ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Бивши собственици на ЦСКА ще строят офис сграда в градината на емблематичен ресторант
Автор: Екип Sofia24.bg 11:43 / 12.11.2021Коментари (0)376
Сграда на 6 етажа ще бъде вдигната на мястото на градината на емблематичния ресторант "Синият лъв" в центъра на София. Тя ще е за офиси и проектът предвижда подземен гараж на три етажа. Градината на ресторанта сега е под високи сребристи смърчове, орехи, явор, акация и брези, но е предвидено те да бъдат изсечени, съобщи "Дневник".

Самата сграда на ресторант "Синият лъв", чието име е инспирирано от емблемата на СДС, е възможно да бъде преустроена в детска ясла. За този план съобщи във "Фейсбук" кметът на район "Средец" Трайчо Трайков (Демократична България) преди една година. Той уточни, че веднага има готовност да предложи други помещения за партиен клуб на СДС, който сега ползва сградата на ул. “Иван Вазов" 6. Емблематичното име също щяло да се запази, като бъдещият общински детски център щял да се казва “Синият лъв".

Идеята се обсъжда повече от година. Това потвърди и единият от собствениците на фирмата "А-Трейд 3000", която притежава терена, Димитър Борисов.

На метри от "Синия лъв", на съседната пряка - ул. "Кузман Шапкарев" - ще бъде построена още една сграда на мястото на стара триетажна къща, чийто статут на културна ценност е свален.

В района ще бъдат изсечени общо 35 дървета. Те попадат в строителното петно и това е основанието на общинската комисия по околна среда през 2018 г. единодушно да одобри премахването им.

"Повечето самонастанили се дървета не са в много добро естетическо и физиологично състояние, а 11 са в лошо състояние", е записано в становището, подписано от Лорита Радева от ГЕРБ, председател на комисията. В градината на "Синият лъв", те са по-малко от 35. "Дърветата, обозначени в схемата към становището, са в няколко имота, а не само в този, където ще се строи", смятат от район "Средец".

Запитана къде точно са обозначените 35 дървета за премахване, Лорита Радева казва, че трябва да провери детайлно документацията, тъй като казусът е разглеждан преди четири години, и след това ще коментира.

На същото заседание през 2018 г. общинарите са предложили като компенсация да бъде засадена три пъти повече нова растителност, но не става ясно къде е възможно да стане това.

Под целия имот на градината ще има подземен паркинг, а бъдещото здание на ул. "Иван Вазов" 4 ще е залепено за съседното на ъгъла с ул. "Кузман Шапкарев". Отстояние само от 3 метра ще дели новата сграда от старата къща на "Синият лъв".

Теренът на ресторанта с градината е с площ 1.55 дка и е собственост на фирма "А-Трейд 3000" ЕООД на Иво Иванов и Димитър Борисов, по-известни със сметосъбиращата компания "Титан". Двамата са и собственици на футболния ЦСКА от 2009 до 2013 година, когато клубът изпада в тежка финансова криза, а по-късно фалира.

Имотът е бил държавен до 2005 г., но е приватизиран след сделка с тогавашния областен управител на София.

В галерията и видеото, които са направени от репортер на Sofia24.bg, може да видите как в момента изглежда ресторант "Синият лъв".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията