ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Много хора са се опарили, след като са инвестирали в това приложение
Автор: Екип Sofia24.bg 09:16 / 18.03.2023Коментари (0)295
©
Хиляди хора са загубили спестяванията си, след като са инвестирали в приложение за търговия с криптовалути, наречено iEarn Bot, съобщи Би Би Си.

Според експерти това може да е един от най-големите крипто скандали досега. Правоприлагащите органи предупреждават за нарастващ брой измами с дигиталните валути и препоръчват на инвеститорите да извършват сериозни проверки.

Жена от Румъния споделя, че е загубила стотици евро, когато е инвестирала в iEarn Bot. От компанията казали както на нея, така и на останалите потърпевши, че инвестициите им ще бъдат обработвани от програмата за изкуствен интелект, което гарантира висока възвръщаемост.

"Инвестирах в един бот за един месец. В приложението можеше да се види колко долара създава приложението - имаше графики, показващи как се развива инвестицията“, споделя жената пред британската медия.

"Изглеждаше доста професионално, докато в един момент не обявиха техническа профилактика", казва тя.

В този момент за известно време тегленията от приложението са замразени. Хората започнали да питат какво се случва и защо не могат да теглят от парите си.

"Направих заявка за теглене и парите просто изчезнаха“, разказва румънката.

В Румъния десетки високопоставени личности, включително държавни служители и учени, са били убедени да инвестират чрез приложението, защото то е било спонсорирано от Габриел Гараис, водещ ИТ експерт в страната.

Той казва, че самият е бил подведен да инвестира спестяванията си в приложението и е загубил парите си.

"Знаехме, че това може да е измама, но между нас и компанията имаше авторитетен учен. Мислехме, че не е нужно да проверяваме твърде много, не се съмнявахме“, казва жената.

Случилото се в Румъния не е изолиран случай.

Силвия Табуска, румънски експерт по организирана престъпност от Европейския център за правно образование и изследвания, започва да проучва iEarn Bot. Открива, че много хора в други държави също са загубили парите си в схемата. Това, което я изненадало най-много, бил мащабът на операцията.

"От това, което видяхме беше, че броят на инвеститорите е доста голям", казва тя.

"В Индонезия например от iEarn Bot твърдят, че са имали 800 000 клиенти. В началото приложението работи много добре. Когато имат достатъчно инвеститори и достатъчно пари, инвестирани в определена държава, те не позволяват повече да се тегли от тази държава - и отварят сметки в други", коментира Табуска.

iEarn Bot се представя като базирана в САЩ компания с отлични референции, но когато Би Би Си проверява някои факти на уебсайта ѝ, се появяват червени флагове.

Човекът, когото сайтът посочва като основател на компанията, казва, че никога не е чувал за тях. Той заявява, че е подал жалба в полицията.

Масачузетският технологичен институт, заедно с компании като Huawei и Qualcomm, са посочени като "стратегически партньори" на iEarn Bot, но и те заявяват, че не работят с нея.

На уебсайта си компанията не предоставя никаква информация за контакт. Би Би Си проверява историята на страницата ѝ във Facebook и установява, че до края на 2021 г. акаунтът е рекламирал продукти за отслабване. Той се управлява от Виетнам и Камбоджа.

iEarn Bot поставя голям акцент върху подтикването на инвеститорите да набират повече хора, които да се присъединят към приложението.

"Начинът, по който работят хората в тази компания, прилича повече на схема на Понци отколкото на истински бизнес", казва г-жа Табуска.

От отдела за обслужване на клиенти на iEarn Bot казвали на инвеститорите, че за да изтеглят парите си, трябва да платят 30% такса.

"Някои хора доста отчаяно искаха да си върнат парите, затова платиха таксата - но все пак не можеха да ги изтеглят", казва г-жа Табуска.

Би Би Си многократно се е обръщала към iEarn Bot за коментар, но досега от компанията няма отговор.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Местни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията