ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Шансовете за мирно споразумение са минимални, каза Гутериш след разговор с Путин
Автор: Екип Sofia24.bg 08:38 / 15.09.2022Коментари (0)220
©
Руският президент Владимир Путин заяви в телефонен разговор в сряда с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, че украинското зърно трябва "приоритетно" да достигне до страните, които най-много се нуждаят от него, съобщава AFP.

Изявлението идва в момент, когато Москва все по-често оспорва две споразумения, постигнати в Истанбул през юли, които позволяват износа на украинска пшеница и царевица, а на теория и износа на Москва, засегнат от западните санкции.

Кремъл твърди, че по-голямата част от украинските храни отиват в европейските страни, което Киев отрича, и се оплаква от пречки пред износа на руско зърно и торове.

По време на дискусията с Гутериш "акцентът беше поставен основно върху изпълнението на Истанбулските споразумения за износ на украинско зърно от черноморските пристанища и износ на руски храни и торове", се казва в изявление на Кремъл.

"Двете страни подчертаха, че е важно да се даде приоритет на нуждаещите се от храна в Африка, Близкия изток и Латинска Америка", се казва още в изявлението.

От своя страна Гутериш "предостави подробности за усилията за премахване на всички пречки" пред руския износ, като заяви, че е "напълно ангажиран с разрешаването на този въпрос", добави Кремъл.

Според същия източник по време на телефонния разговор в сряда руският президент е приветствал "конструктивното сътрудничество" с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) по отношение на Запорожската атомна електроцентрала в Украйна.

Кремъл заяви също, че Гутериш е говорил за "подготовката" на посещение на експерти на ООН в затвора "Оленовка" в Източна Украйна, където в края на юли при бомбардировка загинаха десетки украински военнопленници. Москва и Киев взаимно се обвиняват за ударите.

"Имам чувството, че сме много далеч от мира. Бих излъгал, ако кажа, че ще пристигне скоро", заяви по-късно Антонио Гутериш на пресконференция.

"Не си правя илюзии, на този етап шансовете за мирно споразумение са минимални", каза той и отбеляза, че дори прекратяване на огъня "не се предвижда".

"Продължавам контактите си с двете страни и се надявам, че един ден ще бъде възможно да преминем към дискусия на по-високо равнище", добави той.

Генералният секретар на ООН обсъди с руския президент възможното "удължаване и разширяване" на споразумението от 22 юли, което беше сключено за 120 дни.

"Има руски износ на храни и торове, но на много по-ниско ниво от желаното и необходимото", призна Гутериш в сряда, като заяви, че е обсъдил с Путин "пречките, които все още съществуват" за този износ.

"Обсъжда се възможността Русия да изнася амоняк през Черно море", добави той.

Амонякът, използван за производството на азотни торове, се произвежда чрез комбиниране на азот от въздуха и водород от природен газ. Няколко европейски производители на торове спряха производството си заради рязкото покачване на цените на газа.

Ситуацията с торовете в световен мащаб е драматична", подчерта Антонио Гутериш, като отново изрази опасенията си за недостиг на храна в световен мащаб през 2023 г.

Той също така заяви, че е обсъдил с Путин въпроса за военнопленниците и атомната електроцентрала в Запорожие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията