ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Кметът на "Средец" ще търси Боршош и Денков заради компенсациите за родители на деца, неприети в общинска детска градина
Автор: Екип Sofia24.bg 09:39 / 03.02.2022Коментари (0)458
©
Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков публикува подробен пост във Фейсбук относно изчисляването на компенсациите за родители на деца, неприети в общинска детска градина, научи Sofia24.bg.

Вижте за какво сигнализира районният кмет:


Тази сутрин започна с добър тонус от почистването на сняг пред сградата, в която живея. (публикацията е от 02.02.2022 година, бележка на редактора).

След това обаче, свежото ми настроение катастрофира в брилянтен пример на чиновническо шикалкавене, за който искам да разкажа, тъй като засяга доста хора.

Става дума за компенсациите за родители на деца, неприети в общинска детска градина и за това как никой не иска да поеме отговорност да обясни правилния метод за изчисляването им.

Според тълкувателно писмо на МОН "Когато детето е посещавало целодневна, полудневна или почасова организация в частна детска градина или училище само през част от месеца, родителят се компенсира пропорционално само за дните на посещение, за което има платежен документ за извършено плащане на таксата за обучение, която следва да е редуцирана за този месец."

На пръв поглед изглежда, че идеята е да се плаща само за дните, когато детето е посещавало градината, но на втори вече не е толкова ясно. Най-вече поради факта, че много от частните детски градини не намаляват таксата за дните, в които детето не е ходило.

Поради това различните райони на Столична община (които приемат заявките за компенсации) възприемат различни подходи и очевидно не може всички да са правилни, след като се плаща различно за идентични случаи.


Затова аз изпратих писмо до съответната дирекция на СО с искане за определяне на единен подход, тъй като сега са ощетени или родителите, или общината.

Получих отказ от даване на становище, във вид на три страници с бюрократичен език, квинтесенцията на които е горният цитат - и без това първопричина за цялото объркване.

Не можели те да гадаят какво казва МОН, а пък в МОН се сърдели ако много ги питаш (неофициална информация). И това го казват хората, които трябва да дават методически указания и които виждат как районите плащат различно и че някой очевидно греши!


Сега пак ще пиша на зам.-кмета Боршош, но този път и до министър Денков, вече със съвсем конкретни казуси и молба те да направят изчисленията и ми е много интересно как ще се справят те с тази аритметика.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
24 май: Ден на славянската писменост и култура
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията