ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Фандъкова: Изказванията за спиране на газоподаването към "Топлофикация София" са безпрецедентни и недопустими
Автор: Екип Sofia24.bg 14:24 / 22.07.2022Коментари (0)838
©
В последните дни чухме безпрецедентни и недопустими изказвания на "Булгаргаз" и КЕВР за спиране на газоподаването към "Топлофикация София" от 1 септември. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг на Столичната община. В него участие взе и председателят на СОС Георги Георгиев. Столичният кмет допълни, че шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране се е съгласил на тази крачка с мотива тези количества газ да се нагнетят в газохранилището в Чирен. И нарече "подобно поведение на държавни институции и компании" абсурдно. 

Припомняме, че вчера председателят на КЕВР Станислав Тодоров съобщи, че при спиране на газа към София тези количества ще се използват за нагнетяване в хранилището в "Чирен“.

"Това е откровено признание, че няма достатъчно договорени количества. Преди дни това беше официално потвърдено и от "Булгаргаз“. И понеже няма количества газ, се прави опит да се взимат от най-голямата топлофикация“, обясни Фандъкова. "Топлофикация София“ потребява 1/3 от консумираните количества газ в страната и осигурява отопление и топла вода на 1 млн. души.

"Разбирам безизходицата, в която се намират правителството и "Булгаргаз“, които не успяха да осигурят нужните количества за страната. Но да спреш газа на София, за да вземеш нейните количества, е признание за абсолютен провал и безотговорност“, каза Фандъкова. 

"Проблемът не е в това, че Топлофикация има задължения, огромният проблем е, че няма газ. Някой трябва да каже, че "царят е гол“ и ако ще се правят проверки, нека се провери какво е направено до тук от държавата да се осигурят необходимите количества“, каза председателят на СОС Георги Георгиев

Той апелира държавните институции да не всяват паника.

"Недостигът на природен газ да се реши с премахването на 1/3 от потребителите е безумно“, заключи Георгиев.

Известно е, че на 21 юли Комисията за енергийно и водно регулиране започна извънредна проверка на "Топлофикация-София". Проверката е назначена след получено писмо на "Булгаргаз“ ЕАД за просрочените задължения на дружеството по договор за доставка на природен газ, които към 18 юли са в размер на 328 228 561 лв. Освен погасяване на дълговете, "Топлофикация София" трябва да осигури необходимия паричен ресурс за заплащане и на текущото си потребление през предстоящия отоплителен сезон, в случай че ще продължи договорните си отношения с "Булгаргаз“ ЕАД, свързани с доставка на природен газ. Проверката на КЕВР ще приключи до 5 август.

Йорданка Фандъкова не отрече, че дружеството има неизплатени задължения към "Булгаргаз", но това било оправдание и откровена манипулация, твърди тя. 

"Да, "Топлофикация София" дължи 328 млн. лв. на "Булгаргаз", но в същото време държавата, в лицето на КЕВР, официално призна, че столичната "Топлофикация" има недовзет приход от 332 млн. лв. за последния отоплителен сезон", каза още Йорданка Фандъкова.

По думите на Фандъкова държавата има правомощия да насочи недовзетия приход на "Топлофикация София" директно към "Булгаргаз" или към Български енергиен холдинг и по този начин да се реши проблемът.

"Заплахи за спирането на природния газ за София не мога да приема и е ясно и че софиянци няма да приемат това. Ясно е, че трябва да се търсят решения на проблемите в тази насока. Смятам, че е недопустимо по този начин да се плашат хората и така да се коментират тези въпроси. Ако спре подаването на газ, то ще е заради липсата на газ. Никаква друга причина не може да има за това", каза Фандъкова.

Кметът на София призова за разговор между институциите на най-високо ниво. По думите й от ситуацията може да се излезе по няколко начина:

"Ако държавата иска да помогне на своето дружество "Булгаргаз", тя може веднага да издължи парите, които е признато, че се дължат от "Топлофикация". Другият вариант е да се направи споразумение и тези средства директно да отиват в "Булгаргаз" или в БЕХ. Няма никакъв проблем за това", добави тя.

"Ако някой иска да каже нещо на Столичната община, като да речем това, че иска да стане собственик на "Топлофикация", или пък е подготвена някаква друга сделка, моля, да бъдем откровени, защото гражданите не могат да бъдат въвличани във война, в която да се оказва натиск чрез страха, че няма да имат парно и топла вода", заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

По повод обявената нова проверка на "Топлофикация София“ от КЕВР вчера, от Столична община припомниха, че за последните 12 месеца са направени 10 проверки на дружеството, 5 от тях са от КЕВР, а другите от Министерство на енергетиката и Сметната палата.

Йорданка Фандъкова също така припомни, че в последната година десетки пъти с председателят на СОС и общински съветници са предупреждавали, че се отваря огромна ножица между цената, на която "Топлофикация София“ продава топлоенергия и тази, на която купува природен газ. От юли 2021 до юли 2022 г. "Топлофикация София“ продава на своите клиенти топлоенергия със заложена цена на газа 49 лв./МВтч, а средната цена на която купува газ е 130 лв./МВтч. Освен това в последните 12 месеца "Топлофикация София“ е платила 707 млн. лв. на "Булгаргаз“, 56,3 млн. лв. на БЕХ и 221 млн. лв. за въглеродни емисии -  това са общо 984 млн. лв. платени от дружеството от юли 2021 до юли 2022 г.

Кметът предупреди че продължава разтварянето на ножица между цената, на която "Топлофикация София“ купува и продава газ. 12 дни след  като бе определена цената на топлинната енергия за периода юли 2022 – юли 2023 г. КЕВР утвърди цена на газа за юли с 57% по-висока от заложената в продажната цена на "Топлофикация“.  

"Възможно е моделът от миналата година да се повтори в още по-големи размери“, каза Фандъкова. За да се гарантира социалната поносимост на цената на топлинната енергия, "Топлофикация София“ предложи за топлофикациите в страната да се използват договорените количества азерски газ.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев припомни, че преди седмици е взето решение да се открие процедура за привличане на международен инвеститор, който да изгради нови енергийни мощности. С тях дружеството ще произвежда повече електрическа енергия и ще бъде стабилизирано финансово.

"Това е процес, по който се работи отдавна, по инициатива на кмета, бе сключено споразумение. Извървели сме вече голяма част от пътя по тях. Това обаче е средносрочното решение, в краткосрочен план ултиматумите нямат място на масата в разговор между институции“, заяви Георги Георгиев.


Още по темата: общо новини по темата: 102
15.04.2024 »
13.04.2024 »
05.04.2024 »
02.04.2024 »
01.04.2024 »
18.03.2024 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Крал Чарлз е болен от рак
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията