях ще допринесат за екологичния преход на Румъния чрез мерки за декарбонизация на икономиката и насърчаване на устойчив транспорт, с акцент върху развитието на железопътната инфраструктура. Румъния също така подобрява данъчната си администрация и образователната си система, както и борбата с корупцията. След като оценката на Комисията бъде разгледана и одобрена от държавите членки, Румъния ще получи безвъзмездни средства и заеми на стойност 2,6 млрд. евро, които ще помогнат за създаването на по-устойчива икономика със значителни ползи за гражданите и предприятията", заяви Домбровскис.

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони добави, че Румъния е укрепила своите системи за одит и контрол, които са от съществено значение, за да се гарантира, че средствата носят максимални ползи за гражданите и предприятията.

"Днес даваме зелена светлина на първото искане за плащане на Румъния по механизма за възстановяване и устойчивост, след като заключихме, че тя е изпълнила първите 21 основни етапа и цели от амбициозния си план. Те включват важни реформи за декарбонизиране на румънската икономика, подобряване на функционирането на публичната администрация и засилване на икономическата и социалната устойчивост. Румъния също така укрепи своите системи за одит и контрол, които са от съществено значение, за да се гарантира, че средствата от следващото поколение на ЕС носят максимални ползи за гражданите и предприятията. След като Съветът даде съгласието си, Комисията ще отпусне 2,6 млрд. евро под формата на заеми и безвъзмездни средства: така необходимият стимул за доверие в тези трудни времена за всички наши икономики и силен стимул за Румъния да продължи по пътя на инвестициите и реформите", заяви Паоло Джентилони.

Комисията изпрати на Икономическия и финансов комитет (ИФК) своята предварителна положителна оценка на изпълнението от страна на Румъния на необходимите етапи за това плащане, като поиска неговото становище, и ще вземе предвид становището на ИФК, което ще бъде публикувано най-късно до четири седмици.

След становището на ИФК Комисията ще вземе окончателното решение за изплащане на средствата.

Планът за възстановяване и устойчивост на Румъния включва широк набор от инвестиционни мерки и реформи, групирани в 15 тематични компонента. Тя възлиза на 29,2 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и заеми, от които 13% (3,7 млрд. евро) вече са изплатени на Румъния като предварително финансиране.

Плащанията зависят от резултатите и от това дали държавите членки изпълняват инвестициите и реформите, посочени в техните планове за възстановяване и устойчивост.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията