ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Общо 2500 тона текстилни отпадъци са събрани чрез специализираните контейнери от 2019 г. до днес в София
Автор: Екип Sofia24.bg 12:57 / 06.06.2022Коментари (0)1045
Общо 2500 тона текстилни отпадъци са събрани чрез специализираните контейнери за разделно събиране на този вид отпадъци от 2019 година до днес на територията на столицата, информира кметът на София Йорданка Фандъкова. Заедно със заместник-кмета Десислава Билева, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и певицата Мария Илиева, те бяха на изхода на метростанция "Европейски съюз", където е поставен контейнер за разделно събиране на текстилни отпадъци.

Те представиха и кампанията по разширение на системата от контейнери за разделно събиране на текстил, която Столичната община организира съвместно с Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба в България. 

"За първи път през 2019 г. започнахме заедно с Асоциацията да поставяме такива контейнери. Гражданите на София проявяват голям интерес", каза столичният кмет.

"Днес ще бъдат монтирани десет контейнера, до края на кампанията още 17, с което те ще станат 143. Те са поставени в почти всички райони на столицата, като най-много има в централния район "Средец". Онлайн карта, достъпна на сайта на Столичната община, показва местоположението на контейнерите за разделно събиране на отпадъци", добави Георги Георгиев, който инициира новата кампания за поставянето на още контейнери в столицата. 

С тези контейнери продължаваме да разширяваме системата за разделно събиране на текстилни отпадъци, посочи кметът Фандъкова. Тя обърна внимание, че много често източник за замърсяване на въздуха са именно текстилните отпадъци, които, ако не се събират разделно, могат да попаднат в печките на недобросъвестни граждани. Ние сме част от общата европейска политика за кръгова икономика и разделното събиране и оползотворяване на отпадъци е начинът, по който всички заедно се грижим за природата.

Столичният кмет Фандъкова специално благодари на Мария Илиева, че се включи в кампанията и с нейна помощ повече хора, могат да разберат ползите от разделно събиране на текстилни отпадъци. 113 контейнери за дрехи има на територията на града, като днес ще бъдат поставени още 10 и други 17 в следващите дни. 

"Днес поставихме поредните 10 контейнера за текстилни отпадъци. Всички знаем, че до 2025 г. те трябва да се събират разделно в ЕС - Столичната община в партньорство с Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба прави необходимото. С инсталирането на поредните контейнери за дрехи и обувки на различни комуникативни места в цяла София те ще станат близо 150.

Все повече хора започват да ги ползват - от началото през 2019 до сега са събрани над 2 500 тона непотребни дрехи", написа председателят на СОС Георги Георгиев във Фейсбук.

"Мисля, че е необходимо да се инвестират средства, време и усилия за промяна на манталитета и мисленето на хората. Започваме поредната разяснителна кампания за ползите от разделното събиране на текстилни отпадъци ще помогне да подобрим качеството на въздуха, да запазим ресурсите си и да вървим към кръгова икономика. Насърчаваме активно и бизнеса, който е ангажиран с проблема, за да постигнем заедно по-добри резултати за града ни. Затова благодаря на прекрасната Мария Илиева, че се включи от сърце в тази кауза", добави още той.

"Събрахме 2500 тона текстилни отпадъци с 113 специализирани контейнера.

След разделното им предаване, старите дрехи и обувки се сортират и отиват за повторна употреба или рециклиране – това е начинът текстила да не стига до депониране. За да увеличим дела на разделното събиране от днес започваме поставянето на още 27 контейнера. Включете се и вие! Нужно е само да съберете ненужните ви стари дрехи и да изберете удобен за вас контейнер. На сайта ни ще намерите карта с всички локации - https://artshc.org/binsmap/

Това е отговорният и екологичен начин за изваждане на текстилния отпадък от смесения битов отпадък и той да бъде оползотворен, щадящо за околната среда.

Благодаря на преработвателите на дрехи втора употреба и на певицата Мария Илиева, която се включи в популяризирането на кампанията. Екипът на заместник-кмета по екология Десислава Билева работи за разширяване на системата за разделно събиране, а председателят на общинския съвет Георги Георгиев е сред инициаторите на настоящето увеличение на контейнерите за текстил", написа Фандъкова във Фейсбук.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията