ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
"Четири лапи" откри официално изложбата "Спасените: 20 години история" до НДК
Автор: Екип Sofia24.bg 14:46 / 28.04.2022Коментари (0)437
©
Изложбата “Спасените: 20 години история" беше официално открита вчера в изложбеното пространство на Моста на влюбените до НДК. С това събитие Парк за мечки Белица затваря една тежка страница от своята история, за да отвори нова, изпълнена с повече оптимизъм. Танцуващите мечки остават спомен за една тъжна епоха, a паркът се преименува, но продължава своята мисия - да спасява пострадали от човешката ръка мечки.

Сред официалните гости, освен домакините - д-р Венцеслава Тасева - директор на "Четири лапи" и Димитър Иванов - директор на Парк за мечки Белица, бяха и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и кметът на Белица Радослав Ревански.

“През всички тези години Вие сте помагали не само на танцуващите и изтормозени мечки, а и на цялото ни общество, за да премахнем тази ориенталска, нехуманна традиция и категорично да се причислим към европейския цивилизован свят. Ние с Вас си партнираме по много проекти, защото взаимно харесваме каузите си. Ето сега виждам, че сте поели грижа към домашните любимци на бежанците от Украйна, ние пък - правим максималното за техните стопани. Подкрепихте ни и в ограничаването на фойерверките в София. А ни предстои още много работа", сподели Георги Георгиев.

В 60 табла с фотоси изложбата "Спасените: 20 години история" представя изпълнения с драматизъм, но и със спасение и оптимизъм живот на мечките от Парк за мечки Белица. Експозицията отразява визуално и хронологично дейността на парка и неговия екип от създаването му досега, като разказва историите на мечките, намерили свое спасение в него, като показва и някои от тъжните лица на последните танцуващи мечки.

В своето приветствие министърът на околната среда и водите Борислав Сандов каза: "Аз съм от поколението, което помни “танцуващите мечки". Спомням си веригите, с които мечките бяха оковани. Повече никога няма да допуснем такова отношение към тези животни.“ Министърът сподели още и новината, че след около две седмици от Гърция ще пристигнат и известните от миналата година три мечета (които понастоящем са в рехабилитационен център в Гърция), които ще бъдат пуснати в Национален парк "Централен Балкан".

В момента Парк за мечки Белица е постоянен дом за 19 мечки. Изложбата се реализира в партньорство със Столична община и може да бе видяна на Моста на влюбените до 5 май. Четири лапи е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията