ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Диян Стаматов пред Sofia24.bg.: Една добра кауза ще се превърне в проблем за детските градини в София
Автор: Йоланда Пелова 13:44 / 30.03.2022Коментари (0)1247
©
Най-сетне доживяхме този момент, в който да се опитаме отново да започнем да живеем нормално. Всички, които сме в сферата на образованието имахме една всеобща мъка, свързана с тестване на големи групи ученици. Бяхме се превърнали в своеобразни лаборанти. Това коментира пред Sofia24.bg дългогодишният педагог, общински съветник и председател на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет. 

"Хубавото е, че това за сега окончателно свършва. Очакваната следваща стъпка, веднага след ваканцията, някъде към 10 - 11 април, е маските да нямат задължителен характер. За сега това се изговаря доста разнопосочно - политиците говорят, че ще променят Закона за здравето, експертите твърдят, че все още не трябва да се премахват задължителните маски. Да се надяваме, че до 10-ти април това за големите групи ученици ще бъде ясно, защото за тях е много голяма тежест", коментира Стаматов. 

Той подчерта, че няма нищо по-силно от класната стая и начина на преподаване в нея. Стаматов обаче изтъкна, че ученикът днес е коренно различен отпреди 2 години. 

"За голямо съжаление ученикът много по-дълго време престоява в дистанционния формат, както и в различни други електронни платформи, отколкото преди. Сега обаче има и доброто оправдание, че това е част от образователната дейност. Хубавата страна на дистанционното обучение е, че голяма част от учителите, от педагогическите специалисти дръпнахме стабилно, по отношение на дигитализацията и използването на новите технологии, нещо, което без тази ситуациии нямаше да се случи така изведнъж", обърна внимание и на това общинският съветник.

Във връзка с новия прием на дечица в детски градини, ясли и училища и липсата на достатъчно места за всички, Диян Стаматов посочи, че за разрешаване на този сериозен проблем - строителството на нови сгради е дългосрочният, устойчивият и трайният вариант. 

"Без съмнение тук има и други възможности - помощта на частния бизнес за създаване на малки групи от детски градини там, където има такава възможност. Хубавото е, че през предходната година бяха променени наредбите, свързани с отстоянието на детските градини от различни други строителни обекти и не е необходимо да сме в онази стара закостеняла форма. Тук отново е бавният процес, свързан с построяването и който си е важен казус", каза още Стаматов.

За процеса на отчуждаване на поземлени имоти, който е също много важна стъпка, общинският съветник поясни, че районните кметове имат съществена роля в това отношение, защото е важна тяхната проактивност, за да се стигне до по-бърз напредък по построяването на градините. 

Стана ясно, че украинските дечица ще се състезават наравно с българчетата за прием в общински детски градини, ясли и училища. Стаматов обърна внимание, че имаме два формата. "Приемът в училищата няма да представлява проблем. По простата причина, че във всяка една паралелка може да се добави поне по едно дете, а някъде и много повече. Тази кауза определено ще представлява проблем за детските градини, защото от една страна няма да се приеме тази добра кауза от неприетите семейства от български произход. От друга страна - няма къде да бъде добавено по още едно дете в българските групи", обясни Диян Стаматов.

Той изтъкна, че към този момент има едва 12 подадени заявления от украински деца за прием в детски градини, което според него е известно облекчение в тази ситуация.

Утре предстои да бъде гласуван Бюджетът на София. 

"Не трябва да се забравя, че София е най-големият град, който има и най-големия бюджет. Това до голяма степен е нормално. Най-големите суми от данъци идват от столичани, около 9 млрд. лв. на годишна база в Държавния бюджет. Ние излизаме от една криза, но влизаме в друга. Дано новата криза да не се отрази негативно на столицата ни, както предишната".

Общинският съветник Диян Стаматов е от скоро начело на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет. Той заяви, че се отнася отговорно към работата си.

"Отговорността, която усещам е свързана с отговорността към всички софиянци, към очакванията да бъдат направени добри промени от всички нас и взети най-правилните решения. Това не е нещо, което самият аз съм очаквал, но няма никаво време за губене, а по-скоро е време за действие".

Целият разговор може да гледате във видеото.



Още по темата: общо новини по темата: 73
15.04.2024 »
13.04.2024 »
12.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бюджет на София
Освободиха директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията