ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Близо 59 млн. лв. повече за здравеопазване, образование, транспорт и социални дейности в бюджета на София
Автор: Екип Sofia24.bg 11:57 / 28.03.2024Коментари (0)887
© Sofia24.bg
Увеличение с 58.9 млн. лева на средствата, които Столичната община ще инвестира в града, предлага екипът на кмета на София Васил Терзиев. Доклад с предложения за повече средства в приходната част на Проектобюджета за 2024 г. е внесен от заместник-кмета по направление "Финанси и здравеопазване“. Той е направен на основание на внесени предложения от всички политически групи към Столичния общински съвет (СОС).

Обсъжданията в комисии на СОС продължават и в днешния ден, като общинските съветници и политическите групи имат възможност да правят предложения преди окончателното му разглеждане в зала в Общинския съвет. В края на деня ще бъде изработен обобщен Доклад на Комисията по финанси и бюджет, който ще бъде внесен в СОС. 

Кметът Васил Терзиев и зам.-кметът по "Финанси и здравеопазване“ благодариха на различните политически групи в Столичния общински съвет, които са изпратили предложения за корекции във финансовата рамка.

"Бюджетът отразява проблемите на хората и тяхното решение, той не е политически акт, а средство, с което да решим проблемите на гражданите. Вярвам, че общинските съветници ще подкрепят предложението ни, за да работим за решаването на проблемите на града", каза също Василев.

В доклада с предложения за повече средства в приходната част на Проектобюджета за 2024 г. са взети предвид внесените  от всички политически групи в Столичния общински съвет (СОС) предложения към приходната и разходна част на Проекта за бюджет.

Предложенията на политическите партии и общински съветници можете да видите тук. На тяхна база и след дискусии бяха внесени корекции на бюджета за 2024 г. Обсъжданията в комисиите на СОС продължават и в днешния ден, като общинските съветници и политическите групи имат възможност да правят предложения преди бюджетът окончателно да бъде разгледан на заседание в Общинския съвет. В края на деня ще бъде изработен обобщен Доклад на Комисията по финанси и бюджет, който ще бъде внесен в СОС.

Проектът за бюджет на Столичната община ще бъде гласуван в залата, където се очаква неговото приемане. Финансовата рамка, с която ще разполага общината през 2024 г., е в размер на над 2.5 млрд. лева. Предложението за увеличение на приходната част на бюджета е в размер на 58.9 млн. лева. 

С тях ще бъдат направени инвестиции в здравеопазването, социалните грижи, образованието и ремонтите и изграждането на детски градини и училища, както и за повече видеонаблюдение и сигурност. Средствата са осигурени от общинските приходи – общо 53.9 млн. лева и 5 млн. лева от резерва. Допълнително 8 млн. лева са насочени за финансирането на общинските лечебни заведения за дейности, които не са включени в здравното осигуряване.

5.4 млн. лева допълнително са предвидени за ремонти в сгради на детски градини и училища. Ще бъде извършено обновяване на Детска градина № 64 в район “Люлин", изграждане на нова детска градина в с. Кокаляне, район "Панчарево“, както и ремонт на сградата на бившето 13. Основно училище в район “Възраждане". Отделно 3.2 млн. лв. ще бъдат насочени за изграждането на две нови училищни спортни зали. Те ще са съответно към 51. СУ и 79. СУ в районите "Красно село“ и "Люлин“.

С 1.5 млн. лв. се финансират ремонти в читалищата и общинските културни институти, а половин милион лева се насочват за опазването на културното наследство. Предвидени са средства и за ремонт на ветеринарната клиника в район "Връбница“ и приюта за безстопанствени кучета в Долни Богров. За тяхното обновяване в предложението за новия бюджет са включени общо 800 хил. лв.

В сферата на транспортното обслужване на гражданите се предвиждат 5.6 млн. лева за компенсации за преференциални карти за градския транспорт. Средствата ще отидат за финансирането на картите на ученици и студенти, които ще плащат по-малко за пътуването си в градския транспорт.

Още 2.5 млн. лева ще бъдат вложени в текущите ремонти на пътища за изграждането и поддържането на уличната мрежа в града. Обект, който допълнително се включва, е основен ремонт на ул. “Балкан“ в район “Възраждане".

В Бюджета на София ще има повече средства (1 млн. лв.) за видеонаблюдение и разширение на системата от камери, както и за придобиване на съоръжения и машини в областта на превенцията и сигурността. 5 млн. лева ще бъдат вложени и за придобиване на земя. Това са средства, необходими на общината за извършване на отчуждителни процедури. 

Средства ще бъдат отпуснати и за финансиране на дейности на спортните клубове чрез проекти по програми за спорта. Предложени са и 55 хил. лв. за издръжката на доброволното формирование на Столичната община. В размер на 1.2 млн. лева се повишават парите за заплати в сектора, който се занимава с контролната дейност в града – Столичния инспекторат. 

В Проектобюджета е предвидено също 10% увеличение на тяхното заплащане.

На базата на получените от партии предложения към Проекта за бюджет и Капиталовата програма е изготвен и списък с обекти, предложени от различните политически групи, които към момента са с неосигурено финансиране, но за тяхната реализация ще се търсят средства.


Още по темата: общо новини по темата: 111
25.04.2024 »
24.04.2024 »
15.04.2024 »
09.04.2024 »
01.04.2024 »
28.03.2024 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията