ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Генерал Гурко спаси София, за да можем днес да се радваме на нашия град
Автор: Екип Sofia24.bg 13:48 / 05.01.2022Коментари (0)401
Расте, но не старее. Това е девизът на София. 

И наистина има много красиви неща в нашия град. Познаваме ли обаче историята на града в който сме родени или живеем?  

Разхождайки се из улиците на една от най-древните столици в Европа, можем да се докоснем до постройки от времето на неолита по българските земи – от 6000 до 4000 г. пр. н.е., до наши дни. 

София има богато историческо наследство, натрупано с векове. 

Това е град, управляван от цезари, василевси, канове, султани и царе. Всички те са оставили белег в миналото на града и това може да се види и сега. 

Каква е била съдбата на София и защо днес изглежда по този начин? Ще се върнем в годините, когато София е под турско робство. 

На първата година след Освобождението на София, градската управа взима решение 4 януари по нов стил да бъде обявен като ден за тържествено честване на Освобождението на града. Всяка година Столична община спазва създадената традиция.

В навечерието на 4 януари по време на Руско-турската война (1877-1878) София е била "на косъм“ от това да бъде опожарена, а населението й – избито до крак. Един непредвидим фактор обаче възпрепятства това и помага градът да остане непокътнат.

Както е известно, войските, водени от генерал Гурко, освобождават града. В присъствието на генерала е отслужен първия Тържествен молебен за освобождението на София в църквата "Св. Неделя". 

4 януари е ден в който изразяваме своята почит и признателност към всички знайни и незнайни войници, които проляха кръвта си за нашата свобода: руски, украински, полски, финландски, румънски, сръбски, черногорски, молдовски, както и на българските опълченци. Благодарни сме и на чуждите консули на Франция, Австрия и на Италия, благодарение, на които град София е спасен от опожаряване. 

Нека се върнем назад във времето! 

София преди Освобождението е един малък град с криволичещи, в голямата си част кални улички и без осветление. Има голяма опасност да се спънеш или в някоя дупка, или в купа сено.

Град София се е простирал на юг до днешната улица "Гургулят", на север само пръснатите малки Банишор-махала, Драс-махала и циганска махала са се простирали отвъд Владайска река.

На изток само по булевард "Дондуков", градът е продължавал до днешната улица "Дунав" и южно от "Цар Освободител" до площада пред Народното събрание, а на запад се е простирал само до булевард "Христо Ботев". Всичко наоколо било ливади, бостани, непроходими блата в дъждовно време и гробища.

След Освобождението - запустели джамии, полусъборените кервансараи, разните ново изгорени сгради, пространните турски гробища и лошият изглед на многото преправени или привременни правителствени сгради. 

В края на 19 век обаче, бустаните и ливадите на най-новата европейска столица, са изместени от прави павирани улици. Появява се електрическото улично осветление, а след него и електрическия трамвай, който заменя конския.

Започват да прииждат хора от цялата страна, включително и от неосвободените, но български земи зад граница – Западните покрайнини, Македония и Тракия.

Появяват се първите велосипеди и мотоциклети, които заради викоката си скорост от 20 км/ч, никак не се харесват на софиянци. 

Отварят се ресторанти, бирарии, виенски сладкарници, магазини с витрини и реклами, както и будки за вестници.

А ето как проф. Иширков рисува столицата:

"Сега, подир 50 години, град София, изцяло промени своята физиономия. Това вече е голям град, важно кръстопътище на железни линии, модерно планиран, с водопровод, с канализация, електрическо осветление и електрически трамваи. Наместо низките малки къщички, от които са останали сега, сгушени в градини, само няколко, се издигат големи яко зидани сгради."

Какво се случва по това време?

В средата на града изчезват къщите за живеене, около двореца, по "Цар Освободител", ул. "Александър I", "Московска", "Търговска", "Леге". Построени са  големи сгради: църкви, Народното събрание, театърът, пощата, банки, здания на легации, на министерства, на клубове, на осигурителни дружества, на част от университета, на бюра и други. 

Около двореца се създава така нареченото "сити“, както във всички големи градове. И това "сити“ се разширява от ден на ден за сметка на къщите за живеене. София има вече и своето "корзо“ по булеварда "Цар Освободител", където вечер се разхождат много хора.

Всеизвестно е, че София е обявена за столица на България на 3 април 1879 година по инициатива на Марин Дринов от Учредителното събрание на Княжество България. 

Предложението за София се приема с пълно единодушие, без всякакви разисквания. Народните представители стават на крака с вдигнати ръце и силно въодушевление и цепят въздуха с виковете: София, София, София!

Така София вече е столица на България.

А думите на Григор Начович остават да звучат години наред: "Направете я красива!“.

Днес тя наистина е красива. Вижте някои от най-емблематичните сгради на столицата през обектива на Sofia24.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията