ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Георги Георгиев съобщи много добра новина за столичани
Автор: Екип Sofia24.bg 13:51 / 01.09.2022Коментари (0)423
©
От днес влизат в сила няколко нови услуги, които правят градския транспорт в София по-достъпен предимно за младите хора и за родителите. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“.

Председателят на Столичния общински съвет обясни, че ще бъдат въведени нов вид превозни документи за младежи до 26 години.

"На първо място това е младежката карта, тя е годишна карта, която е по-евтина от стандартната, която струва 365 лева за всички линии, като тази младежка карта е достъпна за всички млади хора на възраст до 26 години“, посочи Георгиев.

"Не е нужно да са студенти или ученици. Идеята тук е хора, които не могат да продължат висшето си образование или понастоящем не са го направили, да имат възможност да се ползват от тази социална услуга. Реално пътуването на ден излиза 68 стотинки. Тоест, близо 2 месеца от цялата годишна карта, 2 месеца се возят безплатно така да се каже, ако използват младежката карта“, уточни председателят на Столичния общински съвет.

За първи път пътуващите ученици и студенти ще могат да се възползват от годишна карта без представяне на документи от учебните заведения.

"Въвеждаме за първи път и годишна карта за ученици и студенти, тъй като е много неудобно това постоянно подновяване, предоставяне на уверения, хартии, подписи, печати, които обичайно се разнасят“, информира още той.

"Тази карта за ученици и студенти е цена 200 лева. Тя отново важи за целия обществен транспорт, като средно на ден за учениците и студентите пътуването излиза около 54 стотинки. На фона на ръста на горивата, на фона на всичко, което се случва, това е още една важна социална мярка“, коментира Георгиев.

Родителите в София ще могат да се възползват и карта за градския транспорт на социална цена.

"На следващо място, продължаваме с нова услуга, а тя е картата за родители. Тези родители, които имат деца на възраст до 2 години и ползват майчинство, могат да пътуват срещу само 10 лева за цялата градска мрежа на месец. Това е част от скромния ни принос, тъй като общинският бюджет е ограничен, за подпомагане за справяне с демографската криза, разбира се“, подчерта Георги Георгиев.

Георгиев уточни още, че за годишна превозна карта вече ще може да се плаща на три вноски, а не на две както беше досега.

"Като говорим за криза и за затруднения, които хората срещат, за които ние си даваме сметка, предлагаме разсрочване на 3 вноски на картата, която струва 365 лева, за цялата градска мрежа. Тоест, годишната карта вече може да се плаща на 3 вноски, които са конкретно разписани, така че да облекчим хората“, разясни той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията