ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Фандъкова: Няма да спрем строителството на метрото, но все още не сме получили пари от Плана за възстановяване
Автор: Цвети Христова 11:39 / 01.07.2022Коментари (0)601
Макар средствата, които ще получим, да не покриват разходите на 100%, все пак те са една голяма глътка въздух за градския транспорт на София. Това каза за Sofia24.bg кметът на София Йорданка Фандъкова по повод финансовата подкрепа, която ще получи столицата от държавния бюджет за градския транспорт.

"Макар че средствата не са толкова , че да покрият разходите на 100 процента до края на годината, това е много голяма глътка въздух за градския транспорт на Сoфия. Благодаря на всички народни представители, които разбраха , че става дума за обективни причини. За всичко свързано с драматичното нарастване на цените на горивата и електроенергията. Аз не разбирам народните представители, които разбират, че във всички останали сектори приемат, че покачването на цените трябва да бъде компенсирано и единствено когато става въпрос за градския транспорт на София казват: Ама, не! Това не го разбирам. Това за мен е политизиране, политизиране, политизиране, което не заслужават софиянци".

"Не разбирам и не приемам подмятанията, че цяла България ще финансира София - не това не е вярно! Софиянци финансират цяла България. Те произвеждат около 40 процента от брутния вътрешен продукт, приблизително толкова средства внасят в бюджета на държавата и заслужават да имат подкрепа, за да могат стотици хиляди хора на ден да използват удобен и екологичен градски транспорт, уточни Йорданка Фандъкова.

"Най- голямата промяна при нас беше голямата инвестиция за двете линии на метрото,  построихме две нови линии, а също така подменихме над 90 процента от автобусите. Хората помнят за разлика от някои политици, защото преди няколко години по улиците на столицата още пътуваха старите "Икаруси". Аз дадох всички аргументи и всички числа, като съвсем ясно и прозрачно ги сложих на масата. Отговорих на всички въпроси, които ми бяха зададени", каза кметът на столицата.

За какво ще ни стигнат парите от бюджета? Ще ни помогне да удържим, за да не спрем градския транспорт и да не го разреждаме чувствително, а само тогава, когато има необходимост. Например през лятото, когато има летни разписания.  Какво следва, продължаваме с оптимизацията на всякакви разходи. Ще продължаваме да затягаме коланите, но поне гарантираме заплатите на хората от градския транспорт", добави още Фандъкова. 

На въпрос на Sofia24.bg дали ще продължи да се бори за софиянци, така че да има метро в кварталите, където беше обещано, Фандъкова отговори така:

"Ние не се отказваме лесно, аз не съм човек, който се отказва пред трудностите. Продължаваме с разширението на метрото. Сега върви строежа в "Подуяне" на трите метростанции. Целият проект там беше предложен в Плана за възстановяване, но още нямаме нито 1 лев получен от Плана за възстановяване. Надявам се, че в следващите седмици, както ни обещават, ще подпишем споразумението с Министерството на финансите. Дотогава финансираме със собствени усилия, 21 млн. лева от Столичната община и Метрополитен сме изплатили, за да не спираме този проект. Аз съм поела ангажимент към софиянци да не спира строежът на метрото. Ще направим всичко възможно".



Още по темата: общо новини по темата: 59
31.01.2024 »
29.01.2024 »
08.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
27.11.2023 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията