ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Ето какви пътни ремонти предстоят в столицата
Автор: Екип Sofia24.bg 12:33 / 24.04.2022Коментари (0)1158
©
Столичната община подготвя нови обществени поръчки за пътни ремонти, в случай че държавата не разреши проблема с индексацията на действащите в момента договори. Така София се подготвя паралелно, за да не бъдат поставени под риск строителният сезон и изпълнението както на текущи, така и на основни ремонти.

“С покачването на цените на основни за строителството суровини актуализацията на действащите договори става все по-наложителна. В рамковите споразумения са заложени стойности, които към днешна дата са двойно по-високи

Най-трудно е при договорите за текущ ремонт и поддръжка на уличната мрежа, тъй като това са дейности, които не може да спрат да се изпълняват, а цените по сега действащите договори са от 2018-2019 г. В очакване сме на решение на държавно ниво относно т.нар. индексация, като междувременно работим и по нови обществени поръчки, ако не се стигне до актуализация на цените. Въпреки всичко и независимо от сложната ситуация Столичната община продължава да е коректен възложител, който се разплаща без забавяне за извършените строителни дейности", обясни зам.-кметът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов.

Преди дни за спешно решение на проблема настоя и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че липсата на законова възможност за индексация поставя под риск строителните програми на всички общини в страната, както и изпълнението на 110 проекта с европейски средства. Става дума не само за пътни ремонти, но и за строителство на детски градини.

Въпреки неяснотите общината е готова със списък с обектите, които ще се ремонтират това лято. Изготвя се графикът на дейностите за всеки конкретен обект.

“Продължаваме по новите етапи от започнатите през 2021 г. обекти – това са булевардите “Първа българска армия" и “Николай Коперник". Миналата година завършихме първия етап от реконструкцията на бул. “Първа българска армия" – от ул. “Мара Бунева" до р. Суходолска. Сега ще продължим от р. Суходолска до бул. “Илиянци". Там ще премахнем старата настилка, ще изградим нова канализация и улични оттоци. Ще направим изцяло нова пътна конструкция, тротоари, улично осветление и озеленяване. По “Николай Коперник" ще се работи от ул. “Гео Милев" до ул. “Манастирска" и по естественото му продължение - по ул. “Атанас Узунов" - от ул. “Манастирска" до ул. “Калиманци". Освен нови настилки, тротоари и улично осветление там ще обособим и над 50 паркоместа", каза инж. Джоргов, предава "24 часа".

Той напомни, че преди дни е стартирало изграждането на кръгово кръстовище между булевардите “Св. Климент Охридски" и “Андрей Ляпчев". Вече започна и разширението на ул. “Сашо Николов - Сладура" в кв. “Кръстова вада", която ще осигурява достъп до новопостроената детска градина в район “Лозенец".

“Предстои да започнем и цялостния ремонт и уширяване на улиците “Кукуш" и “Йосиф Щросмайер". Други обекти са рехабилитация на ул. “Народно хоро" в кв. “Овча купел", реконструкция на ул. “Народен герой", основен ремонт на “Чепинско шосе" и на пътя към Клисурския манастир. Това лято ще започнем реконструкция на пространството около храма “Св. Ал. Невски", включително площадите “Народно събрание" и “Васил Левски", както и неремонтирани досега участъци от улиците “Шишман" и “6 септември". Предстои и основен ремонт на тунела към “Люлин", посочи зам.-кметът по обществено строителство.

В списъка за основен ремонт са и важни квартални улици като “Флора" в “Манастирски ливади – изток", “Проф. Йордан Иванов" в “Драгалевци", “Добри Желязков" и “Зайчар" - във “Възраждане", “Добруджански край" - в “Красно село", “Сехово" - в “Илинден", “Емилиян Станев" - в “Кръстова вада" и др.

Тази година за основен ремонт на улици и булеварди са предвидени над 50 млн. лв.

Това лято ще продължи и изграждането на локални платна на Северната скоростна тангента. Ще се строи и участък на Източната тангента - от бул. “Вл. Вазов" до Северната скоростна тангента - той ще е с две двулентови платна, тротоари и велоалеи. Тази година трябва да се реализира и реконструкцията на ул. “Хенрик Ибсен" - от бул. “Черни връх" до ул. “Козяк". Съвсем скоро се планира да стартира разширението на “Филип Кутев" - от ул. “Атанас Дуков" до ул. “Сребърна". Габаритът на улицата ще стане 12 м и ще бъде естествено продължение на разширения вече участък от бул. “Черни връх" до ул. “Атанас Дуков".

Разширение ще се прави и на “Ломско шосе" – от едноименната метростанция до надлез “Надежда", както и на бул. “Димитър Пешев" - от ул. “Обиколна" до бул. “Цариградско шосе".

В плановете за 2022 г. е заложена и реконструкция на ул. “Опълченска" - от бул. “Тодор Александров" до бул. “Сливница", целта е да се осигурят по две платна в посока и бус лента.

“В момента работим по документацията на още няколко важни проекта. Ще бъдат обявени обществени поръчки за изпълнител на продължението на бул. “Тодор Каблешков":

- от ул. “Луи Айер" до бул. “Черни връх", за проектиране и строителство на бул. “Копенхаген" - от ул. “Самоковско шосе" до бул. “Александър Малинов" и за изграждането на бул. “Филип Кутев" - от ул. “Сребърна" до бул. “Симеоновско шосе". В ход е процедура за инженеринг за изграждане на бул. “Рожен" - от надлеза над жп линията до Северната скоростна тангента. Предстои обявяване на обществена поръчка за реконструкция на бул. “Ген. М. Д. Скобелев" - от бул. “Хр. Ботев" до бул. “Витоша", като е включен и транспортният тунел при НДК. За изграждане на улици и булеварди са предвидени около 52 млн. лв.", изброи инж. Джоргов.

Тази година общината ще предостави и 10 млн. лв. на районните кметове за улични ремонти.

Очаква се да стартира и изпълнението на мащабната програма за ремонт на тротоари в целия град, която кметът Фандъкова обяви преди дни. Общината ще изтегли 50 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка и ще осигури още 10 млн. евро от бюджета, за да може за няколко години да ремонтира поне 690 000 кв. м тротоари. Приоритет ще са настилките около детски градини, училища, поликлиники, болници и спирки на градския транспорт.

Преди дни пък стартира изграждане на велоалея по бул. “Самоковско шосе" с дължина малко над 2200 м. Заедно с нея ще се направят и нови тротоари и улично осветление, ще се засадят и 70 дървета.

“Както в целия строителен сектор, така и при нас има затруднения с доставките на материали заради войната в Украйна. На първо място се очертава сериозен проблем с доставките на битум, който е основната свързваща съставка в асфалтобетона и е изключително важен за поддръжката на пътната мрежа. Забелязва се също недостиг на пазара на цимент, бетон и стомана", призна инж. Джоргов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лоша инфраструктура в София
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията